Vårsøghelga åpnes i Kallastuå

To maleri. Fargespill i stein
Maleriene viser formasjoner og fargespill i berg. Det beskriver Gjøras sans for detaljer godt

Var egentlig litt fargeblind

Vårsøghelga 2024 ble åpnet i Kallastuå, med bobler og kunstutstilling. Det var Anders Larsen og Lilli Husby som ønskett velkommen. I år er det utstilling fra den lokale maleren Lars Gjøra. Her er det stor variasjon på motiv, fra portrett, til detaljer i stein, bybilde og gårdsbruk.

Publisert
Mann og dame står foran maleri av Røros by. Maleri også ved siden av, dette er vinterbilder.
Lilli Husby og Anders Larsen åpner utstilling og vårsøghelg.

Omtrent 40 personer var oppmøtt da minneutstillingen etter Lars Gjøra åpnet i Kallastuå onsdag 22. mai. Det sto bobler på bordet til gjestene, og Lilli Husby fortalte om snekkeren og kunstneren fra Sunndal, sammen med hans kone Inger Marie Gjøra.

To damer i rød kjole, den ene med en blomsterbukett i hånden. Maleri i bagrunnen
Inger Marie Gjøra og Lilli Husby forteller om Lars Gjøra.

Lars Gjøra hadde ingen formell utdanning som kunstner, men likte godt å tegne helt fra barnsben av. Han hadde et godt øye for detaljer, og så mange motiv i både stein og gammelt treverk. Han likte seg godt ute i naturen, og han så særegenhetene i det som vokste der. Ofte hadde han med seg fotoapparat og tok bilder av det han så, for deretter å male det når han kom hjem. Han var ikke ute etter å kopiere naturen, men forsøkte å fremstille den slik han selv så den. 

Inger Marie fortalte at Lars pleide å dra på plasser som både var fremkommelige og ufremkommelige for å finne inspirasjon og motiv, han var ofte å se i veigrøfter og ved bergvegger. I utstillingen som vises på Kallastuå i forbindelse med Vårsøghelga får publikum se en stor variasjon på motiv. Han brukte oljemaling på lerret som gir et godt fargespill. 

– Dette til tross for at han fikk beskjed om at han egentlig var litt fargeblind, sier kona Inger Marie. 

I tillegg til maleri er det også lagt frem noen fotografier han har tatt. Gjøra malte også ulike portretter på slutten av sin karriere, blant annet av barnebarn og Hans Hyldbakk. 

Maleri av Røros med sleggveien foran, smeltverket i midten og kirken i bakgrunnen
Maleri av Røros fra slagghaugene.

Dette er også en salgsutstilling, og den vil være åpen hver dag frem til søndag. Det er familien som står for salget.

Powered by Labrador CMS