Wenche Evensen Berg har god grunn til å smile bredt

- Tallene viser at vi kan håpe på minst 60 nye surnadalinger i 2021

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall viser at det kan bli gledelig mye å gjøre for kommunejordmor Wenche Evensen Berg i 2021. 34 kvinner i Surnadal har termin innen 1. august.

- Det er hyggelige tall, og det er lov å håpe på at vi får minst 60 nyfødte i løpet av året, sier Evensen Berg.

De siste årene har fødselstallene ligget stabilt på rundt 50, men i fjor ble det bare født 40 barn i Surnadal kommune.

- Det så lenge bra ut i 2020, men så ble det bom stopp. Dersom prognosene for 2021 slår til, blir det en gledelig opptur. I 2016 ble det født 59 barn, så målet må være å passere det tallet. Jeg er optimistisk, smiler Evensen Berg.

I januar ble det født tre jenter og èn gutt i Surnadal. Ni kvinner har termin i februar.

- Ni terminer i februar er det høyeste antallet jeg har opplevd som jordmor i Surnadal. Jeg tror nok tallet på antall fødte i januar kan øke fra fire til fem i løpet av dagen. Jeg vet nemlig at en kvinne er godt i gang med fødselen, smiler hun.

Koronababyer

Barna som kommer til verden i disse tider får ofte tilnavnet "koronababyer".

Skal vi gi kornapandemien æren for økningen i antall fødsler?
- Hehe, ja kanskje det. De ble i alle fall unnfanget under koronaen. I tillegg hadde vi en veldig kald mai i fjor, så det kan også være en årsak, ler jordmoren.

To surnadalinger som er i lykkelige omstendigheter er Maren Svanem (28) og Silje Ranes (33). Maren venter ei jente i slutten av mars, mens Silje har termin i månedskiftet juni/juli. De gleder seg over økning i antall fødsler i hjemkommunen sin.

- Det er positive nyheter, både på individuelt og samfunnsmessig nivå. Befolkningsvekst er viktig for Surnadal som bygd, og for barna vil det bety flere lekekamerater og flere muligheter, sier Ranes.

Maren og Silje er kollegaer på Surnadal vidaregåande skole, og vet at befolkningsvekst er viktig for skolen i årene som kommer.

- Vi er avhengige av store barnekull for å sikre tilbudene på skolen. Det er derfor veldig hyggelig å høre at ser positivt ut for Surnadal i år, sier Svanem.

Maren og Silje skryter av oppfølgingen de får som gravide i Surnadal.

- Vi føler oss godt ivaretatt av jordmor og fastlege, og har en arbeidsgiver som legger til rette. Det er gull verdt, sier de vordende mødrene.

Silje vil særlig trekke frem sin fastlege, Solveig Wold.

- Hun har gått til innkjøp av eget ultralydapparat, noe som jeg synes er helt fantastisk, smiler Ranes.

Maren og Silje ønsker å reklamere for Facebookgruppen "Baby i Surnadal 2021".

- Venter du barn i 2021, så er du hjertelig velkommen til å bli medlem av gruppen, sier de.

Maren Svanem og Silje Ranes
Powered by Labrador CMS