Daglig leder i Surnadal IL, Juras Chachlauskas, flankert av Liv Dalsegg og Hans Mellemsæther i SpareBank 1 Nordmøre, inviterer til den store Byttehelgen.
Daglig leder i Surnadal IL, Juras Chachlauskas, flankert av Liv Dalsegg og Hans Mellemsæther i SpareBank 1 Nordmøre, inviterer til den store Byttehelgen.

Ønsker velkommen til Byttehelg

Publisert

Sammen med SpareBank 1 Nordmøre inviterer Surnadal IL til den store Byttehelgen lørdag 19. november. En type arrangement som alpingruppa tidligere har hatt tradisjon for å avholde blåses nå opp til å omfatte hele idrettslaget. Daglig leder Juras Chachlauskas har troen på et glimrende tiltak.

– Det blir første gangen hele idrettslaget deltar og gjennomfører en slik byttehelg. Alpingruppen har hatt slike arrangement før med stor suksess, men nå blir alle gruppene i idrettslaget med. Jeg håper vi får inn mye bra, sier Chachlauskas.

Lørdag 19. november kl. 10:00-14:00 er tiden, og stedet er Svorka-salen i Kulturhuset på Skei.

En nasjonal helg

Med seg på laget har Juras altså med seg SpareBank 1 Nordmøre, som representerer Nordmøre både i Surnadal og i Kristiansund i det som er et nasjonalt arrangement under SpareBank 1-paraplyen.

– Det blir arrangert 54 Byttehelger over hele landet den 19. november, forteller Hans Mellemsæther.

– Det har vært mye fokus på vinteridrett, og det vil det fortsette å være også siden dette er et samarbeid mellom SpareBank 1 og Skiforbundet, men det åpnes for at alle idretter, for eksempel sykkel, kan være med på byttingen – i den grad det kan kalles bytting da. Stort sett går det jo på at folk leverer inn utstyr med gjenbruksverdi til idrettslaget, som igjen selger det videre til andre.

– I en undersøkelse gjennomført av YouGov svarer 30 prosent av foreldre at de ikke introduserer barna sine for enkelte idretter fordi det er for dyrt. Og i den samme undersøkelsen sier 43 prosent at de opplever utstyrspress i norsk barneidrett. Dette er et kjempepositivt tiltak for å hjelpe disse inn i de idrettene det gjelder, fortsetter Mellemsæther.

I tillegg til utstyr som kan doneres til Idrettslaget, vil det også komme sponset klær og innhold til Byttehelgen. Fra Skilandslaget kan det komme skipar som våre største langrennsstjerner muligens har tatt medalje med, og klesmerket Craft skal levere superundertøy til alle de 54 Byttehelgene. Men klingende mynt vil det ikke bli for Surnadal IL.

– Vi tar imot alt

– Vi skal ikke ha noen profitt på varene som omsettes her. Jeg oppfordrer alle til å ta en tur opp på loft og ut i garasjer for å se om det står noe der som ikke brukes lengre, og som kan gis videre til noen som trenger det. Men om noen ønsker 1000 kroner for et skipar de har så selger vi det skiparet for 1000 kroner. Det blir ikke noe påslag eller profitt her, sier SILs daglige leder.

– Og så har vi bærekraftsperspektivet. Det er mye bedre at utstyr får nytt liv i stedet for at det handles nytt, som kanskje bare kan brukes en sesong eller to. Så vi tar imot alt fra hansker og sko til ski, sykler og andre større ting.

Innlevering av utstyr kan begynne allerede nå, og folk har to steder som de kan levere fra seg på – i arbeidstid. Enten på klubbhuset på Syltøran, der Juras selv holder til, eller i bankens lokaler på Skei.

– Vi ser jo at det er en del omsetning av slike varer på Facebook, men her kan man komme å se og ta på. Og så kan det jo være lurt å være tidlig ute, sier Liv Dalsegg i SpareBank 1 Nordmøre.

Inviterer nabokommunene

– Det er tøffere tider der folk generelt har dårligere råd, så dette er en aksjon som ikke minst er i tiden. Så vil jeg bare oppfordre alle med nærhet til Surnadal om å ta turen, både på selve dagen, men også for å gi fra seg. Det er langt mellom lokasjonene for Byttehelgene, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid, slår Dalsegg fast.

– Vi er spente på mottakelsen, siden det er første gang, men vi har troen på at dette blir veldig bra, sier Juras Chachlauskas avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS