Gapahukens dag i Kvenndalen:

Torbjørn Polden forteller om gardsdrift i Kvenndalen

- Fantastisk dag i Kvenndalen

Over 40 personer hadde tatt turen til vakre Kvenndalen i godværet på gapahukens dag.

Publisert Sist oppdatert

Søndag var gapahukens dag, og dette ble markert i Eidet Vel sin flotte gapahuk i Kvenndalen.

I strålende vær hadde 42 personer tatt turen til gapahuken Kvennbu. Eidet Vel sto for arrangementet i samarbeid med Friluftsrådet.

I tillegg er det jubileum for Kvennbu, det er nemlig 10 år siden den sto ferdig. Her er det sitteplasser både ute og under tak, det er bålpanne tilgjengelig, og toalett.

Det var Nesset kommune som i sin tid tok initiativet til gapahukens dag, og etter hvert har flere kommuner hengt seg på.

Eidet Vel stilte med kaffe, saft og varm grill, og folk hadde mulighet til å ha med seg grillmat.

Torbjørn Polden og Erling Myrbostad fortalte om seterdrift og gardsdrift i Kvenndalen i tidligere tider. Fremdeles står det 5 setre igjen i dalen, disse er brukt som hytter i dag. Setrene er blant annet eid av to gårder på Kvennbøen og av Tretta, som ligg lengre nede på Lykkjeeidet.

Det er også spor etter gardsdrift i Kvenndalen helt tilbake til 1600-tallet.

Erling Myrbostad forteller om seterdrift i Kvenndalen

-En perle

Ellers var det mulighet for å være med på natursti, og folk tok seg god tid til å kose seg i finværet. Arrangørene er strålende fornøyde, både med været og oppmøtet. Norunn Holten, som er kommunens kontakt med Friluftsrådet, sier at hun er glad for at folk tar seg tid til å være i naturen uten å nødvendigvis måtte løpe på topptur hver gang. Hun mener at det store oppmøtet tyder på at det er mange som er glade i Kvenndalen, og har et spesielt forhold til området.

Treskulptur av Ove Magne Åsen. Slike finnes det flere av i Kvenndalen

Kvenndalen er godt tilgjengelig for alle. En kan parkere ved bommen på Kvendbøen og gå opp, eller en kan betale 50 kroner og kjøre de rundt to kilometrene opp til Kvennbu. Forbi gapahuken fortsetter grusvegen innover dalen noen kilometer i flatt og fint terreng, det er mulig å komme fram både med rullestol, barnevogn og sykkel.

–Kvenndalen er en godt bevart perle, sier Norun Holten. Det er mange som ikke er klar over hvor fint der er der inne.

Powered by Labrador CMS