To kvinner og en mann holder opp ski og turskilt
Stikk UT! Vinter 2024 fra venstre: Liv Synnøve Hoel, Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Stig Aambø – Møre og Romsdal skikrets, Hilde Ellingsæter – Sunnmøre friluftsråd.

Tidenes sesong for Stikk UT! Vinter

En større satsing på Stikk UT! Vinter har gitt økning i både deltagelse og antall turer. I årets vintersesong har knappe 14 000 deltagere registrert over 200.000 fot- og skiturer, det er over 60 000 flere enn forrige vintersesong. Dette skriver Stikk UT! Vinter i en pressemelding

– I Stikk UT! er det å gå seg en tur i nabolaget like mye verdt som en langtur på ski og vi har fokus på gleden ved å være i aktivitet ute. Folk har tatt utfordringen og funnet seg fine vinterturer, noe som er veldig gledelig, sier Liv Synnøve Hoel i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal og Hilde Ellingsæter i Sunnmøre Friluftsråd som er ansvarlig for Stikk UT!.

Allerede ved sesongstart 15. desember (2023) var det full vinter i Møre og Romsdal der flere skiturmål alt var tråkket opp og mange hadde fått ski på beina. I år har vintersesongen også fått en fast sluttdato, 15. april, og ikke 2. påskedag som tidligere.

– April er ofte den fineste tiden for mange til skiturer, derfor har vi valgt å strekke vintersesongen så lenge vi kan før vi må omstille app, turmål og nettside til sommersesongen, sier Hoel.

Tilrettelegging er viktig for folkehelsen

Gode møter mellom mennesker og naturen fremmer helse og livskvalitet, og arbeidet som gjøres med å tilrettelegge for uteaktivitet er derfor veldig viktig. Vintersesongen bestod av 159 skiturer og 233 fotturer i alle kommunene i Møre og Romsdal, samt Heim og Lesja/ Bjorli.

Stikk UT! er et samarbeid mellom friluftsråda, skikrets, kontaktpersoner i kommunene, frivillige, idrettslag og løypelag.

– Vi retter en stor takk til våre samarbeidsaktører som legger til rette for aktivitet og trivsel ute! Frivillige og løypekjørere fra 50 skiklubber, pluss noen løypelag og kommuner, bruker mye tid og oppsparte midler til å tilrettelegge flotte skiløyper daglig/ ukentlig for alle som er glade i å gå på ski, sier Stig Aambø i Møre og Romsdal skikrets.

Tall fra sesongen

Registreringene av turmålene har fordelt seg godt på alle de 392 turmålene i årets vintersesong, men vi ser at for fotturer har turmål i nærmiljøet og turer til gapahuker blitt svært populære.

Registreringene på både ski og fotturer har fordelt seg ganske jevnt gjennom sesongen, men med mars som beste måned for fotturer, og februar med skiregistreringer. Gjennom uka var det jevnt med registreringer av turmål, men helgene og mandager har en topp. – Vi ser at Stikk UT! fenger alle aldersgrupper og det er vi veldig fornøyd med, sier Hoel. De fleste befinner seg i alderen mellom 30 og 70 år, men også ein god del barn og unge deltar. Kommunene med flest aktive på ski er Surnadal, Molde, Gjemnes, Tingvoll, Rauma og Kristiansund, mens Sande, Aukra, Hareid, Vanylven, Haram og Smøla hadde innbyggerne som var mest aktive på vinterfotturer. Totalt sett fordeler aktiviteten seg på alle kommuner.

Aktive arbeidsplasser

Friluftsrådene inviterer også bedriftene i fylket til å delta på Stikk UT! som lag. Dette har vist seg å være en god motivasjonsfaktor for ansatte til å komme seg ut på tur i vinterhalvåret også, når man kanskje trenger det som mest. Det er sommersesongen som har høyest antall deltagende bedrifter men antallet deltagende bedrifter har økt godt også på vinterhalvåret.

Powered by Labrador CMS