Moskusen ble fotografert på Storås sist lørdag morgen.
Moskusen ble fotografert på Storås sist lørdag morgen.

Moskusen vandret tilbake til Oppdal

Moskusen som var på besøk i Rindal har vendt tilbake til Oppdal. I løpet av tre døgn har den gått 51 km.

Publisert Sist oppdatert

Moskusoksen som de siste dagene har vært observert i Rindal og ved Storås, ble tirsdag formiddag observert ved Rauhovden i Oppdal.

Naturoppsyn Tord Bretten sier til lokalavisa opp.no (betalingssak) at moskusen forsvant inn i skogen etter observasjonen tirsdag morgen, i retning sørvest.

– Vi finner ikke igjen den nå. Hvis noen ser den, så kan de varsle fra med én gang, sier Bretten, og varsler at naturoppsynet er på utkikk.

Oksen ble lørdag sett 51 kilometer nordøst for Oppdal, ved Garbergmyra i Rindal.

– Den har dundret fort tilbake de siste dagene, sier Bretten til avisen.

Han antar moskusen vil forsøke å bevege seg tilbake til kjerneområdet på Dovrefjell, men her er det femti dyr over bestandsmålet, så alle dyr som har en «rar» arealbruk lever farlig.

– Vi tar den ut den om vi finner den, bekrefter Bretten.

På spørsmål om hva slags ferd moskusen har vært på, sier Bretten til OPP at det er en fire år gammel okse, som har lyst på dame men som er for liten til å kunne oppnå å få det til på Dovrefjell. Den er nok litt skuffet over det, og har lagt ut på en reise for å finne seg en make.

Bretten forklarer at oksen har oppført seg rolig en lang stund.

Moskusen krysset Driva 2. september ved Oppdal og ble observert ved Festa. Så var den ved fjellet Storhornet og Gjevilvassdalen, før den 23.september ble observert ved Foldsjøen. Derfra tok den seg til Jøngfjellet, og var ved Garbergmyra for tre dager siden.

Nå regner naturoppsynet med at moskusen mest trolig vil dukke opp omkring Aalbu, noen kilometer vest for Oppdal sentrum.

Følg med på moskusens vandring på opp.no

Powered by Labrador CMS