Kvande Betongservice i sitt sjette år:

Ronny og Lasse Kvande
Ronny og Lasse Kvande

-Gått over all forventing

Ronny Kvande har jobbet som snekker både i Vibo og Consto. Snekkeringen trivdes han bare sånn passe med. Det var når han fikk arbeide med saging i betong, boring og støping han var i sitt ess. Det var det han ville drive med. I 2015 tok han konsekvensen av det, og startet opp for seg sjøl med Kvande Betongservice.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg vet ikke om jeg hadde turt å starte opp dersom jeg ikke visste at jeg hadde en fast kundekrets, sier Kvande.

Det første han gjorde var å forhøre seg med de tidligere arbeidsgiverne om hva de synes om å leie inn ham til betongarbeid. Både Vibo og Consto stilte seg positive til idéen. Han fikk lovnad om arbeid. I tillegg fikk han kjøpe utsyr fra bedriftene.

Også Sætra drift har vært flinke til å bruke ham.

-Folk setter pris på å kunne bruke lokale firma, mener Kvande.

Fremdeles hyres han av og til inn til snekring hos de gamle arbeidsgiverne, dersom det passer inn i hans egen arbeidsplan.

-Det er greit for begge parter, da kan jeg være der i noen dager etter behov, sier Kvande.

Tok en sjans

Fra han bestemte seg til bedriften var i gang, gikk det bare et par måneder.

-Jeg jobbet en del med snekring, men så lånte vi en kjerneborremaskin på Vibo, og jeg fikk holde på med det. Da fant jeg ut at det var mye mer artig enn å snekre, så da gikk det egentlig veldig fort. Det var bare å ta en sjans. Det var stort sett jeg som brukte utstyret på Vibo, og jeg var heldig som fikk kjøpe det.

Kvande er den eneste som driver spesifikt med betongarbeid i Surnadal, men det hender at det blir en del ukependling også. Han har hatt oppdrag både i Sunndal, Halsa og Kristiansund.

-Consto jobber en del utenom bygda, så når jeg er sammen med dem, kan det blir en del pendling.

Ofte blir det kveld- og nattarbeid. Arbeidet er ofte av en slik art at det ikke passer å holde på i den vanlige arbeidstiden.

-Det bråker en del når jeg holder på, og det er vanskelig å sitte på et kontor og snakke i telefonen eller handle med kunder i en butikk mens jeg driver med betongsaging, smiler Kvande. En er nødt til å være fleksibel i denne jobben.

Over all forventning

-Da jeg startet i 2015, spekulerte jeg litt på om det skulle bli vanskelig å få nok arbeid, men det har gått over all forventning.

Av og til kan det bli lange dager, så om det er rolig en uke eller to jevner seg ut på sikt.

-På sommeren kan det være ekstra travelt, men det har hele tiden hengt i hop på vinteren og.

Ronny er imidlertid bevisst på å ha ferie og jobbe minst mulig på helg.

-I helgene vil jeg har fri. Men dersom det er noe prekært, stiller jeg jo opp.

Sommerferien passer han på å ta samtidig med Consto og Vibo, som er de største kundene.

Fra lekestua til eget lager

Jobben krever mye utstyr og lagringsplass.

-Jeg begynte med lekestua hjemme, smiler Kvande. Men den ble fort for liten. Så leide jeg lokaler, men etter hvert fant jeg ut at jeg skulle hatt noe enda større.

Da fikk han tak i tomt på Syltøran, og satte opp bygg med lager og verksted. Huset kom i komponenter, og han leide inn et par karer fra Vibo slik at huset skulle bli tett raskest mulig. Resten ble gjort ved egeninnsats. Kvande innrømmer at det gikk med en del helger og kvelder i denne perioden.

Men han angrer ikke på investeringen. Det er såpass stort at det går an å kjøre bilen inn for å lesse av og på utstyr. Det blir en del ut og inn med utstyr. Nå kan han holde til inne i varmen.

-Jeg trenger ikke holde på å laste bilen i snøfokk, smiler han.

Mer komfort ble det og da han for et par-tre år siden, noe ufrivillig investerte i ny bil. Den gamle hadde sett sine beste dager, og det ble for mye å koste på for å få den godkjent etter hvert.

Brøyting og gårdsarbeid

Kvande er lykkelig som liten, og ser ikke for seg å utvide driften med å ansette flere folk. Det krever både nok arbeid og utstyr.

Han har imidlertid med seg sønnen Lasse på 20. Lasse skal ikke primært jobbe med murarbeid, men driver en annen gren av driften. De har kjøpt inn traktor, og tar på seg brøyting om vinteren. Lasse satser på brøyting til private. Per i dag har han i overkant av tjue kunder, men har plass til flere.

I sommer håper han å få oppdrag i landbruket. Dersom bønder trenger hjelp, for eksempel i slåttonna eller til annet arbeid, kan han stille med traktor og en mann.

Stiller med traktor og firhjuling
Stiller med traktor og firhjuling

Han har også firhjuling med henger.

Lasse er sjefen i traktoren
Lasse er sjefen i traktoren

-Firhjulingen er lettere, og lager ikke så djupe spor som en traktor. Den kan dessuten komme seg fram der traktoren er for stor. Han ser for seg at den kan brukes for eksempel til rydding eller til gjerding av utgard. Vi vet ikke hvordan markedet er, men vi vil prøve.

Lasse er kontaktperson med alt som har med kjøretøy å gjøre.

-Du må bare holde deg unna kjøretøyene, spøker Lasse, som også vil oppdatere Facebooksiden til bedriften med informasjon og kontaktnummer.

-Det er best jeg holder meg unna både kjøretøyene og Facebook, og holder meg til det jeg kan, ler Ronny.

Facebooksida finner du på denne lenken:

https://www.facebook.com/search/top?q=kvande%20betongservice