Museumspedagog Berit Kvam og avdelingsleder for Rindal skimuseum Kari Elin Bolme Løfaldli.
Museumspedagog Berit Kvam og avdelingsleder for Rindal skimuseum Kari Elin Bolme Løfaldli.

Sigurd Røen i fokus under årets sesongåpning

Publisert

I 2022 er det 85 år siden Sigurd Røen kom hjem fra VM i Chamonix med gullmedalje i både kombinert og stafett. I den forbindelse gir skimuseet ut boka Sigurd Røen fra Rindal - dobbelt verdensmester på ski i 1937. Boka er skrevet av Thor Gotaas.

Søndag 19.juni ønsker skimuseet velkommen til ny museumssesong, denne gangen helt uten restriksjoner. Blæst´n holder sommerkonsert på tunet, det vil bli arrangert barneleker, og forfatter Thor Gotaas holder foredrag om bokutgivelsen. Kari Elin Bolme Løfaldli som er avdelingsleder på skimuseet, påpeker at arrangementet er et utearrangement, og oppfordrer alle som tar turen til å kle seg godt.

Boklansering

Under VM i Chamnoix i 1937 var Sigurd Røen med på å ta gullmedalje i stafett, før han 5 dager senere tok gull også i kombinert.

Den nye boka tar ikke bare for seg Sigurd Røens karriere, men også en del av skihistorien i førkrigstida. Kari Elin forteller at boka om Sigurd Røen og skihistorien før krigen, supplerer boka om Landsemskifabrikken som ble utgitt i fjor høst, og gir et komplett bilde av skihistorien.

Kari Elin var først i kontakt med forfatter Thor Gotaas i 2007 da prosjektet med å sette opp skimuseet var igang. Siden den gang har de to hatt jevnlig kontakt, og i fjor ble de enige om å skrive bok.

– Dette er et verk vi er stolt av å kunne ha å selge på skimuseet, forteller Kari Elin.

Statuen av Sigurd Røen som står "frammi gara".
Statuen av Sigurd Røen som står "frammi gara".

Åpner ny utstilling

I tillegg til bokutgivelsen åpner en ny utstilling på museet. Skimuseet har fått lånt inn Sigurd Røens komplette premiesamling av hans etterkommere. Denne utstillingen vil bli tilgjengelig på søndag under sesongåpningen.

Da Sigurd Røen reiste til VM i Chamonix stoppet han innom Tyskland, hvor det tyske skiforbundet hadde invitert til å delta i den internasjonale vintersportsuka. Det var under det åpne tyske mesterskapet Sigurd mottok den 11 kilo tunge Hitlers ærespris. Denne er også utstilt i den nye utstillingen.

Endelig en ordinær sesong

Koronapandemien har satt en stopper for den ordinære museumssesongen de to siste årene, men når museet åpner for sommeren på søndag er det uten restriksjoner.

Kari Elin forteller at mange har tatt turen til museet etter at samfunnet har åpnet igjen. I forrige uke var 5 busser innom, i tillegg til at skimuseet har samarbeidet med skolen om formidling av skihistorie. 330 skolebarn har den siste tiden vært innom museet, hvor fokuset har vært formidling og temaet har vært Sigurd Røen.

Utover sommeren vil det være flere arrangement på skimuseet, blant annet quizkvelder, grautdag og gudstjeneste. Søndagskafeen i Bjørnåsstøggu er også tilbake denne sesongen.

Powered by Labrador CMS