Siste søndag i kyrkjeåret

4-åringer med bok framme i kirka
4-åringene har fått kvar si bok av soknerådet ved Inger Bolme og Elsa Jensvold.

4-åringane i sentrum

4-åringane møtte fram i Rindal kirke for å få 4-årsboka si denne søndagen, men dåpsbarnet Gøran André hadde også dagen sin, så det var ei skikkeleg familiegudsteneste.

Publisert Sist oppdatert
Inngangsprosesjon, 4-åringane først

Til fyldig orgelakkompagnement frå kantor Bjørn Vevang steig 4-åringane med trusopplærar Elsa Jensvold og dåpsfølgjet med sokneprest Lene Gåsvatn inn i kyrkja.

dåpsfølet i inngangsprosesjonen

Matteus 25.kap. frå vers 31:

Dommen

31 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin trone i herlighet, 32 og alle folkeslag skal samles foran ham. Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene, 33 og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre.

34 Så skal kongen si til dem på sin høyre side: ‘Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det riket som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. 35 For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; 36 jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.’ 37 Da skal de rettferdige svare: ‘Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? 38 Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? 39 Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?’ 40 Og kongen skal svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.’

41 Så skal han si til dem på venstre side: ‘Gå bort fra meg, dere som er forbannet, til den evige ild som er gjort i stand for djevelen og englene hans. 42 For jeg var sulten, og dere ga meg ikke mat; jeg var tørst, og dere ga meg ikke drikke; 43 jeg var fremmed, og dere tok ikke imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg ikke; jeg var syk og i fengsel, og dere så ikke til meg.’ 44 Da skal de svare: ‘Herre, når så vi deg sulten eller tørst eller fremmed eller naken eller syk eller i fengsel uten å komme deg til hjelp?’ 45 Da skal han svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere ikke gjorde mot én av disse minste, har dere heller ikke gjort mot meg.’ 46 Og disse skal gå bort til evig straff, men de rettferdige til evig liv.»

4-åringane hadde med seg kvar si rose som dei sette i vase framme i kyrkja.

Prosesjonen framme i kirka
Lene prest ved altaret
Lene prest leda gudstenesta

Preiketeksta for denne søndagen, som er siste søndagen i kyrkjeåret, var alvorleg og handla om dommen. Sjå tekstboksen.

4-åringane sat framme i kirka under preika

Elsa Jensvold hadde preika i dag og tok utgangspunkt i ein del av teksta. Ho samla 4-åringane rundt seg framme i midtgangen. Der fortalde ho dei historia Leo Tolstoj har skrive om Den gamle skomakeren.  Sjå tekstboks.

Den gamle skomakeren, av Leo Tolstoj

Det var en gang en fattig, gammel skomaker som bodde helt alene i et kjellerrom. Det var bare ett vindu i rommet, og det satt så høyt oppe på veggen at skomakeren bare kunne se føttene på folk som gikk forbi. Kone og barn var dødd fra ham. Han måtte arbeide hardt for å tjene nok til leien for rommet, til mat og litt brensel.

Hele dagen lappet han sko, men om kvelden likte han å sitte foran den velse ovnen og lese i den eneste boken han eide. Boken var en bibel etter hans kone. I den leste han om Jesus som gikk rundt og snakket med folk i Galilea.

En kveld sa han til seg selv: - Om jeg bare kunne få se ham, da ble det lettere for meg å gjøre det som er rett.

Da den gamle mannen hadde lagt seg den kvelden, hørte han en mild røst si navnet sitt. - Jeg skal komme til deg i morgen, Adjevitj. Skomakeren styrtet opp og svarte: - Herre, kommer du til meg? Men det hørtes ikke en lyd i det vesle rommet, så Adjevitj trodde han hadde drømt.

Morgenen etter tenkte han på røsten med det samme han våknet, og sa til seg selv: - Tenk om Herren ville komme til meg! Men det var naturligvis bare en drøm. Han stod opp og laget seg sterk, mørk te.

Og akkurat da han var ferdig med å spise frokost, hørte han noen som trampet så kraftig på fortauet. Han klikket ut og så føttene til den gamle mannen som måkte snø.

Adjevitj forstod at gamlingen måtte være gjennomfrossen, og han gikk til døren, og bad ham komme inn og varme seg. Så gav Adjevitj ham te og litt grovt brød. Den gamle mannen takket og rakte de stive nevene fram mot varmen.

En stund etter gikk han, og Adjevitj satte seg til å lappe sko. Han arbeidet flittig til middagstid.

Da fikk han høre et barn gråte, og kikket ut av vinduet. Han så føttene på en kone som gikk forbi, og bak henne så han føttene til et lite barn. De små skoene var hullete, den vesle frøs så han gråt.

Adjevitj gikk til døren og bad kona komme inn og varme seg. Hun fortalte at mannen hennes var soldat, og at han var blitt forflyttet til en annen by. Og siden hun ikke hadde penger, kunne hun ikke reise med toget, Hun og barnet skulle gå den lange veien.

Adjevitj la merke til hvor tynnkledd hun var. Han tenkte: - Maria ville nok gjerne ha gitt henne sjalet. Han gikk til kisten der han gjemte de få eiendelene sine, fant fram sjalet etter Maria og gav det til den fremmede.

Han fant også fram et par fine små røde sko. De var ferdige på et par sting nær, og akkurat passe til den vesle gutten. Adjevitj tenkte på sine egen gutt som var blitt syk og døde like før de nye skoene ble ferdige. Han syntes det var vondt å skilles fra skoene, men han mente at barnet trengte dem.

Adjevitj satte seg på den vesle krakken og gjorde dem i stand på noen minutter, og så gav han dem til den vesle gutten.

Barnet ble henrykt over den glade, vakre fargen på de nye skoene og spratt omkring og sa: - Jeg blir varm på bena av de røde skoene.

Adjevitj gav kona den sterke teen sin og litt brød, og hun takket ham for alt han hadde gjort for henne.

Så snart hun var gått, satte Adjevitj seg til med arbeidet igjen.

Han lappet mange par sko, og til slutt ble det så mørkt at han ikke kunne se å arbeide lenger. Han laget te igjen og skulle akkurat til å spise kveldsmat.

I det samme hørte han lyden av føttene som sprang forbi, og han hørte også hissige stemmer. Han gikk til døren og så en gutt komme løpende. Etter ham kom eplekona som hadde en bod på hjørnet. Hun var sint og ropte: - Jeg skal få deg på politistasjonen! Gutten svarte: - Du må få tak i meg først.

Adjevitj bad dem komme inn begge to. De slo seg ned foran varmen, og han delte teen og de siste brødskivene med dem.

Så sa gutten: - Det var ikke riktig av meg å stjele eplet fra henne, men jeg var sulten. Jeg skal betale deg for det jeg tok, så snart jeg kan tjene noen penger. Kona svarte: - Du trenger ikke betale meg. Jeg burde gitt deg et, når du bad om det. Jeg visste ikke at du var sulten.

Adjevitj snakket med gutten, og han lovte at han aldri skulle stjele epler mer.

Da eplekona og gutten var gått, satt Adjevitj seg foran varmen og leste på nytt om Jesus som gikk rundt og snakket med folk i Galilea. Og igjen tenkte han: - Om han bare ville snakke med meg, så ville det være lettere for meg å gjøre det som er rett.

Da skinte et lysskjær i det vesle rommet, og Adjevitj hørte en røst som sa: - Jeg har vært hos deg i dag, Adjevitj. Adjevitj reiste seg fort og sa: - Herre, når var du hos meg? Jeg var så opptatt med mitt ringe arbeid at jeg ikke merket det.

- Jeg var hos deg i morges med den gamle mannen som skuffet snø. Jeg var hos deg ved middagstid med moren og barnet. Jeg var hos deg i kveld med kvinnen og gutten. Jeg var sulten, og du delte det lille du hadde med meg. Jeg frøs, og du lunet meg med klær, varmet av din kjærlighet. Det du gjorde for disse, Adjevitj, det gjorde du også for meg

4-åringane delte ut roser

Elsa avslutta preika med at 4-åringane fekk gjere ei god gjerning  ved å ta med seg ei rose og gje til nokon nede i kyrkja.

4-åringane delte ut roser
4-åringane delte ut roser
barn i ring synger
Elsa leder 4-åringane i song
4-årinane syng
4-åringene har fått 4-årsboka -oppstilt i kordøra
4-åringene har fått 4-årsboka
Gut som viser fram bøker
Anton Grøtan Møkkelgård viser stolt og blid fram både 4-årsboka si og Framtidlandet, som er ein adventskalender.
Dåpsfølet ved døpefonten
Dåpsbarnet Gøran André Stokke-Fostad med foreldre og fadrar.

.  

Powered by Labrador CMS