motorsykler og folk

Surnadal MC-klubb med vellykket arrangering av Motorsykkelens dag

Den nesten 48 år gamle klubben Surnadal MC-klubb arrangerte 18. mai motorsykkeltreff på Skei med rekordoppmøte i strålende vær.

Publisert Sist oppdatert

Da vi ankom parkeringsplassen utenfor kommunehuset litt over 11.00 var treffet allerede godt i gang. Nypolerte motorsykler sto oppstilt på rekke og rad og fylte store deler av parkeringsplassen foran kommunehuset. Det var god stemning, og folk sto og pratet ved de oppstilte syklene, og med de som hadde stand. I år var det Polaris, Lanullva og NMCU som hadde på stand. Det var satt ut bord ved kiosken, også disse var godt fylt av folk.

Det var Surnadal MC-klubb som sto for treffet. De var ikke helt sikre på hvilket årstall klubben ble opprettet, men vi får holde oss til 1976, noe som gjør klubben 48 år. Klubben ble oppretta av Nils Magne Røv, Steinar Dyrnes, Roland Heggem og Per Gunnar Vullum med flere. Dette fikk vi opplyst i et dokument klubben har skrevet for å gi andre et innblikk i klubbens historie. Det kan du finne på MC-klubbens facebook-side. Klubben har arrangert motorsykkelens dag jevnt siden 1985, men relatert til Covid-19 ble det et opphold.

–  Klubben er nærmest som en fagforening for MC-folk, kan Oskar Ranes, styremedlem i NMCU, fortelle.

mann i partytelt sort
Oskar Ranes var å finne på på stand. NMCU representerer og fronter trafikksikkerhet, førerens rettigheter og kjemper motorsyklistenes kamp.

Vi kom inn i teltet til NMCU og han fortalte gladelig det som opptar klubben som blant annet er å spre budskap og ivareta sikkerhet, sikring av veinett, kurs i sikkerhet og kurs i forkant av MC-sesongen for å klargjøre kroppen etter en lang vinter m.m. 

– Nordmenn er de som er best kledd for MC, forteller Ranes.

Om det er på grunn av sikkerhet kan han ikke si for sikkert, da været gjør at man må ha god bekledning.

Under samtalen vår ble vi stadig «avbrutt», da det ankom flere motorsykler til stedet.

– Å kjøre på to hjul gir oss en frihet, og man får se verden på en helt annen måte, avslutter Ranes, før vi igjen ble avbrutt av nye folk på plassen.

motorsykler på rad
Stadig flere motorsyklister ankommer treffet.

Vi gikk fra teltet og til kiosken, der fikk vi kjøpt bakels og græt, kaffe og brus. Da vi satte oss på et tilfeldig bord kom det flere og satte seg, og vi slo av en prat. De hadde ikke kjørt så langt, men var veldig glade for at det ble arrangert treff og at det var så mange møtte opp. 

– Det er kjekt og få dele interessen sin med andre, forteller de.

Det ble stadig fylt opp av flere MC-er og folk. Det var mange barn og barnefamilier, ungdommer og voksne. Og av alle disse var det nesten like mange damer å se, som menn.

baby på motorsykkel
Tidlig krøkes! Her er Nikolai Nyheim Sæterbø og mamma Elin Nyheim Sæterbø.

Det ble mer og mer likevekt mellom kjønnene, og vi så stadig flere damer på MC. 

– Det er fordi de endelig tør, mener Dordi Settemsdal. 

– Det er en terskel mange har kommet over. Mange tror miljøet er preget av mannsdominerte samtaler og slikt. Men sånn er det ikke, mener Settemsdal.

Også Kristine Meslo Sæther, styremedlem i Surnadal MC-klubb, sier seg enig i at det har forandret seg. 

– Damene er ikke passasjerer lengre, de kjører i større grad selv. Dette er en hobby for alle, en unisex hobby, sier Kristine.

dame på blå motorsykkel
Kristine Meslo Sæther på sin Honda NC, en "altmulig-sykkel", som hun selv kaller den.

Meslo Sæther er også opptatt av sikkerhet og å spre budskap om sikker kjøring. 

– Det er så mange ulykker som kunne vært unngått, hadde vi bare sett oss om en gang ekstra. Dette gjelder både for to- og – firhjulte, presiserer hun. 

– "Se oss" er et viktig budskap. Vi vil jobbe for at motorsyklister gjør seg synlige i trafikken, sier Meslo Sæther

– Vi prøver så godt vi kan og oppmuntre folk til å ivareta sikkerhet, men det er opp til sjåførene selv om de hører etter. Det er dessverre ikke alle vi når inn til, fortsetter hun.

Hun forteller at de har en del medlemmer, og at det alltid er plass til flere. 

– Her kjenner ikke noen alle, men alle kjenner noen. Et stort miljø som er inkluderende og sosialt. Her er det plass til alle., uansett alder og bakgrunn.

Både Ranes og Meslo Sæther skryter av oppmøte. Rekord!, sier Ranes. 

– De fleste er fra MC-klubber i omegn, men vi har hørt det skulle komme noen fra Ålesund og fra Verdal, sier Meslo Sæther.

Vi forlot MC treffet med et godt inntrykk, mange gode samtaler og en tanke om at dette ikke var noe skummelt. Så er du interessert i MC, skal du ikke være redd for å møte opp på treff for en prat. Her kan du få gode samtaler og hjelp med det meste relatert til MC.

jente foran motorsykkel
Her poserer Frida Mæle foran sin favoritt motorsykkel. En Suzuki GSX 600 R.
partytelt med folk under trær
folk som sitter på benker i sola utenfor bank
motorsykkel
Powered by Labrador CMS