Oppskrift fra Britt Moen

Nypoteter

Publisert

Vi er midt i sesongen for de beste, norske nypotetene. Mange som har kjøkkenhage dyrker sine egne poteter. Da er det en sann fryd å forsiktig ta opp den første gyldne poteta fra egen avling.

Har du ikke egen potetåker finnes det gode nypoteter å få kjøpt også. Jeg er veldig nøye med at de skal være produsert i Norge og aller helst lokalt. Sunndalspotet er tidlig ute med gode nypoteter, så da er det bare å lage sin favorittrett med nypotet.

Slik kan du tilberede nypoteter:

Kokte poteter:

Vask og kok potetene så vidt møre i lettsalta vann.

Hvis du vil lage tradisjonsretten «Potetnattvore» koker du nypoteter i GODT SALTA VANN, ca 1 ss pr. liter vann. Sil av kokevannet og server glovarme poteter sammen med kulturmelk,smør, flatbrød og litt ekstra salt. Dette er skikkelig Furkunnjmat og det er barndomsminner fra da jeg var lita.

Saltkokte småpoteter:

Legg potetene i en kasserolle med salt (500 g til 1 kg potet). Hell på vann til potetene så vidt dekkes. Kok under lokk i 10-15 minutter til de er møre. Perfekt til tapas eller til pikniken.

Grilla poteter:

Du kan tre kokte poteter på grillspyd . (husk å legg i bløt grillspyd av tre). Pensle med olje og grill i 4-6 minutter til de har fått en fin farge.

Enkel potetsalat:

Beregn 2 poteter pr. person.

Rødløk, purreløk, gressløk, gul-løk

Dressing:

God olivenolje, hakka hvitløk, litt sterk sennep og honning. Smak til med salt og pepper.

Vask og kok nypoteter med skallet på, avkjøl og del i biter. Skrell og del løk i passende biter/ringer.

Bland potet og løk i en bolle. Lag dressingen og bland i sammen med potet og løk.