Pressemelding fra Pipelife Norge:

Bilde av slepet under transporten.

Pipelife med gigantleveranse: tidenes lengste farkost gjennom Suezkanalen

Konvoien er over en kilometer lang og består av 6722 meter med gigantiske plastrør.

Rørprodusenten Pipelife Norge leverer sin største enkeltleveranse noensinne. 6722 meter med gigantiske plastrør slepes nå de 16 300 kilometerne til Bangladesh. Konvoien er over en kilometer lang og er den lengste farkosten som noen gang har gått gjennom Suezkanalen.

Pipelife Norge signerte i mars 2020 en av sine største eksportkontrakter da de inngikk avtale om levering av et offshore kjølevannsledningssystem til et kraftverkprosjekt i det sørøstlige Bangladesh.

Gjennom hele våren og sommeren har de ansatte ved fabrikken i Stathelle jobbet døgnet rundt for å produsere de 12 gigantrørene med diameter på 2,3 meter, samt mange bend og inspeksjonskummer tilpasset de enorme rørene.

Bilde av slepet under transport.

Historiens lengste

19. august startet slepet bestående av seks rør på 620 meter og seks rør på 500 meter. Bredden på slepet er 30 meter og er, inkludert slepebåten og slepewire, over en kilometer langt.

Med sin imponerende lengde har konvoien vakt stor oppsikt gjennom den 193 kilometer lange og til dels smale Suezkanalen. Pipelifes rørslep er tidenes lengste konvoi som har gått gjennom kanalen siden den ble åpnet i 1869.

Rørslepet kom til Port Said 18.september, og ankom Suez på Rødehavssiden 20. september.

– Suez-passasjen var vellykket og uten forsinkelser. Vi retter en stor takk til Suez Canal Authorities (SCA) og deres agenter for godt samarbeid, både i planleggingsfasen i forkant og under seilasen gjennom kanalen. Dette blir neppe det siste Pipelife-slepet gjennom Suezkanalen, sier eksportsjef i Pipelife, Trygve Blomster.

Rørslepet har nå passert Adenbukta og er i midten av i det nordlige Indiahavet på vei til neste påfyllingsstopp i Colombo, Sri Lanka, der det anslås å ankomme 18. oktober 2020. Forventet ankomst til den endelige destinasjonen i Bangladesh er i første uken av november, avhengig av været.

Fakta om Pipelife-slepet:

  • Total rørlengde: 6722 meter
  • Antall rør: 12 (6 x 620 meter og 6 x 500 meter)
  • Rørdiameter: 2,3 meter
  • Vekt: 3850 tonn
  • Slepets totale lengde: Vel 1000 meter – med taubåt og slepewire
  • Distanse: 16 300 kilometer Materiale: Polyetylen (HDPE)
  • Avgang: Stathelle 19. september
  • Forventet ankomst Bangladesh: Første uken i november

Ny milepæl

– Vi har gjort over 150 internasjonale slep siden 1995. Vi startet i 1960-årene med slep av rør i Skandinavia. Deretter ble det England, Sør-Europa og Nord-Afrika. I 1998 krysset vi Atlanteren til Brasil. I 2019 satte Pipelife verdensrekord med et slep på 27 720 kilometer av rør til Malaysia. Da gikk ferden rundt Afrika.

– Vi vurderte samme rute for slepet som nå er på vei til Bangladesh, men Suezkanalen ble valgt da det gjør seilasen over 6000 kilometer kortere og gjør at konvoien kommer frem en måned tidligere, sier Blomster.

Gjennombrudd i nytt marked

– Verdien av å ha gått gjennom Suezkanalen med et gigantslep er svært stor for oss. Dette vil gjøre oss mer attraktiv som rørleverandør i Midtøsten, Asia og India. Regionen har mange store prosjekter innenfor vannforsyning/avsalting og kjølevannsledninger i kraftverk. Her er våre rørløsninger et sterkt alternativ.

– Med våre slep rundt Afrika til Malysia og nå gjennom Suezkanalen til Bangladesh, har vi åpnet nye muligheter for norsk røreksport. Vi jobber allerede med flere store prosjekter i Midtøsten, India, Bangladesh og Sørøst-Asia, og vi håper å kunne signere en ny stor kontrakt i løpet av neste år, sier Trygve Blomster, som ikke kan få fullrost Pipelifes organisasjon, fabrikken i Stathelle og leverandører for et prosjekt som er levert både på tid og budsjett.

Klimavennlig prosjekt

Også klimamessig er den norske leveransen en vinner. Ved fabrikken på Stathelle ekstruderes rørene rett ut i Frierfjorden uten noen form for håndtering. De lange rørlengdene bidrar til at man også slipper håndtering og sveising ved ankomst.

Rørene flyter og krever minimal maskinkraft. Det gjør at én taubåt kan transportere store mengder rør på ett og samme slep. Til sammenligning ville rørleveransen til Bangladesh krevd 374 fullastede trailere med 18 meter lange rør.

Fakta om Suezkanalen

Suezkanalen er en 193 kilometer lang kanal i Egypt som forbinder Middelhavet og Rødehavet.

Kanalen ble åpnet 17. november 1869 som et alternativ til silkeveien og den mye lengre skipsruta rundt Afrikas kyst og Kapp det gode håp. Den har siden vært en sentral handelsåre mellom Asia og Europa.

Kanalen ble kraftig oppgradert i 2015 og brukes nå årlig av 20 000 skip.

Powered by Labrador CMS