Vaksineringsteamet; Bak fra venstre helsesykepleierne Bodil Nes, Hildegunn Kvendset Andersen, Berit Moan Møkkelgård og Marianne Hansen Røv. Ingeniør Miljøretta Helsevern Oddrun Persdotter Fiske. Framme: Einingsleiar for Helse og Familie Gunn Bredesen og Leiande helsesjukepleiar Heidi Elnes Fiske.

Første vaksineringsrunde i Surnadal kulturhus gjennomført

Fredag gjennomførte Surnadal kommune for første gang vaksinering mot covid-19 i Surnadal kulturhus. Det var eldre på 85+ som ble ble vaksinert, og 19 personer ble vaksinert i denne omgang.

Publisert Sist oppdatert

Neste fredag er det klart for ny runde. Denne gangen får de flere doser, og ser for seg at minst 85 kan vaksineres, rundt 55 av dem på kulturhuset.

Vaksineringen foregår på scenen i Storstua.

– Her er det luftig, og god plass til å gå inn og ut, sier Leiande helsesykepleier Heidi Elnes Fiske. Scenen er fylt med stoler merket med nummer, og de som skal vaksineres får beskjed om hvor de skal sitte på forhånd. Dersom det er noen som har problemer med å komme seg til Storsalen, er det også mulig å foreta vaksinasjoner i første etasje.

Vaksinasjonsteamet synes det er praktisk å få bruke kulturhuset. Det er i gangavstand for mange som bor på Skei. Dessuten slipper de å rydde vekk stoler og utstyr etter hver vaksinasjonsdag.

– Det er veldig praktisk for oss, men det betyr også dessverre at det er lite som foregår i Storstua for tiden, slik situasjonen er, sier Elnes Fiske.

Effektivt system

– Det er et system som fungerer veldig godt, mener einingsleiar Helse og Familie Gunn Bredesen. Vi er den andre kommunen som bruker dette systemet. Kristiansund var den første. Systemet gjør gjør vaksineringen effektiv, og det er lett å følge med om alle kommer.

Pasientene får en SMS på forhånd der de inviteres til vaksinering. SMS-en har en lenke en lenke der en kan gå inn og svare på om en vil vaksineres eller ikke. De aller fleste sier ja, noen må tenke seg om en stund før de bestemmer seg. Det synes vaksineteamet er greit. De respektere valgene folk gjør. Vaksinen er frivillig, likevel håper de at flest mulig takker ja.

Heidi Elnes Fiske sier at det er viktig at de pårørende følger med innboksen, slik at alle får med seg SMS-en. De som ikke har mobiltelefon med SMS-tjeneste, blir oppringt.

– Vi har kontroll på alle, sier Bredesen.

Neste uke fortsetter de med hjemmeboende 85 og eldre. Disse vil få SMS i dag, fredag.

Vaksineringa er i full gang

Vaksineringen i rute

Alle på sykehjemmet er fullvaksinert, det vil si at de også har fått dose nummer to. En er til en viss grad beskyttet etter dose èn, men etter dose to øker beskyttelsesgraden. Vaksinasjonen blir journalført og sendes inn til vaksinasjonsregistret.

– Vi er glade for at alle beboerne på sykehjemmet er fullvaksinert uten at vi har hatt et eneste utbrudd, sier einingsleiar Bredesen.

Også koronateamet i kommunen er vaksinert med runde nummer èn. Koronateamet består av helsearbeidere som skal bemanne isolasjonsavdelingen dersom det bryter ut smitte. Det skal også ta seg av hjemmetjenester hos koronasmittede pasienter, og foreta hjemmetester. Koronateamet består av seks personer.

Historisk. Berit Moan Møkkelgård viser fram det første glasset med koronavaksine som er brukt i Surnadal

Minst 85 neste uke

Frivillige fra Røde Kors og Surnadal Sanitetsforening hjelper til med å opprettholde smitteverntiltak når pasientene ankommer kulturhuset, samt loser dem inn og ut av lokalet.

– Vi er så takknemlige for at de vil hjelpe oss. De er veldig positive og lett å be, sier Gunn Bredesen

– Uten dem hadde vi rett og slett ikke fått det til, tilføyer Heidi Elnes Fiske. Leder i Røde Kors i Surnadal, Reidar Brøske har til og med vært ute her og strødd.

Frivillige fra Røde Kors og sanitetsforeningen hjalp til med smitteverntiltak og losing ut og inn. Fra venstre: Gunn H. Bævre, Elin Bøklepp kvande, Reidar Brøske, Elisabeth Moe, Astrid Aune og Heidi Elnes Fiske

Denne uka har det altså vært vaksinert 19 personer. Imidlertid har de fått signal om at de får tilsendt langt flere doser neste uke. Da ser de for seg at de vil kunne vaksinere minst 85 personer, trolig flere. De har regnet ut, blant annet på grunnlag av massevaksinasjonsopplegget for influensa i fjor høst, at de har en vaksinasjonskapasitet på 1000 per uke. Det er imidlertid veldig liten sjanse for at de får bruk for den kapasiteten. Så mange doser får de ikke tilsendt på en gang.

Vaksinasjonsteamet tror ikke nyheten om at det er begrenset tilgang på grunn av produsentenes problemer med framstillingen vil påvirke så mye i Surnadal.

– Vi stoler på myndighetene, sier Elnes Fiske. De har satt av vaksiner i et deponi. Menge syntes det var dumt at ikke alle dosene ble sendt ut med en gang. Men nå ser vi at det kanskje var lurt å holde igjen noe.

Marianne Hansen Røv gjør klar en dose med vaksine

Ifølge Surnadal kommunes hjemmesider er vaksineringen prioritert slik:

  1. Beboere på sjukeheim
  2. Alder 85 år og eldre
  3. Alder 75 - 84 år
  4. Alder 65 - 74 år og enkelte personer med høy risiko 18 - 64 år
  5. Alder 55 - 64 år med underliggende sykdom/ tilstand
  6. Alder 45 - 54 år med underliggende sykdom/ tilstand
  7. Alder 18 - 44 år med underliggende sykdoom/ tilstand
  8. Alder 55 - 64 år
  9. Alder 45 - 54 år

Kommunen har også opprettet vaksinetelefon som en kan ringe om en trenger hjelp: 913 79 001

Den er bemannet 09-15 mandag til fredag

Her kan du også finne flere opplysninger om koronavaksinering i Surnadal:

https://www.surnadal.kommune.no/fokus/29-01-2021-informasjon-om-koronavaksinering-i-veke-5-og-vaksinetelefon.12107.aspx

https://www.surnadal.kommune.no/tenester/koronavaksinering-i-surnadal-kommune.11878.aspx

Powered by Labrador CMS