To menn og ei dame foran et kunstverk som er malt rett på en vegg.
Kunstnerne Māris Čačka og Beate Gjersvold, og John Arne Mogstad, som "bare" var arrangør av utstillingen.

Fra Rothko Museum til Surnadal Billag

Māris Čačka og Beate Gjersvold, begge med tilknytting til Mark Rothko Art Center i Daugavpils, Latvia. hadde de utstilling ved Surnadal Billag tirsdag denne uka.

Publisert Sist oppdatert

En tenker kanskje ikke over det idet en kjører forbi den gamle garasjen på Surnadalsøra, at der inne, i overetasjen, henger det fantastiske kunstverk skapt av kunstnere fra både inn- og utland.

To damer som beundrer et stort maleri på en vegg.

Henter inspirasjon fra naturen 

Beate Gjersvold tar varmt imot oss når vi kommer, og forteller oss litt om utstillingen. 

– Vi begge henter inspirasjon fra naturen i nærområdet av hvor vi befinner oss, forteller hun, og viser oss rundt i lokalet.

Ei dame ved et maleri på en vegg.
Beate Gjersvold henter inspirasjon fra naturen i nærområdet.

Det er Jon Arne Mogstad som står i bresjen for arrangementet. Han kaller seg pensjonert kunstner, men andre vil vel heller kalle han nokså aktiv i kunstnermiljøet i og utenfor bygda. Denne dagen er han «bare» arrangør, ifølge han selv.

Malt rett på veggen

Det er Māris Čačka og Beate Gjersvold som har utstilling i billaget denne gangen. Den gamle murveggen er dekket av et avlangt kunstverk, når man går nærmere ser man at verket er malt direkte på veggen. Teksturen fra veggen i samspill med lyset fra de store vinduene gir maleriet om mulig, ekstra liv. Det er Māris Čačka som står bak verket. Kunstneren kommer fra Latvia og har over 80 utstillinger bak seg.

En mann som står foran et stort maleri i duse toner, malt rett på en vegg.
Māris Čačka er kunstner og direktør ved Mark Rothko Art Center.
En barkrakk foran et stort vindu.
Store vinduer slipper inn mye lys.

God stemning

Beate selv er billedkunstner og kommer fra Trondheim. Hun har drevet med kunst siden 1998.

Både hun og Jon Arne Mogstad har hatt soloutstillinger ved Mark Rothko Art Center i Daugavpils i Latvia. Māris Čačka er i tillegg til å være kunstner selv, direktør ved nevnte museum. 

– Det som er litt spesielt og artig med denne utstillingen er at det var Māris Čačka selv som tok kontakt og ønsket å komme, forteller Jon Arne.

Det er plassert en benk strategisk midt på gulvet foran maleriet, slik at publikum kan sitte og ta innover seg inntrykkene.

En gammeldags sofa midt i et rom, foran et maleri på veggen.
Her kan man sitte og ta innover seg inntrykkene.

Det er flere som tar turen innom utstillingen. De blir servert litt snacks og drikke. Det er god stemning, og alle prater lett med hverandre mens de beundrer kunstverkene. Māris Čačka selv er til stadighet i samtaler med publikum, og de ser ut til å ha stor interesse for verkene hans.

– Vellykket, sier Mogstad avslutningsvis om utstillingen.

Noen mennesker i et utstillingslokale.
Flere kom innom utstillingen.

 

Powered by Labrador CMS