LESERINNLEGG:

Dordi Glærum Skuggevik
Dordi Glærum Skuggevik

Kristendomsfri Skjærtorsdag i NRK:

Da har jeg kikket gjennom radiokanalene og TV-kanalene på NRK i dag – Skjærtorsdag, dagen da Kristus innstiftet det sentrale kjernepunktet i Kristendommen: Nattverden, fant jeg ingen ting tilknyttet dagen. Tomt. Jo, da jeg slo på P1 fikk jeg inn jazzifisert hoppla-versjon av «Navnet Jesus», men som ikke er min favorittsalme – her fremført Arne Domnerus og hans folk. Jaja, min far fortalte at svenskene pleier å hoppe og danse rundt juletreet, så de hopper kanskje og danser i kirkene sine på en Skjærtorsdag også.

Nå er det ikke mulig å si opp abonnementet på NRK lenger, for – isteden for at vi får regning på lytter/seer-avgiften i posten, trekkes nå det hele fra våre skattepenger. Vi er fratatt valget og er blitt døtta ned i NRK-navlen.

Jeg synes veldig synd på alle gamle og ensomme i hjem og på alders- og sykehjem i Norge, som ikke kan slå på radioen sin eller TV-en og få inn en hellig alminnelig høymesse.

Det foregår jo en del strømminger fra kirker uten menighet tilstede, men jeg tror ikke noen av de gamle kirketro menneskene får noen hjelp til å kunne ta del der.

Jeg er katolikk, og har for det meste bodd minst 2 timer kjøring fra min sognekirke, men takket være Coronaen, blir nå mange messer strømmet på www.katolsk.no – så ikveld kl. 18, kan man der være tilstede når vår nye katolske biskop Erik Varden feirer Skjærtorsdagsmessen med oss i St.Olav katolske domkirke i Trondheim.

Biskop Erik Varden er en spennende mann - munk, prest, biskop og forfatter – som er vendt hjem til Norge etter 30 år i utlandet. Anbefales! – for både leg og lærd, troende og ikke-troende. Håper det strømmes messer med ham resten av den stille uke og i Påsken også. Han er en stor sanger og liturg, har et utmerket taleorgan med misunnelsesverdig diksjon, og kommer med de mest overraskende uttalelser som åpner nye utsikter i vårt eksistensielle landskap. Han sier gamle ting på nye måter. La oss glede oss over det. (Takk til dem som oppfant Internet! Halleluia! NRK, Farvel!)

Fortsatt God stille uke!

Glærum, Skjærtorsdag, 1.april - 2021.

Dordi Skuggevik

Powered by Labrador CMS