Bacalao på påskemenyen

Vi har alle våre tradisjoner. Mattradisjoner har vært og er fortsatt en del av de forskjellige høgtidene.

Publisert Sist oppdatert

Til påske er det tradisjonelt egg og lam som står øverst på lista, men det er mange andre mattradisjoner fra gammelt av som hører til påska til.

Jeg er stolt medlem av Norges Bygdekvinnelag og de skriver om tradisjonsmat og påska i denne artikkelen : https://norsktradisjonsmat.no/tradisjonsmatskolen/pasketradisjoner

Påske har vært hyttetur og påske på fjellet. Lange skiturer i variert Trollheimen-terreng, solbrune(røde) fjes og solbrilleskille. Dette høres jo ut som drømmepåska…

Ja, det er i alle fall slik jeg husker den fra barndommen og tidlig ungdom. Det beste var kanskje da hele hyttenabolaget samla seg til felles måltider på kvelden. Da serverte hver enkelt hyttenabo sin tradisjonsrett. Et av høgdepunkta var da kvelden hos Kristiansundfamilien som hadde ei av nabohyttene, der serverte de Bacalao!

Etter disse gode matminnene har bacalao blitt en påsketradisjon hos oss også, samme om vi er på hytta eller hjemme. Enkelt å lage i ei stor gryte, og det meste kan lages på forhånd.

Det er nok ei bacalao-oppskrift fra enhver bacalao-elsker, men dette har altså blitt vår familiefavoritt.

Bacalao (nok til 3-4 personer)

500 g klippfisk (vannes ut over natta)

18-20 poteter (rensk og skjær i passende skiver/biter)

1-2 løk

8 fedd hvitløk

1 fersk rød chili eller et par klyper tørka chili

1 boks hermetiske tomater

3-4 ss tomatpure

Spansk pepper (bare litt, husk den er sterk)

3-4 dl olje

Vann til passende med «saus» litt etter hvor fast du vil ha bacalaoen.

Hell ca ½ dl olje i ei gryte/kasserolle og tilsett en tredjedel av hakka hvitløk, chili og løk.

La dette steke noen minutter og så legger du resten av ingrediensene lagvis i gryta. Jeg starter alltid med potet først.

Du må finne ut litt hvor sterk du ønsker bacalaoen, her i huset liker vi myyye hvitløk og forholdsvis sterk mat. Det vil si det spares ikke på chili og hvitløk. Spansk pepper er også sterke saker, så vær litt obs her. Jeg bruker også den løken jeg har i skapet, det kan være vanlig gul løk, rød løk og purreløk.

La bacalaogryta stå å småputre med lokk i en til en og en halv time.

Server rykende varm med flatbrød eller godt, ferskt brød og smør.