Agnethe Halgunset
Agnethe Halgunset

Sjokkbølge

Publisert Sist oppdatert

Det gikk en sjokkbølge gjennom Rindal onsdag 30. desember. Vi fikk telefon om flere positive corona-prøver, alle uten noen åpenbar sammenheng. Det kunne tyde på betydelig smitte i samfunnet som vi ikke hadde klart å oppdage. Hele samfunnet ville vært berørt og påvirket av det, sykehjemmet, hjemmesykepleien, legekontoret, barnehager, skolen og flere lokale bedrifter.

Heldigvis viste det seg å være feil; blant de som var testet mandag 28. desember kom det melding om kansellerte prøver tirsdag formiddag. Vi skyndte oss å kalle inn alle for å ta nye tester, og de aller fleste rakk å komme på ny test på tirsdag. Alle prøvene fra dag 2 var negative, og når svaret på de kom på morgenen 31. desember fikk vi bekreftet fra de fremste ekspertene på virus ved St.olavs hospital at det var noe feil ved testene som var tatt mandag, og at det var den andre prøven som var riktig. For sikkerhets skyld testet vi alle de som hadde positiv prøve en tredje gang den 31.12, som bekreftet de negative prøvene på nytt.

Vi vil takke alle de berørte, både de som feilaktig fikk beskjed om at de hadde corona, og alle deres nærkontakter, for velvilje og veldig godt samarbeid rundt smittesporing.

Det er en vanskelig situasjon å få beskjed om smitte, og ikke noe lettere når det blir trekt tilbake dagen etter.

Ved smittetilfelle i kommunen vil vi gå gjennom aktivitet de siste dagene før testing og vurdere hvem som er såkalte nærkontakter, dette er godt definert fra folkehelseinstituttet. Vår oppgave er å kontakte disse så de får beskjed om at de skal i karantene og testes.

Mange vil føle seg berørt, f. eks. ved at man har vært sammen med en av nærkontaktene. Det er i første omgang kun de definerte nærkontaktene som skal i karantene og det er disse vi prioriterer å teste først. Alle andre vil få muligheten til å bli testet etter hvert. Ved smitte i kommunen vil vi teste utover de faste testedagene. I forbindelse med de falske positive prøvene hadde vi planlagt å teste over 60 nærkontakter den 31.desember, så kapasiteten vil bli justert etter behov. Vi har også et godt samarbeid med nabokommunene og vil kunne få bistand fra dem hvis det er nødvendig.

Husk å ta vare på hverandre og vise omsorg, både når vi i Rindal er så heldige å være smittefrie, men også når vi får det første smittetilfellet på ordentlig.

Med vennlig hilsen Agnethe Halgunset, fastlege og medlem av smitteoppsporingsteam.