SIlje Mari Otterlei Husby
SIlje Mari Otterlei Husby

Med hjerte for hest

Silje Mari Otterlei Husby (29) har vært interessert i hest så lenge hun kan huske. Nå har hun opprettet eget firma og drømmer om å kunne leve av gården og hestene.

Publisert

Ved foten av Åsbøsnyta ligger Åsbø gård. Her har Silje bodd hele livet, med unntak av en periode da hun gikk på landbruksskolen for å utdanne seg til agronom, med fagbrev innen hest og hovslagerfag. Interessen for dyr, og spesielt hest, har vært til stede hele livet.

Silje som underviser
Silje som underviser

- Jeg fikk min første hest da jeg var 9 år, og vi hadde hester på sommerbeite i noen år før det, forteller hun.

Etter en oppvekst blant hest og andre dyr fant hun fort ut at det var landbruksskole og hestelinjen som skulle bli det naturlige utdanningsvalget. Silje er også odelsjente på gården og skal en dag ta over driften. Dette har forsterket hennes ønske om å drive videre med hest.

Ridekurs og renovering

Silje har per i dag både hester og ponnier på gården, samt andre dyr som minigris, høner, katt og kaniner. Ideen om å kunne bruke hovdyrene til rideundervisning kom da noen foreldre tok kontakt med spørsmål om det var muligheter for barna deres å kunne få komme å ri.

- Etterhvert som jeg åpnet opp for å tilby ridetimer, oppdaget jeg at markedet var veldig stort her i bygda, sier hun.

For i overkant av 2 år siden lansere hun ridekurs for barn, noe som ble svært populært. Pågangen er fremdeles stor, og Silje forsøker etter beste evne å få inkludert så mange som hun har kapasitet til. Til sommeren håper hun å få litt ekstra tid. Da har hun planer om å få gjennomført blant annet Rideknappenkurs, men hovedfokuset vil ligge på å få renovert ferdig stallen og ridebanen. Dette er et arbeid hun startet med i fjor, og ser frem til å bli ferdig.

Her er det påbegynt ridebane. Åsbøsnyta i bakgrunnen
Her er det påbegynt ridebane. Åsbøsnyta i bakgrunnen
Fjøset blir omgjort til stall
Fjøset blir omgjort til stall

- Med ridebanen vil det bli mye mer plass å utfolde seg på. Det vil gi større muligheter for å gjennomføre både faste ridetimer og ta inn større grupper til ridning samtidig, da ridebanen medfører en tryggere og mer oversiktlig plass å holde på, spesielt for nybegynnere, forteller hun.

I dag foregår mye av ridetimene ute i det idylliske nærområdene til Åsbø. Rundt gården er det mange private og offentlige områder å boltre seg på, både i skog, fjell og nede ved Todalsfjorden. De forskjellige terrengene gir god trening både for hest og rytter. Med ridebane i tillegg vil det også bli gode muligheter for å drive sprang- og dressurridning.

Prosjekt "Stall Åsbø"

I vinter opprettet Silje enkeltmannsforetaket «Stall Åsbø». I dag tilbyr hun ridetimer, terapiridning, leie av stallplass og utleie av hester til arrangement og oppdragskjøring. Så fort større stall og ridebane er på plass har hun mange flere planer, både for nær- og litt fjernere fremtid (Link til facebookside nederst i saken).

I fremtiden har hun blant annet et ønske om å kunne gjennomføre stallstevner og rideleirer for de som rir hos henne, samt å få til kurshelger med innleide instruktører.

Dagens stall er noe mindre enn den som er planlagt i fjøset
Dagens stall er noe mindre enn den som er planlagt i fjøset

- Jeg har naturlig nok ikke mulighet til å gjennomføre alt dette til enhver tid, men planen er å få fordelt disse aktivitetene utover sesongen i løpet av et år, påpeker hun.

I tillegg vil en større stall medføre at hun kan leie ut flere stallplasser, og utvidelse av forskjellige beiteområder og paddocker rundt om på gårdsområdet er lagt i planene.

- Jeg har enda flere prosjekter «in the making», men de krever litt mer planlegging før de får se dagens lys, ler hun.

Drømmen om hobbyen som levebrød

Silje jobber for tiden som lærerassistent og barnehagevikar samtidig som hun driver gården. Selv om hun trives på arbeidsplassen er håpet å kunne leve av hestedriften, og den indre motivasjonen for dette er absolutt til stede.

- Jeg vil selvsagt videreutvikle mine egne evner for å kunne bli en enda bedre instruktør. Samtidig er det er veldig givende og hyggelig for meg å se hvor mye de som er her på ridetimer utvikler seg og blir både tryggere og flinkere på hesteryggen, sier hun.

Hun har vært vitne til ryttere som har gått fra å være usikre og engstelige til å bli selvsikre og avslappet på hesten. Disse mestringserfaringene tror hun vil komme til nytte for mange også ellers i livet.

- Det er en fantastisk følelse å se både den generelle utviklingen hos hver enkelt, samt det å kunne observere rytterne når de tørr å prøve noe nytt og finner ut at det kanskje ikke var så farlig som de først trodde, sier hun.

Gleden av å ri

Det er mange ulike ryttere, både unge og voksne, som tar turen innom Åsbø på ridetimer. Blant dem er Selma Skjerve Gjeldnes (12), Lisa Ranes (9) og Alexandra Krajewska (11). Alle tre har ridd hos Silje i flere år, og trives svært godt med det.

Erfarne ryttere som steller og saler opp hestene selv
Erfarne ryttere som steller og saler opp hestene selv

Selma kunne fortelle at hun har ridd siden hun var bare 3 år gammel, og liker spesielt godt å drive turriding i terrenget. Lisa har til sommeren vært på ridetimer hos Silje i 2 år. Hun synes det er morsomt å ri, og liker ekstra godt å trave. Alexandra er inne i sitt fjerde år som rytter hos Silje.

- Jeg liker best å drive galopp, og gleder meg til ridebanen er på plass, sier hun.

Lisa, Selma og Alexandra klare for dagens tur
Lisa, Selma og Alexandra klare for dagens tur

facebook finner du mer informasjon om Stall Åsbø. Her vil du også bli oppdatert om de planlagte aktivitetene.

Powered by Labrador CMS