To kvinner med stoffer med trykket mønster på veggen bak seg.
Nåværende og tidligere avdelingsleder ved Rindal skimuseum. Bodil Børset og Kari Elin B. Løfaldli.

Aktiv førsjultid på Rindal skimuseum

Publisert Sist oppdatert

Stopper man opp på tunet til Rindal skimuseum på denne tiden av året kan man kanskje høre nissene som tasser på låven, i buret ellet husene. Her har nissen full oversikt over barna og her det det bare snille barn. Det er Bodil Børset, avdelingsleder ved Rindal skimuseum som forteller dette. Hun er glad for at skolen og barnehagen leker i skogen og at de legger turene gjennom tunet og ned til Iggeltjønna i skoletiden. Det skaper mer liv i hjertet av Rindal.

Det er mye som skal skje på Rindal skimuseum fremover og Trollheimsporten har tatt en prat med Bodil Børset om dette. Allerede tirsdag 7.november åpner de en miniutstilling om blokktrykk og fargerfaget i kafeen museet sine lokaler. I den forbindelse vil det bli holdt en temakveld om samme tema. Dette er spesialfeltet til Kari Elin Bolme Løfaldli som vi kjenner som tidligere avdelingsleder ved skimuseet, hun vil dele sin kunnskap og sitt engasjement med publikum. Fargerfaget har lange tradisjoner i både Rindal og Surnadal, både gjennom Børsetfargerene og Soggefargerene. Det kan her røpes nært slektskap til fargerne i Børset når det gjelder både Kari Elin og Bodil.

To stoffbiter med mønster, en grønn og en sort
Blokktrykk på nye produkt.

Utstillingen vil inneholde blant annet originale trykkblokker av den typen som ble brukt i Rindal, som er lånt fra Sverresborg Trøndelag folkemuseum. De har også fått lånt interessante tekstiler fra samlingen til Meldal bygdemuseum. Vi får også en sniktitt på nyere tekstiltrykksom på sikt kanskje kan bli til et nytt produkt i museumsbutikken i samarbeid med venneforeningen. For lesere som ikke ser en sammenheng mellom trykk og ski, så kan Børset fortelle at slike vakre mønstre også er beslektet med treskjæringene på skistaver i dalføret. Utstillingen vil være der ut november. Museet er åpent på forespørsel, så det er bare å ta kontakt for en trivelig prat og omvisning.

Rindal skimuseum har ikke stand på selve Trollheimsmessa i midten av november, men vil holde åpne museumsbutikk i museets lokaler samme helg. I tillegg til det de nå har i butikken i dag, har de bestilt opp julerelaterte artikler, barneleker og vaskeutstyr med god gammeldags julelukt. Alt av naturlige materialer. Det vil bli solgt «gammeldags» julepynt og pynt relatert til ski. Børset forteller at de jobber med å profilere seg som et tydelig spesialmuseum. Rindal skimuseum er en del av MIST. Sammen andre lokale aktører, har de lagt til rette for at det ikke vil være nødvendig å reise utebøgdes for å handle julegaver i år.

Børset forteller om at hun kom til et museum, hvor grunnlaget for god drift var lagt. Dette gjorde at hun, sammen med sine kolleger, Marte Flaten og Berit Kvam hadde et godt utgangspunkt for å videreutvikle det potensialet som ligger i lokaliteten og innholdet. Hun beskriver museet som et sted der skiller mellom generasjoner viskes ut, et sted det skal være godt å være og som er tilgjengeligfor alle.

I desember blir det i år også arrangert førjulsverksted. Juleverksted er tradisjonelt sett for barn, men det er åpnet for alle i alle aldre. Det vil denne dagen blir anledning til å hente seg lefser til jul, for de som har bestilt fra Venneforeninga. De har tatt opp bestilling på 1000 lefser og alle er bestilt. Så om du vil ha en koselig og rolig førjulstid med god stemning, er dette stedet å være den 9.desember.

Børset tar frem Venneforeningen til Museet som en god samarbeidspartner og en alliert som gjør driften av museet lettere. Det er et stort engasjement og de får gjort mye, de stikker, baker, graver, luker og snekkerer for å nevne noe. De er pr i dag om lag 100 medlemmer, der ca 30 av dem er mer aktiv enn andre. De møtes på skimuseet hver tirsdag for kaffe, prat, jobbing og andre ting. Alle som vil kan bidra etter evne. Før jul blir det selvfølgelig julegrøt på denne gjengen, som takk for en fantastisk dugnadsinnsats for at museet i hjerte av Rindal skal vise seg fra sin aller beste side.

Powered by Labrador CMS