Bjarte Hjelmeland spiller i filmen

Eksklusiv førpremiere i Vårsøghelga: – Inspirasjon fra fine somre på Harangen

Førstkommende fredag, i Vårsøghelga, er det duket for en eksklusiv førpremiere på den nye, norske barnefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet». At premieren legges til Surnadal, i Vårsøghelga, er slett ingen tilfeldighet. Manusforfatter og produsent, Sivert Kalvø Harang, har aner fra Harangen i Øvre Surnadal, og Harang selv har hentet inspirasjon fra mange fine somre derfra.

– Manuset har masse inspirasjon fra min egen oppvekst og sommernostalgien tilknyttet hytten vår i Øvre Surnadal. Det ble tilbrakt mange fine somre på Harangen, hvor vi badet i elven, bygget trehytter og fisket med flue. Og karakteren «Magna» er oppkalt etter min kjære farmor, Magna Harang Hansen, forteller Sivert Harang.

Manusforfatter og produsent, Sivert Kalvø Harang

Ny versjon av sjølvaste Vårsøg

I forbindelse med filmen har selveste Vårsøg fått en nyinnspilling. Den er det Karianna Sommerro, datter av urkomponist Henning, som fremfører den nye versjonen, som er arrangert av filmens komponist Tom André Hellesund.

– Det er som en drøm som går i oppfyllelse at vi har med oss Henning og Karianna, og det er med både Hennings og Surnadal kommunes tillatelse at vi har fått til å lage nyinnspillingen til filmen vår. Det er en utrolig vakker, filmatisk og moderne versjon av Norges vakreste låt. Vårsøg har vært med som inspirasjon fra første stund og det er virkelig en drøm at vi får lov til å bruke verket til å runde av filmen.

– Da er det ingen bedre plass å vise frem filmen vår først på enn i Surnadal, sier Harang.

Rød løper

Og det blir storfint besøk med rød løper på Kammerset til helga. På selve førpremieren vil Karianna Sommerro altså fremføre den nye versjonen av Vårsøg. Og til lørdagens fremvisning kommer begge hovedrollene, Filip Kremner og Helge Jordal, i tillegg til Harang selv og filmens regissør og med-manusforfatter Christer Steffensen.

– Norsk filmdistribusjon har satt opp filmen over hele landet, med nasjonal premiere 9. juni, men aller først skal vi vise den frem i Surnadal. Vi håper filmen resonnerer godt lokalt, og så håper og tror vi at det er en handling som kan engasjere ekstra godt i distriktene.

Filip Kremner som Birk i «Birk & Magna - Gruvens mørke hemmelighet»

Kan brukes i skolen

– Vi håper også at filmen kan være med å engasjere og skape aktivitet for familier gjennom sommeren. Vi har et samarbeid med Miljøagentene, DNT og Røde Kors, to viktige organisasjoner både i filmen og i lokalsamfunnet.

– I tillegg har vi også utviklet et eget filmstudieark som gjør filmen relevant for læreplansmålene for 1. til 10. klasse, slik at filmen også kan brukes i skolen. Det kan gjerne være som sommeravslutning, men den passer nok godt også utover høsten, sier Harang.

«Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» er en spenningsfilm som dreier seg rundt et gammelt mysterium. Magna ønsker svar på hva som egentlig skjedde med faren hennes, da han forsvant sporløst for mange år siden. Samtidig kjemper Birk sin livs kamp for å redde turisthytten som han driver sammen med sin adoptivpappa. Når han forstår at forsvinningen til Magnas far henger sammen med sin egen mystiske fortid, slår de seg sammen på søken etter sannheten. Begge har et brennende ønske om å finne ut hvem de er, og hvor de kommer fra. Disse spørsmålene leder dem på sporet av en miljøforbrytelse av dimensjoner.

Filmen har aldersgrense 6 år, og har allerede vunnet publikumsprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Det er en gripende film med spenning, humor og rørende skuespill fra etablerte og nye skuespillere.

Filip Kremner og Hermine Svortevik Oen som Birk og Magna
Powered by Labrador CMS