Sigve Holten trener målrettet for å bli Norges beste i sin idrett

Sigve satser for fullt på friidrett - tilbrakte påskeferien på treningsleir i Benidorm

Publisert

Sigve Holten fra Surnadal er en av landets største talenter i kasteøvelsene diskos, kule og slegge. I fjor kastet han lengst av alle i sin årsklasse i samtlige øvelser. 14-åringen fra Surnadal vil satse på friidretten, og trengte ingen betekningstid da Norges Friidrett Møre og Romsdal inviterte han med til en ukes treningssamling i Spania i påska.

- Å tilbringe tid sammen med andre ungdommer med samme interesse er motiverende. Det er et veldig godt miljø i friidretten, sier Sigve.

Trener og pappa, Per Holten, var med til Benidorm, og kan bekrefte at oppholdet var vellykket.

- Samlingen er i utgangspunktet for ungdom mellom 15 -19 år, men så er det ikke så mange som driver med kasteøvelser i fylket. Kretstreneren, Kai Dagfinn Stenhjem, ønsket at Sigve skulle være med, og han var ikke tung å be, smiler Holten.

43 ungdommer deltok på samlingen. Av disse var det bare Sigve og ei jente på 19 år som hadde kasteøvelser som sin spesialidrett.

- Jeg vil tro det er viktig for kretstreneren å ta vare på de få som driver med kast, og da er ei slik samling ei skikkelig vitamininnsprøytning, sier Per.

Ekstra motivasjon fikk også Sigve da landslagets rekrutt-trener dukket opp ens ærend på et stevne i Ulsteinvik for å se Sigve i aksjon.

- Vi fikk høre at det så lovende ut, og han kom med gode tips til hva vi bør fokusere på i det videre treningsarbeidet, sier Per.

På treningssamling i Spania: Her er Sigve Holten sammen med Henrikke Antonsen (Dimna IL) og Thea Nilsen (Ørsta IL)

Ønsker seg bedre treningsforhold

Friidrettstalentene fra Møre og Romsdal var sammen en hel uke i Benidorm, og trente to økter hver dag.

- Det var flotte fasiliteter for kastøvelser like ved hotellet, så det ble mange gode treningsøkter for Sigve, sier Holten.

Hjemme i Surnadal er ikke fasilitetene noe å skryte av - noe som er i ferd med å skape hodebry for Sigve og Per.

- Jeg har vært i dialog med Surnadal kommune om å ta ut et stykke av tartandekket på Øye stadion for å legge til rette for kulestøt. De virket positive til det, men vi har ikke kommet lenger foreløpig, sier Per.

Når det gjelder kast med slegge og diskos er Øye stadion uegnet for denne type idrett.

- Kastene blir stadig lengre, og slegga og diskosen blir tyngre. Det vil etter hvert gå ut over banen, og det er uheldig . I tillegg mangler vi kastbur og diskosring. Det spørs om vi må se oss om etter et egnet treningsområde, men tiden strekker ikke til. Fasilitetene må være gode for at Sigve skal fortsette den fine utviklingen, og det bør være på plass innen kort tid, sier Per.

- Jeg skal kaste 50 meter

I fjor var Sigve landets beste 13-åring i både kulestøt, sleggekast og diskos. I favorittøvelsen slegge kastet han 42,89 meter i sitt lengste kast. Sitt beste resultat i kulestøt var på 12,83 meter og diskos 38,32 meter.

I år har vekta på kula og slegga økt fra 3 til 4 kilo, og diskosen fra 750 gram til 1 kilo. Samtidig har han lagt om kasteteknikken fra hink til rotasjon.

Da Trollheimsporten møtte Sigve på treningsfeltet tirsdag kveld, slo han til med et sleggekast på over 41 meter. Talentet fra Surnadal har store ambisjoner for sesongen.

- Jeg skal kaste slegga over 50 meter. Det er det jeg trener mot, sier han bestemt.

I tillegg er målet å støte kule 13,50 meter og kaste diskos 45 meter.

Sigve sesongåpner i Stadsbygda på Fosen 8. mai. Deretter går det slag i slag med stevner landet rundt.

- Vi sikter oss inn mot Lærøylekene som arrangeres 3. september. Der møtes de beste 13- og 14- åringene i Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark til årets store begivenhet for unge friidrettsutøvere, sier Per.

Sigve er arvelig belastet når det kommer til gode prestasjoner på friidrettsbanen. Jon Gunnar Holten, Per sin bror og Sigves onkel, gjorde det svært godt på friidrettsbanen på 70- og 80-tallet. Jon Gunnar Holten var en av Norges beste i kulestøt helt frem til han ga seg i 1982. Han er fortsatt innehaver av kretsrekorden på 17,46 meter - kastet på Meisingset 27. juni i 1981.

Under tirsdagens trening kom han innom for å observere nevøen sin, og for å slå av en prat med lillebror. Jon Gunnar er full av lovord om Sigve.

- Sigve er veldig god til å være så ung, og det er bare viljen som kan stoppe han på veien mot toppen. Det krever tålmodighet og mye trening. De aller fleste som driver med kasteøvelser er ikke på sitt beste før i 25-årsalderen. Sigve kan bli så god han vil, og jeg har tro på at han kommer langt, smiler onkel Jon Gunnar.

Per Holten (56), Jon Gunnar Holten (62) og Sigve Holten (14)
Powered by Labrador CMS