Indre Nordmør Fjordhestlag melder:

De tre hingstene fra Indre Nordmør Fjordhestlag fremst bildet.
De tre hingstene fra Indre Nordmør Fjordhestlag fremst bildet.

Vårens vakreste eventyr – i forenkla form

3. - 8. mai gjennomføres årets hingsteutstilling for fjordhest på Nordfjordeid. Det er 47 hingster påmeldt, og det er tre hingster fra lokallaget Indre Nordmør Fjordhestlag som skal stilles. Hingsteutstillinga, som i fjordhestverden blir omtalt som vårens vakreste eventyr, blir litt annerledes i år enn den har vært tidligere.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 ble utstillinga avlyst på grunn av covid-19, men i år vil det la seg gjøre å gjennomføre ei fysisk visning av hingstene. Smittevern, avlsfaglige vurderinger og hestevelferd er lagt til grunn for gjennomføringsplanen som er lagt. Arrangørene Norges Fjordhestlag, Norsk Fjordhestsenter, Norsk Hestesenter og Nordfjord Fjordhestlag har lagt ned en vanvittig jobb for å få kabalen til å gå opp, som er til stor glede for fjordhestfolket.

Hingsteutstillinga vil bli gjennomført i forenklet form i perioden 3.-7.mai. Utstillingen vil gå uten publikum, og kun teknisk personell og de som skal håndtere hestene vil ha adgang. Hver hingst har mulighet til å ha med to personer, utstiller og medhjelper. Disse har kun tilgang til prøven til den hingsten de følger. Hingstene blir delt inn i grupper på maks 8, og hver gruppe skal stilles på hver sin dag.

Det er opprettet en Spleis slik at lokallag, privatpersoner og firma kan støtte arrangørene til livestreaming av utstillinga. Det kan også sendes inn støtte via Vipps 536522. Det vil da bli mulig å følge med på utstillingen via Norges Fjordhestlag sin nettside, fjordhest.net. Premieringen vil foregå digitalt lørdag den 8. mai kl. 14:00.

De tre Nordmørshingstene ble i 2020 ekstraordinært kåra etter å ha sendt inn helseattest, bilder og videoer til kåringsnemda. I år skal de inn til utvida bruksprøve (UB). Normalt vil utvida bruksprøve gå over flere dager, men i år har helseattest blitt sendt inn på forhånd. Og alt skje i på samme dag, naturlig nok i forenkla form. Hingstene skal gjennom kjøreprøve, rideprøve, mønstring og løsmønstring. Det vil være bruksprøvedommere, eksteriørdommere og veterinær til stede for å vurdere hingstene.

Det er ganske stort at et så lite lokallag stiller med tre hingster. Det er tre ulike, men gode eksemplar av rasen. Det er i tillegg ganske spesielt at de representerer tre av de fem godkjente fargene hos rasen, som er brunblakk, ulsblakk, grå, gulblakk og rødblakk.

Almas Blink
Almas Blink

Almas Blink er 4 år gammel og ulsblakk, og eies av Indre Nordmør Fjordhestlag. Han står hos Anders og Hege Sæther Moen i Øvre Surnadal. Blink ble kjøpt for et år siden, og Anders har trent han fram til UB siden da. I fjor sommer stod han i avlstjeneste der og på slipp i Langlia i Rindal. Oppnår Blink premiegrad skal han få en avlssesong til i Rindal, før han til høsten skal selges videre – og laget skal starte søken etter en ny lagshingst.

Dreyerstuas Ivan
Dreyerstuas Ivan

Dreyerstuas Ivan er 4 år og brunblakk. Han eies av oppdretter Ann Kristin Engset og står hjemme hos henne i Bæverfjord, Surnadal. Der stod han også i fjor sammen på beite med tre hopper. Ann Kristin har trent opp Ivan og skal i år debutere som hingstutstiller med oppdrettet sitt. Ivan blir til salgs uansett resultat, eventuelt til utleie dersom han blir premiert. På bildet ser vi Ann Kristin og Ivan som øver på holdt i bakke, som er en del av kjøreprøven.

Brekke Solan
Brekke Solan

Brekke Solan er 5 år og grå. Han eies av Anne Marit Løfaldli og står hjemme hos henne i Øvre Rindal. Han hadde også tre hopper på besøk i fjor sommer. Anne Marit kjøpte Solan da han var 6 måneder gammel, og har hatt mål om å stille på Eid siden da. Hun skal også vise hingst for første gang. Uansett resultat vil Solan bli værende hos Anne Marit som bruks-/konkurransehest.

Powered by Labrador CMS