12154 Lomunddal fra Rindal
12154 Lomunddal fra Rindal

Storfeavl i vinden i Rindal og Surnadal

Fire ganger i året publiserer avlsorganisasjonen GENO nye eliteokser av rasen Norsk Rødt Fe. Eliteokser er okser som har gått gjennom mange tester og funnet god nok å produsere avkom rundt om i Norge (og verden) via inseminering.

Publisert Sist oppdatert

Rindal og Surnadal er sterkt representert ved okseutvalget i mai. To okser fra Surnadal, fra Jostein og John Bævrevoll, og John og Leif Roar Bævre. Disse bøndene er naboer og har levert to gode okser til GENO, som nå har gått gjennom nåløyet og får bli eliteokser. Oksene er 12134 Bevrevoll og 12137 Bevre.

GENO har også plukket ut en lomunddaling til eliteokse, oksen 12154 Lomunddal fra Kristin Ingdal og Inge Christensen. Disse oksene er gode på hver sine vis.

12134 Bevrevoll med 38 i avlsverdi er sterk på melk, kjøtt, fruktbarhet, bein og jurhelse. Disse egenskapene er høyt vektlagt. Han er noe svakere på jur (tettstilte bakspener, framtungt jur og korte tynne spener), men svært god på jurfester. Dette er avgjørende for at kua skal være holdbar.

12134 Bevrevoll fra Surnadal
12134 Bevrevoll fra Surnadal

12137 Bevre med avlsverdi 33 har et lite sædlager og må spesialbestilles for å kunne brukes av bøndene. Bevre er god på melk, kjøtt, fruktbarhet og på mange deler av juret. Oksen kan dessverre gi avkom med korte spener og bør derfor brukes på kyr som har lange spener selv.

12154 Lomunddal med avlsverdi på 37. Han er en jevnt god okse som er god på melk, jur, hastighet, bein/klauver og klauvhelse. Svakheten med Lomunddal er indeksen «kalvingsvansker far til kalv», noe som gjør at han ikke bør brukes på kviger, da kviger generelt har mer kalvingsvansker enn et voksent dyr.

Å få tre så gode okser fra distriktet Indre Nordmør er en kjempeprestasjon, gratulerer til bøndene!

Oksene 12134 Bevrevoll og 12154 Lomunddal kommer i insemineringsdunkene 25. mai.

Les mer på geno.no