Åpent fjøs hos John Bævrevoll på Bøvra

Utsida av et nybygd fjøs
Nyfjøset hos John og Silje.

Nytt fjøs med fokus på dyrevelferd

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 23. mars samlet fagfolk, bønder og andre interessenter seg i fjøset hos John Bævrevoll og Silje Bøe på Bøvra. Her har det blitt bygd et nytt frittstående fjøs i fjor. Grunnarbeidet startet på mars. Bygget er på 1100 kvadrat og har møkk-kjeller under hele fjøset. Fjøset sto klart i november 2022 og kyrne ble flyttet inn.

Forbrett med silo, kyr, og noen folk lengst borte
Rom for alle på fôrbrettet!

I fjøset er det satt fokus på dyrevelferd fra kalven til den voksne kua. Det er 60 liggebåser på kusiden (venstre side på bilde). Hos kyrne er det både sinkuavdeling og velferdsavdeling. I velferdsavdelinga er det færre liggebåser, kortere vei til kraftfòr, melkerobot og fòrbrett. Denne plassen passer godt for unge dyr som skal venne seg på livet som melkeku, dyr med beintrøbbel eller andre dyr med utfordringer. Melkeroboten VMS 310 er fra Delaval, samt kubørste i flere av avdelingene, innredninng og etefronter. Liggemattene i båsene er også levert av Delaval . Pellon 300 skinnegående kraftfòrvogn fra G.K. Røe, som går bortover fòrbrettet, denne skal forsyne ungdyrsiden (høyre side) med kraftfòr.

Tomme kalvebinger med halm og strø inne i et fjøs
To kalvingsbinger med halm og strø.
Ei kraftforvogn på skinner inne i et fjøs
Kraftfôrvogn som går på skinner.

Ventilasjonen i fjøset er mekanisk styrt med vifter og er levert fra Bruvik. Spalteplanken fra Grytnes Betong og G.K. Røe har levert Elotec Brannvarslingsanlegg og markedets laveste skraperobot Schauer Enro.

En maskin som skraper opp møkk inne i fjøset.
Skraperobot tar en av sine mange daglige runder rundt for å skrape gangarealet til kyrne.

Planlagt produksjon

John forteller at planlagt produksjon er 400 tonn melk og oppfôring av egne okser i nyfjøset, samt innkjøpte okser i gamlefjøset. Planen er å kjøpe ca. 50 stk okser til oppfòring.

Godt oppmøte

Slike dager med åpnet fjøs trekker ofte masse folk. Fòrsentralen i fjøset var derfor en perfekt plass for litt mat og stander. Representanter fra Nortura serverte pølser og Felleskjøpet serverte kake og kaffe. Og TINE sto for smakeprøver av TINE-produkt.

Mange personer inne i et fjøs
Mange oppmøtte i fjøset på Bøvra.
Ei stor bløtkake med fjøsmotiv
Veldig fin kake med bilde av melkerobot, fotografen var for sent ut til å ta bilde av hele kaka.
Powered by Labrador CMS