Kultursjef Lilli Husby overrekkes sjekk på 28.000 kroner til oppussing av garderobene fra Kathrine Mauset i Sparebankstiftelsen og Liv Dalsegg i SpareBank 1 Nordmøre.
Kultursjef Lilli Husby overrekkes sjekk på 28.000 kroner til oppussing av garderobene fra Kathrine Mauset i Sparebankstiftelsen og Liv Dalsegg i SpareBank 1 Nordmøre.

– Uten kultur blir vi fattige

Publisert

I år feiret Surnadal kulturhus 20 år, og selv om 20-åringen holder seg relativt godt så begynner rynkene å ta overhånd ifølge enkelte. Kultursjef Lilli Husby har registrert dette og nå er det, med hjelp fra lokale sponsorer, laget og allerede iverksatt en konkret handlingsplan for 25-årsdagen i 2027.

– Vi har et bra hus, men det har samtidig vært 20 år med slitasje, både bygningsmessig, teknisk og foran og bak scenen. Så det vi har gjort er at vi har hatt Jomar Ertsgaard, prosjektleder på kulturhusbygg, hit på befaring.

– Han har gått over hele huset slik at vi nå har fått en lang vedlikeholdsliste. Så lang, faktisk, at målet for å komme til enden av den er 25-årsjubileet, sier Husby.

Liv Dalsegg fra SpareBank 1 Nordmøre hadde, sammen med Kathrine Mauset fra Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank, tatt turen for å overrekke en førjulsgave i forbindelse med oppstarten av oppussingen av kulturhuset.

– Slitasje er jo et godt tegn også. Vi er glade for at kulturhuset får seg et løft, og får man til alt dette så blir det et løft også for publikum. Kulturhuset er med på å skape bolyst. Det er tøffere tider, det merker de fleste, og da er kulturen med på å holde humøret oppe. Uten kultur blir vi fattige, slår Dalsegg fast.

Har allerede kommet i gang

I tillegg til listen fra Ertsgaard, har også tilbakemeldinger fra lokale aktører spilt en rolle i prosessen. Derfor har garderobene oppe nå fått seg et ansiktsløft.

– Oppussingen av garderobene kommer etter ønske fra frivilligheten som bruker huset. Vi ønsker å ordne opp for dem først. Og selv om eiendomsavdelingen ikke var enig i fargevalgene her oppe, så er det en tanke om at fargene skal gjenspeile paletten til Jon Arne Mogstad nede i foajeen.

– En ting er nå artistene som nå og da kommer hit. De er vante til litt forskjellig. Vi ønsker å kunne ha et optimalt tilbud for lokalt musikk- og teatermiljø, slår Husby fast.

Venter på tur

Husby forteller at hun har kjent sin besøkelsestid, og at med bakgrunn i at vedlikeholdslisten fra Ertsgaard er et femårsmål så har hun bevisst ikke ropt høyest i forkant av årets budsjettkonferanse.

– Det er ikke bråhast med alt, og noen av punktene på listen vil være store investeringer i millionklassen. Da er det greit å starte med noen forprosjekter for å komme i gang, sier Husby.

– Når det gjelder finansieringen så er noe av det mer som en dugnad, blant annet disse lounge-møblene som har kommet inn i garderobene.

Husby forteller at møblene er kjøpt fra NOFO, som har lagt ned sin sminkelinje. Husby kontaktet bank og stiftelse.

– Så da rullet ballen videre. Liv kontaktet meg om vi ikke skulle sponse litt, og det kunne vi jo, smiler Kathrine Mauset.

Mauset og Dalsegg var derfor glade for å kunne overrekke Husby en sjekk på 28.000 kroner til finansiering av garderobeoppussing. Neste oppgradering i garderobene blir nytt lydanlegg og kanskje også skjerm, slik at aktørene bak scenen kan følge med på det som foregår på scenen.

Inspeksjon av den oppussede damegarderoben, med nye speil møbler og maling.
Inspeksjon av den oppussede damegarderoben, med nye speil møbler og maling.

Mange bekker små…

– Notatet fra Ertsgaard foreslår tiltak som går på den praktiske driften av huset, forteller Husby, som ikke deler listen sin helhet med den kulørte bygdepressen.

Utdrag fra oppussingslisten inkluderer følgende tiltak:

  • LED-lys i hele huset
  • Forbedret universell utforming
  • Lerret/prosjektor
  • Klanganlegg
  • Scenetekstiler

– Vi tenker at oppgradering av huset vil gi et bedre inntrykk av hele huset til folk, både besøk utenfra og våre egne innbyggere.

– I tillegg er det jo ikke bare kultur her på huset. Kulturhuset knytter også sammen næringsliv fra hele regionen, så dette er et løft i den sammenheng også, skyter Liv Dalsegg inn.

Noen tiltak er av den mindre sorten, mens andre, som det ovennevnte klanganlegget, er store investeringer i millionklassen.

– Et klanganlegg i Storstua representerer det ypperste innen lydsetting av en scene. Da kan man ved å trykke på en knapp bytte fra musikklyd til lydsetting for foredrag uten noe behov for mygger. Noen av tiltakene på listen tar vi over driftsbudsjettet, men store ting, som klanganlegget, må ut på forprosjekt.

– Vi vet at dette vil koste penger, men både fylke og stat kan være med å finansiere her. Så slipper Liv og Kathrine å sponse alt, ler Husby.

– Målet er å kunne presentere et moderne kulturhus som dekker alle kravene vi møter i dag til huset blir 25 år i 2027.

Powered by Labrador CMS