ANNONSE:

Jorunn i atelieret.

Jorunn M. Kvam er årets Kulturvøkku-kunstner

Rindal Kunstlag har invitert Jorunn M. Kvam til å være årets Kulturvøkku-kunstner. Jorunn, født 1954, bor og arbeider i Kragerø hvor hun har eget atelier hjemme. Hun er opprinnelig fra Rindal. Jorunn begynte å male for 25 år siden, men det er først de siste 20 år at malingen ble en del av hverdagen ved siden av full jobb i kommunen. Nå som hun er pensjonist jobber hun med maling og kunst daglig. Jorunn hadde sin første kunstutstilling i 2005. Siden da har hun deltatt på en rekke utstillinger, både kollektivutstillinger, og separat-utstillinger i lokalmiljøet og i hjembygda Rindal.

Stillhet

Viktige faktorer som har vært med å inspirere henne i utviklingen som kunstner har vært medlemskap og deltakelse i kunstgruppa Bølgeblikk, som ble etablert i Kragerø i 2006. I nabobyen Risør var det samtidig et aktivt kunstnersenter som bød på et mangfold av ulike kunst- og kunstterapikurs hele året.

Jorunn har ingen formell kunstutdannelse, men deltakelsen på forskjellige kunstkurs har gitt inspirasjon og kunnskap til å utvikle hennes eget uttrykk.

Hun sier selv: "Det som imidlertid har gitt meg et eierskap og dyp respekt for mitt eget kunstneriske virke, er utdanningen som kunstterapeut. Ut fra et kunstterapeutisk perspektiv kan malerier sees som uttrykk fra det ubevisste sinn. Bilder kan forstås som indre landskap der farger og motiver spiller på lag med følelser, sansinger og stemninger.

Det som driver meg videre i kunsten er det lekende rommet som oppstår i maleprosessen, der en søken etter det optimale bildet er målet, mens prosessen underveis gir en dyp erkjennelse på det levende livet. Jeg er glad i å bruke farger og å utforske ulike teknikker i bildene, så samtidig med lekenheten i prosessen kreves det en bevissthet som styrer utforskningen. Jeg bruker å si at jeg alltid starter nye bilder med et kaos av maling i ulike farger og former på lerretet, og at maleprosessen videre blir å rydde i dette kaoset og se hva som dukker opp. Jeg opplever at mitt uttrykk i maleriene balanserer mellom det abstrakte og det gjenkjennelige, drøm og virkelighet. Jeg trives best med akrylmaling, men har testet ut oljemaling innimellom. Monotypi, linotrykk og tegning er teknikker jeg kombinerer med maling. Jeg maler i lag på lag, ofte flytende maling for å få ønsket effekt, der motiver og former skinner igjennom lagene. Jeg er bevisst på bruken av kontrast som virkemiddel for å oppnå det kraftfulle levende opp mot det sarte og forvitrede uttrykket. I tillegg til malerier har jeg laget en serie små tegninger som jeg kaller Fortellinger. Disse små bildene ser jeg på som scener i en fortelling som enda ikke er fortalt, der betrakteren oppfordres til å lage fortellingen i bildet selv og gi det sin egen passende tittel."

Utstillingsåpning lørdag 1. juli kl 14.00
Øvrige åpningstider: alle dager kl 11-16,
unntatt onsdag kl 11-22

Utstillingens SISTE dag er lørdag 8. juli, ikke søndag, grunnet Torgdagspub på 3 Venner.

Powered by Labrador CMS