Marte Helgetun foran gårdsbutikken på Røssmoen
Marte Helgetun foran gårdsbutikken på Røssmoen

Oppsving i koronatida

Marte Helgetun driver netthandel og gårdsbutikk med salg av garn og eget strikkedesign på Austistua Skei på Røssmoen i Surnadal. I november hadde hun 10 års jubileum. Etterspørselen har aldri vært større enn det siste året.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg driver i en bransje som har stor oppgang, strikking har tatt seg veldig opp under pandemien, det er det ikke tvil om. Mange yngre har begynt å strikke. Jeg tror mange unge kjeder seg nå, for eksempel er det nok mange studenter som blir sittende på hybelen.

Da Helgetun starta, hadde hun fremdeles jobb i et reklamebyrå i Trondheim, men i dag lever hun av bedriften. Det aller meste av salget foregår på nett.

-Jeg hadde nok ikke kunne drevet slik som dette, hadde det ikke vært for netthandelen, det utgjør er der 80-90 prosent av omsetningen, sier Helgetun. Vi har greit med kunder innom i åpningstidene, men det er mange fine garnbutikker i Surnadal.

Marte satser på å ikke ha det samme som de andre butikkene, men kjører sin egen greie. Hun selger garn fra anerkjente produsenter som Sandnes Garn, Danske Filcolana og Italias største garnhus Lane Mondial, men selger kun egne strikkedesign. I tillegg selger hun strikkeoppskriftene sine til andre garnbutikker.

Hun selger både garn og oppskrifter separat. Det betyr at om du kommer med en oppskrift fra en annen designer, hjelper hun deg å finne garn som passer.

Design by Marte Helgetun hadde sin spede begynnelse i en liten treroms på Møllenberg i Trondheim. Marte og mannen skulle ta over gården på Leitet, men den store gårdsbygningen trengte en skikkelig oppgradering først. Dermed flyttet de inn på hytta si utenfor Øra, der de bodde under oppussingen. Den gjorde nytten som både bolig og garnlager til å begynne med.

Da de flyttet til gårdsbygningen for åtte år siden, fikk de bedre plass, og Marte laget seg lager og butikk inne i tømmerstua, midt i hjertet av huset. På gårdsplassen sto det imidlertid et redskapshus, og for omtrent 3 år siden ble dette restaurert, og butikken fikk egne lokaler.

-Jeg kaller det en butikk, men det er like mye et garnlager, sier Helgetun.

Det er i hyllene der inne det plukkes garn som skal sendes både til inn- og utland.

-Da jeg startet for 10 år siden, var det ikke mange garnbutikker på nett. Men det har tatt seg opp veldig. Folk føler seg mye tryggere på netthandel i dag og man får bytte om det blir feil. Den ordninger må du ha.

Nettet er også mye mer tilgjengelig for oss må enn før, mener Helgetun. Folk sjekker mye nyheter, spesielt nå om dagen, og sjekker statuser for eksempel. Du sitter der med telefonen. Da er det fort gjort å svippe innom andre sider også.

-Og så blir det fort med en lue, da.

Akkurat nå holder hun på med et nytt hefte "Sommerfavoritter2" med garn fra Sandnes Garn. Den skal komme ut rett etter påske.

-Forrige sommerhefte "Sommerfavoritter1" ble raskt utsolgt, vi solgte alle 2000 heftene, så nå er jeg spent på responsen denne gang.

Pakker i tre dager

Mange bestillinger kommer inn på helg, så mandager er det fullt opp med pakking.

Helgetun har en fast ansatt i 40 prosent stilling. Sjøl må hun ha litt tid til å jobbe med design også.

Liv Marit Kirkholt er i butikken tirsdag og torsdag. Da er butikken åpen fra 12 – 16. Hun kjeder seg ikke mellom kundene.

-Jeg bruker mye av tiden til å pakke varer som skal sendes til inn- og utland. Jeg er her på mandager også, da er ikke butikken åpen, og da er det pakking jeg driver med. Det bruker å hope seg opp i helga.

Kirkholt har vært hos Marte Helgetun i to år, hun trives godt, og det ser ut som om hun blir pent behandlet av sjefen.

-Ta med deg penger og kjøp deg noe å spise, sier Helgetun idet Liv Marit er på vei ut til bilen med en stor sekk med esker som skal sendes. Men husk kvittering. Det blir en lang dag. Denne dagen har de nemlig langåpent til klokken 19.

Liv Marit Kirkholt i full sving med å pakke varer som skal sendes til strikkeglade kunder
Liv Marit Kirkholt i full sving med å pakke varer som skal sendes til strikkeglade kunder

Vinn-vinn

I desember 2019 kjørte Marte og Liv Marit i gang med en annerledes adventskalender. Hver lørdag i desember inviterte de gjester som har noe å selge. Ida Bockhon fra Hageland har vært der med kranser, Hæmstelt har vært der med gjærbakst og Myllårommet med julebakst.

Marte synes det er artig å gjøre noe i lag med andre. Ulikt sortiment trekker ulike kundegrupper, og begge får presentert varene sine for andre enn dem de møter ellers. Folk som kommer inn i butikken får se at de har annet enn bare garn. De selger blant annet lakris og rengjøringsprodukter.

Laila Haugen og Marie Lindvåg fra Myllåromme`er gjester med salg av bakst
Laila Haugen og Marie Lindvåg fra Myllåromme`er gjester med salg av bakst

-Å få gjester inn har vært en kjempesuksess, forteller Marte. Når flere små stiller opp sammen, trekker de hverandre fram. Det blir vinn-vinn.

Etter jul i fjor gjorde Marte avtale med Hæmstelt om å være der en lørdag i måneden. De rakk tre lørdager, før koronaen kom. Også andre arrangement, som strikkekafè har hun måtte lagt på is.

Må like det sjøl

-Målgruppa er først og fremst på min alder, men treffer i alle aldre, det er tidløse plagg, uten aldersgrense.

Marte har særlig to kriterier til oppskrifter og garn. For det først er det viktig at kvaliteten på garnet er bra.

Dessuten må plaggene gjennom et viktig nåløye for å bli funnet verdige til lansering.

-Jeg må kunne gå med dem sjøl. Et plagg jeg ikke kunne tenkt meg å bruke sjøl, blir ikke lansert. Jeg må kunne stå inne for det jeg selger.