Storås Tre AS

En mann som står inne i et fabrikklokale ved ei ubehandla yttderdør i en karm.
Svein Joar Hove Lo produserer blant annet ytterdører etter spesielle mål.

Trives med en variert arbeidsdag

Ved Lo bru på Storås ligger en liten trevarebedrift. Opprinnelig var det Meldalstrapp som holdt til i lokalene her. Så sto huset tomt i noen år, til Endre Hove flytta inn med den nystartede bedriften Storås Tre AS i 2019. Nå er det sønnen Svein Joar Hove Lo som har tatt over drifta.

Helt siden starten har dette vært en utrolig allsidig virksomhet, som kan lage "alt" i treverk. Til daglig går det mest i produksjon og restaurering av vinduer, dører og møbler etter spesielle ønsker og mål, men Svein forteller at det kommer en del andre forespørsler også.

Videreførte produksjonen av vinduer og dører

Fram til 2018 arbeidet både Svein og faren Endre i bedriften Storås Trevare. Det var en større fabrikk med flere ansatte, som hovedsakelig produserte vinduer og dører. Svein forteller at hans bestefar Erling Hove i sin tid var med å starte opp Storås Snekkeri, som senere ble Storås Trevare. Men konkurransen mot importerte masseproduserte vinduer og dører ble etter hvert for hard, og Storås Trevare ble nedlagt i 2018. Svein fikk ny jobb hos Rennebu Snekkeri, mens Endre, som bodde i Rindal, etter hvert bestemte seg for å starte sin egen lille bedrift på Storås. Dette ble en videreføring av noe av virksomheten fra Storås Trevare, og noen av maskinene derfra er fortsatt i bruk.

Det var viktig for Endre å ha noe å holde på med, til tross for at han hadde slitt med kronisk kreftsykdom i flere år. Han hadde utrolig godt håndlag med tre, og fikk til det meste.

På slutten av 2019 sluttet Svein i jobben i Rennebu, og begynte å jobbe sammen med faren i Storås Tre. Samtidig drev Svein og kona Arnhild gård med melkeproduksjon på Lo.

Helsa til Endre svikta mer og mer, og det ble kortere tid mellom cellegiftkurene. Han var i aktivitet og jobba så mye som mulig i de periodene han var sterk nok til det, men til slutt måtte han gi tapt mot sykdommen. I mai i fjor gikk han bort. Svein forteller at det fortsatt er litt rart å være på jobb uten faren. Det er mange minner her. I starten var både far og bestefar med som gode og erfarne rådgivere og problemløsere, men nå må han finne ut av ting selv.

Håper på lønnsomhet

En liten spesialbedrift som dette er ingen gullgruve. Det er en utfordring å få det til å gå rundt, og Svein tar seg av alle oppgaver med administrasjon, planlegging, priskalkulering og det hele selv. Han forteller at han ikke føler på noe press om å drive bedriften videre, men han trives med dette arbeidet. Her er ingen dag lik, det er stadig nye utfordringer å bryne seg på, og en variert arbeidsdag. Det er noe helt annet enn å stå ved ei maskin hele dagen.

Svein har lyst til å drive bedriften videre, og håper at han skal få til lønnsom drift dette året. I fjor sluttet de med kyr og gikk over til bare kornproduksjon på Lo, så nå kan han satse fullt og helt på trebedriften. Arnhild jobber i helsevesenet, så for å få hverdagen til å gå opp med barn i barnehage og SFO passer det bra å ha en fleksibel jobb, synes han.

Mange hjelpere

Så langt har det vært mer enn nok å gjøre for Svein, og det blir lange arbeidsdager innimellom. Det er ingen tvil om at det er et marked for slike produkter, og med nøktern drift mener han at det skal gå. I produksjonen har han nå med seg en mann på deltid. Ellers er svigerfar eller onkel er med og hjelper til med montering og andre arbeidsoppgaver der man må være to. Ola, tidligere eier og driver av Storås Trevare, kommer også innom og hjelper til litt av og til.

Svein har investert i ei stor pussemaskin som pusser hele flater. Det meste må pusses, og arbeidsdagen blir mer effektiv når man slipper å gjøre den jobben manuelt.

En stor maskin midt inne i et produksjonslokale.
Denne pussemaskina har gjort produksjonen mer effektiv.
En palle med flere store vinduer oppstablet, og deler til vinduer ved siden av.
Vinduer med fastkarm.

Fortsetter som før

Storås Tre AS videreføres som før, med produksjon av vinduer og dører i ulike varianter. Det går mest i spesielle mål og spesielle ønsker om utforming, og restaurering eller kopiering av gamle dører og vinduer, for eksempel til freda bygg. Alle dører er laget med ramtre. Bedriften lager også vindussprosser, både sprosserammer og klipssprosser. I tillegg produserer de bord og andre møbler etter spesielle ønsker, restaurerer gamle møbler, og lager mindre produkter som vogger, gyngehester og deler til barnestoler.

Et bord med flere ulike plankebiter og andre smådeler av tre.
Deler til barnestoler til Elens trekkeri i Laksøybygda.
En stabel med trerammer
Rammer til varevindu. Disse monteres på innsida av gamle vinduer i verneverdige bygg, for å få god nok isolasjonsevne.
En mann som står ved noen vindussprosser
Vindussprosser er et av bedriftens produkter.
Ei lita vogge som står på et bord inne i et fabrikklokale
Vogge etter Erling Hoves modell

Bildeserie (bla i bildene):

Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.
Bilder fra Storås Tre AS sin facebookside.

Her kan du lese om bedriften etter oppstarten i 2019: – Alt i tre

Powered by Labrador CMS