Karen Oddny Gravvold byttet ut bank med egen bedrift
Karen Oddny Gravvold byttet ut bank med egen bedrift

Driver allsidig bedrift

Karen Oddny Gravvold har drevet i blomsterbransjen i 12 år. Fra 2009 drev hun blomsterbutikken Orkideen. Da den ble avviklet, fortsatte driften hjemme i Rognpilvegen. I bua i hagen trylles det fram dekorasjoner til små og store anledninger. I tillegg tilbyr Karen Oddny`s heim- og hagetjenester rengjøringstjenester og stell av gravminne

Publisert Sist oppdatert

-Jeg jaget ham ut, han måtte bare finne seg i å holde til i garasjen, ler Karen Oddny Gravvold, og forteller at hun har tatt over mannen Sigfreds snekkerverksted i hagen hjemme i Grytåfeltet.

Fra 2009 drev Gravvold butikken Orkideen, der hun de siste årene også utvidet med kaffebar. Da butikken ble lagt ned, fortsatte firmaet altså driften i snekkerbua i hagen. Nå spekulerer hun på å åpne butikk i lokalet. Men papirmølla maler seint, og det tar tid å få alt på plass. Fremdeles er hun ikke sikker på om hun vil gjennomføre planene, men synes det er greit å ha alt klart dersom hun bestemmer seg.

I det lille huset i hagen skapes det buketter, kranser og dekorasjoner til dåp og bryllup, bursdag, begravelser med mer. Oppdragene kan variere fra en enkel blomsterbukett til ansvar for all blomsterdekorasjon i for eksempel bryllup. Hun er fleksibel, og reiser gjerne et stykke for å yte best mulig service.

-Om kundene ønsker det, kan jeg komme hjem til dem slik at vi kan planlegge sammen. Det er det mange som setter pris på, særlig i forbindelse med begravelser. Vi har besøkt folk både her i Surnadal, i Rindal og Sunndal. Det aller viktigste for oss er at kunden blir fornøyd, for å få til det, strekke vi oss langt.

Fleksible åpningstider

-Vi har aldri stengt, smiler hun. Vi har levert blomster både før sju om morgenen og halv 12 om kvelden. Så lenge det er praktisk mulig leverer vi når folk vil ha det. Før jul leverer de til og med den 23.

I tillegg til blomsterarbeider, har firmaet en seksjon for rengjøring og hage- og gravstedtjenester. Til sammen har de ca 200 gravminne på 9 kirkegårder i tre kommuner. De tilbyr også restaurering av gravstener med vask og oppfriskning av bokstaver. Det er nok å ta tak i, særlig om sommeren er tørr, da må det skvettes i tillegg til lukingen og stell av området rundt stenen og bedet.

Til jobben med den delen av driften har hun to ansatte i tillegg til at hun stepper inn sjøl. Dessuten har de god hjelp på blomsterbinderiet i Rognpilvegen. Rikke Mogstad, som til daglig utdanner seg til barne- og ungdomsarbeider, jobber på fritiden i binderiet. Karen Oddny og Sigfred skryter av jenta, og som laget sin første gravdekorasjon som sjuåring. Det var til bestemorens begravelse.

Blomsterhilsen

I koronatida har det tatt seg opp med bestillinger etter hvert. Den første tiden etter at pandemien satte inn var det rolig, men utpå høsten i fjor økte det med bestillinger. Mange ville gjerne sende en blomsterhilsen når de ikke kunne dra på besøk. Etter det har det vært jevn stigning i omsetningen.

-Torsdagsbuketten vår er også veldig populær, den har vi fått god respons på, sier Gravvold.

Hver torsdag gir de nemlig spesialtilbud på en bukett.

-Det er en enkel bukett for 245 kroner. Mange av dem som benytter seg av tilbudet, vil gjerne sende en hilsen til noen til helga, for eksempel. Disse buketten sprer mye glede.

Det nye tilskuddet til tilbudet hos Karen Oddnys er kopper med skrift og bilde. Kundene leverer inn ønsket tekst eller bilde, som trykkes på koppen. Noen kunder har for eksempel brukt kopper med bilde av dåpsbarnet til borddekorasjoner i barnedåp. Koppene fylles med blomsterdekorasjoner til selskapet, og så har de koppene til minne om dagen.

Dersom det, mot formodning, skulle bli litt tid til overs, setter Karen Oddny seg ned og leker seg fram artige dekorasjoner, på den måten får hun brukt rester. I det hele tatt er de opptatt av gjenbruk, og presiserer at gravkransene de leverer er nedbrytbare. Det er ikke verken brukt streng eller senn. Til å binde kransen sammen bruker de jutetau. Også sløyfen er nedbrytbar.

I ledige stunder kan det bli små dekorasjoer av resteblomster
I ledige stunder kan det bli små dekorasjoer av resteblomster

Godt kurset

Om mannen Sigfred Gravvold er kastet ut av snekkerverkstedet, betyr det ikke at han trenger å kjede seg. Han kjører gravemaskin, og jobber blant annet med graving på kirkegårder. Men han er også en habil blomsterdekoratør. Både Karen Oddny og ektemannen har tatt mange kurs i faget.

-Disse er det Sigfred som er ekspert på, sier Karen Oddny, og viser fram stående dekorasjoner. Det må være en viss dybde i utformingene på disse. Eller viser hun fram en brosjyre med eksempler på sorgbinderi som hun tar med til kunder. Sammen blir de enige om form og farge og form.

Selv om det snart er et tiår siden Sigfred gikk av med pensjon, tar han seg slett ikke tid til å hvile på laurbærene. Det er full fart i firmaet. Han ymter spøkefullt frampå at han har en streng sjef som holder kustus på drengen. Det er lite rom for forhandlinger, det er bare å høre etter, hevder han. Dagene er lange og feriene er få, selv om han har bevilget seg noen turer av og til. Ikke får han lønn heller. Men det ser ikke ut til å ha innvirkning på verken humøret eller innsatsviljen.

Sigfred Gravvold i gang med blomsterdekorasjon
Sigfred Gravvold i gang med blomsterdekorasjon

Selv har ikke Karen Oddny hatt ferie på flere år.

-Så lenge jeg driver med noe jeg synes er gøy, kan jeg holde på. Da har jeg heller ikke behov for å reise bort. Det meste av arbeidslivet har hun holdt til i Stangvik/Surnadal Sparebank.

-Jeg satt stille på kontor i 33 år, så jeg hadde behov for å røre på meg, sier 65- åringen.

Powered by Labrador CMS