Trollheim AS samler alle avdelingene i Røtet:

Daglig leder i Trollheim AS Lars inge Kvande, leder i Trollheim Reklame Eva Holten og grafisk designer Eirik Strøm.
Daglig leder i Trollheim AS Lars inge Kvande, leder i Trollheim Reklame Eva Holten og grafisk designer Eirik Strøm.

Alle under ett tak

Trollheim AS hadde avdelinger både på Syltøran og i Røtet. Nå er eiendommen i Trelastvegen solgt, og alle avdelingene i Surnadal er samlet på et sted. Samling 2020 skal være ferdig i september.Daglig leder Lars Inge Kvande ser store fordeler med det.

Publisert Sist oppdatert

-Vi er en relativt kompleks bedrift og vi utvikler oss stadig, og det gjør oppgavene også. Sier daglig leder Lars Inge Kvande. I tillegg til at vi har en del faste arbeidere, skal vi fange opp de som av en eller annen grunn har falt ut av, eller ikke kommet inn i arbeidslivet. På Trollheim er det mange avdelinger og bedriften tilbyr tiltak av ulik grad.

Trollheim AS ser på den enkelte jobbsøker, kartlegger blant annet interesser og evner, og legger deretter opp et løp med utprøving for å sammen finne en best mulig vei videre til jobb, utdanning eller annen kompetanseheving. En del av utprøvingen foregår i det eksterne arbeidslivet men en del foregår også i egne produksjonsavdelinger, og det er viktig å ha et godt spenn i oppgavene de har internt.

Til daglig har bedriften rundt 110 ansatte, i tillegg til de som er inne på kortere tiltak.

Kvande mener at å få samlet bedriften på en plass har får positive konsekvenser for både drift og kultur i bedriften.

-Vi blir mer kjent med hverandre og hverandres utfordringer. På september kan vi bygge oss enda bedre sammen til en helhet. Nå har vi også mulighet til å enklere benytte medarbeidere mellom de ulike avdelingene.

Eiendommen bedriften hadde på Syltøran er solgt og pengene for salget, samt litt til går til å samle og oppgradere bygningene i Røtet.

Trollheim AS har også avdelinger i Sunndal, med blant annet vaskeri og jobbfrukt. På Sunndal er det, i likhet med Surnadal, en fagavdeling med rådgivere som jobber med ulike tiltak der NAV er den største kunden, til sammen er det 9 ansatte som i fagavdelingen.

Alt innen reklamemateriell

-Vi ser store fordeler med å samles i ett bygningskompleks, sier Eva Holten, leder i Trollheim Reklame. Nå har vi mulighet for å utnytte ressursene på en helt ny måte.

Trollheim Reklame tar på seg oppdrag av varierende art, og ulik mengde. Akkurat nå holder de på å avslutte et oppdrag for Sparebank 1 Nordmøre. Logoer, bannere og reklamemateriell skal skifte navn og logo fra Surnadal Sparebank til Sparebank 1 Nordmøre. I tillegg holder de på med et stort oppdrag fra Surnadal IL, der de trykker logoer på den blå SIL-drakta.

Holten viser hvordan prosessen går til. Nylig har de fått en ny maskin som gjør at de kan arbeide med to drakter samtidig, det letter arbeidet med de flere hundre draktene.

-Om kunden vil ha spesialtilpasninger, strekker vi oss langt for å finne en løsning på det, sier grafisk designer Eirik Strøm. Jeg kan ikke komme på at vi har måttet gi opp noe oppdrag enda.

Både Holten og Strøm mener at lokale bedrifter er flinke til å bruke Trollheim Reklame. De har konkurranse i bygda, men Holten mener det er bare sunt, og at det er bra at folk bruker lokale leverandører uansett. Men de har likevel kapasitet til å ta på seg flere oppdrag

Eirik Strøm mener at årsaken til at folk går utenom bygda, er at de ikke vet om dem, og hva vi kan tilby.

-Vi tar imot oppdrag i alle størrelser, her kan du få trykket tekst på en kopp, bestille noen få t-skjorter med tekst, eller bestille store oppdrag. Vi gjør stort sett alt innen markedsføring.

Flere paller i uka

På pakke/monteringsavdelingen er de også glad for at alt samles på ett sted. De ser fordelen med å kunne ha en fleksibel arbeidsstokk som kan brukes i flere avdelinger etter behov.

Helge Vold Kjølstad pakker veggfester
Helge Vold Kjølstad pakker veggfester
Unni Svinvik, Rune Brun og Rune Hansen
Unni Svinvik, Rune Brun og Rune Hansen

Det er Pipelife som er den store kunden. Pakke/monteringsavdelingen leverer flere paller med ferdig monterte og pakkede varer hver uke.

-Vi er veldig glade for å ha Pipelife med på laget, og vi håper og tror at de er fornøyde med det arbeidet vi gjør, sier Kvande

Ved ett av pakkebordene, sitter en blid Rune Hansen sammen med Unni Svinvik og Rune Brun.

-Rune er blid i dag, for Rosenborg vant i går, sier arbeidsleder Ingunn Skjølsvold.

Rune forteller at de spilte mot Brann, så det var veldig viktig at de vant. Han kan imidlertid ikke garantere for at humøret er det samme neste uke. Mandag spiller nemlig Rosenborg mot Molde, og Rune innrømmer at utfallet av kampen nok kan påvirke humøret på tirsdag. Bordkameratene er innstilt på at det kan gå begge veier.

Større kapasitet

Leder i Kappavdeling /veistikker, Magnus Berg viser fram det som skal vi den felles kantina.

-Vi gleder oss til å ta i bruk felles kantine. Nå har vi sittet på hver vår tue og hatt pause, og det er ikke så artig. Etter hvert vil alle kunne samles i ett rom. I byggeperioden har klasserommet i kursavdelingen blitt brukt som kantine, men det er litt begrenset kapasitet det, særlig slik avstandsrestriksjonene er nå.

I kappavdelingen produseres det blant annet sengeføtter for Holten Treindustrier og rammer og strø til Pipelife. På vinterstid utfører de også kapping av levegger for MøreTre. Dette er sesongarbeid som skal være avsluttet i mars, klart for salg i april.

I mai i fjor tok de i bruk et nytt kappanlegg. Den gjør at de kan utføre kappingen tre ganger så fort som før, og avdelingen har i dag kapasitet til å ta mot flere oppdrag enn de har.

-Det var på tide at kappemaskinen ble byttet ut, forteller Marius Berg. De nyeste delene av den gamle var fra -94.

Eirin og Guro har sommerjobb på Trollheim på fjerde året. Her er det vedstikker som produseres.
Eirin og Guro har sommerjobb på Trollheim på fjerde året. Her er det vedstikker som produseres.

Kompetanseheving

I flukt med kantina vil det også bli nye toaletter og garderober. I tillegg skal resepsjonen inn i det samme bygget. Dermed overlates det minste bygget til kursvirksomheten, Trollheim Kurs og Kompetanse.

Trollheim Kurs og Kompetanse tilbyr sertifisert opplæring som kan gi kompetansebevis på blant annet truck, kran og anleggsmaskiner. Her har de fire fast ansatte samt like mange vikarer som blir innleid etter behov. Dette er pensjonerte instruktører med stor erfaring, god kompetanse og bredt kontaktnett, forteller Kvande.

Trollheims kursavdeling server hele Midt-Norge, og har oppdrag fra nord i Trøndelag ned til Otta.

Koronaåret 2020

Daglig leder Lars Inge Kvande innrømmer at 2020 ble et dårlig økonomisk år for Trollheim AS.

-Det er ikke fordi vi ikke har levert, men koronaen har medført at vi har fått mindre oppdrag i en del avdelinger.

Han roser de ansatte for å ha stått på, jobbet og tilpasset seg koronareglene med blant annet bruk av munnbind en periode. Mange har gitt uttrykk av at de synes det er godt å komme på jobb. Trollheim har holdt åpent hele tiden, men produksjonen har på enkelte avdelinger vært noe redusert i perioder.

Han nevner Jobbfrukt som et eksempel. På Sunndalsøra ligger avdelingen som pakker og kjører ut frukt til firmaer hver uke. Men ingen ville ha frukt når arbeidsplassen var stengt, så jobbfruktavdelingen måtte legges på is store deler av fjoråret. På den andre siden har avdelingen på Sunndalsøra utført et viktig samfunnsoppdrag i form av de tjenestene som blir levert fra det store og moderne vaskeriet. De har mange store bedrifter spesielt på Sunndalsøra som kunder, bl.a. Hydro Sunndal og Sunndal kommunes Helse og omsorgstjenester.

Det har vært et stort prishopp på trelast har særlig gjort det vanskelig for Trollheim. Kvande forteller at de kjøper trelast både fra Norge og Sverige, men i 2020 var den norske kronen sterkt svekket målt mot den svenske kronen og dermed ble råvarene vesentlig dyrere. Dermed er varekostnadene for 2020 atskillig høyrer enn for 2019.

Her skal den nye kantina stå klar i september
Her skal den nye kantina stå klar i september

-Vi snakker til vanlig om prisøkning på 2,5 prosent, men her kan vi ta bort kommaet, sier Kvande. Med prisøkning over 20 prosent er det klart det blir konsekvenser både på innkjøps- og leverandørsida. Vi har vært, og vil fortsatt være i dialog med kjøpere og leverandører slik at alle kan komme seg gjennom denne stormen. Mitt inntrykk er at de aller fleste har forståelse for at dette er en veldig spesiell situasjon. Mange er både på kjøper- og tilbudssia sjøl. Det er snakk om gjensidige avhengighetsforhold her.

-Min vurdering er nok at vi nå får noen negative effekter som følge av at mange produsenter av naturlige grunner helt eller delvis stoppet produksjonen sin i 2-4 måneder før produksjonen tok seg opp igjen. Og nå ser det ut som vi får en effekt med svært stor prisøkning på en del produkter som vi benytter oss av. Vi må komme oss gjennom dette sammen med våre leverandører og kunder og satse på at noen av prisnivåene vil normalisere seg utover høsten/vinteren som kommer, sier Kvande.

Trollheim As bygger også nytt lagerbygg i Røtet, her skal det blir plass til blant annet trelast
Trollheim As bygger også nytt lagerbygg i Røtet, her skal det blir plass til blant annet trelast
Sjåfør Jan Egil Ormbostad
Sjåfør Jan Egil Ormbostad