Gatebilfestival i Surnadal

Bjørn Moen og Nordmøre gatebilklubb var veldig fornøyde. -Det har gått over all forventning og litt til.
Bjørn Moen og Nordmøre gatebilklubb var veldig fornøyde. -Det har gått over all forventning og litt til.

Over all forventning og litt til

Nordmøre gatebilklubb arrangerte Gatebilfestivalen på Røtet i Surnadal søndag, noe som viste seg å bli en knakende stor suksess. Arrangørene fikk hjelp av mange bilinteresserte ungdommer som trådte til da det kom ekstremt mange flere folk enn først antatt.

Publisert Sist oppdatert

Mye folk og kjøretøy

Arrangementet skulle i utgangspunktet foregå på lørdag, men pga. regnværet som ble meldt kom det melding på fredag om at det ble flyttet til søndag, noe arrangørene neppe angrer på.

Heldigvis er det bra med parkeringsplasser på Røtet, noe som viste seg å være til stor nytte da det ble ekstremt mange flere besøkende enn antatt. Det ble solgt hele 1.100 billetter. I tillegg var det 250 barn der som kom inn gratis.

Det var folk i alle aldre. Barnevogner, hunder, barn, ungdommer, voksne og familier var å se overalt mellom biler, motorsykler, ATV-er, lastebiler og andre kjøretøy som stod tett i tett til utstilling over hele den store plassen på det gamle Wavin-området.

I tillegg til mange fra nærområdet, var det mange som besøkte bygda for å delta som utstillere eller deltakere. Blant annet fra Ålvundfjord, Berkåk, Steinkjer, Lillehammer, Ålesund og Tynset.

Omtrent 250 kjøretøy stod til utstilling. Det var 12 deltakere i stereokonkurransen og 30 biler deltok i spøleringen.

Bilstereokonkurranser

Vidar Svinsås var innleid for anledningen. Han holdt styr på de to bilstereokonkurransene, og var både dommer og arrangør. Til sammen var det 12 deltakere i konkurransene; 5 stk på lydkvalitetskonkurransen (Sound Quality) og 7 på konkurransen som krever høyest mulig desibel (ESPL).

– Konkurransen drar en del folk, musikk skaper liv.

Her er det plass til deltakere i alle nivå, fra nybynner til proff. En som er med i konkurransen har blitt nr 2 i EM.

Videre forklarer han at i lydkvalitetsklassen er det viktig å prøve å gjenskape en scene, det å få konsertfølelsen med riktig instrumentplassering, og at alle bilene blir testet med samme musikk. Han må blant annet vurdere lydinstallasjon - hvordan det er montert, om det sitter fast og om det er stilig.

Her ser vi Jonny Børsets svar på stilig.
Her ser vi Jonny Børsets svar på stilig.

Mange ganger norgesmester

En av deltakerne i lydkvalitetskonkurransen er rindalingen Jonny Børset. Han har tidligere vunnet mange NM-titler med sin 1988-modell Ford Sierra Cosworth. Første gangen var i 2000, og siste gang i Rindal i 2019.

– Jeg har vært veldig aktiv frem til for en ti års tid siden. Nå er jeg bare med når det arrangeres i nærområdet.

Jonny Børset fikk pokal for 2. plass i lydkvalitet og for 'Beste ombygde bil'.
Jonny Børset fikk pokal for 2. plass i lydkvalitet og for "Beste ombygde bil".

Meget fornøyde tilskuere

Publikum var svært fornøyd med festivalen. En av tilskuerne var 16 år gamle John Gunnar Myrbostad.

– Jeg synes det er gøy å se biler og motorsykler, og det er mye folk her. Og det er bra at det et lokalt. Dette 'spicer' opp hverdagen, smiler John Gunnar Myrbostad fornøyd.
– Jeg synes det er gøy å se biler og motorsykler, og det er mye folk her. Og det er bra at det et lokalt. Dette "spicer" opp hverdagen, smiler John Gunnar Myrbostad fornøyd.
Erika Bergheim Andersen, Ingrid Bergheim, Jon Bergheim og Malin Asphaug foran Erikas vurdering av festivalens fineste bil.
Erika Bergheim Andersen, Ingrid Bergheim, Jon Bergheim og Malin Asphaug foran Erikas vurdering av festivalens fineste bil.

Takknemlig arrangør

På området var det en egen plass til spøling, noe som var en populær plass med mange tilskuere.

– Det ble god varme på en del av deltakerne i spøleringen - både på bil og folk, ler Bjørn Moen, og legger til:

– Det er kjempegod stemning!

På grunn av at det kom så mange besøkende, trengte de flere hender. Moen roser de mange ungdommene som hjalp til, og kunne fortelle at det var mange bilinteresserte som ble med på arrangørsiden etter at de betalte seg inn.

Halvveis i arrangementet måtte det hentes mer mat for 2. runde. Han skryter av Coop Extra som sponser med gode priser på mat, og mange ulike bedrifter som sponser med blant annet lån av utstyr, bord, truck og kabler. Hovedsponsor Sparebank1 Nordmøre sponset hoppeslott for barna, og Surnadal servicesenter sponset lommer til varmmat.

Bjørn var glad for alle som ville hjelpe til og for alle som kom og så på.

Mange pokaler

18 pokaler ble utdelt fra Nordmøre Gatebilklubb. I tillegg var det utdelt mange pokaler fra bilstereokonkurransene. Pga. at det kom veldig mye mer folk enn antatt, ble det lite dommere i juryen, men Tore Mo tok ansvaret på stående fot, som eneste dommer i juryen på pokalene som ble delt ut av Nordmøre gatebilklubb.

Blant vinnerne var Erik Øyane for "Beste stance" med sin blå boble, Even Mogstad for "Beste klassiker", Per Vidar Johansen for "Beste motorsykkel", "Beste nykommer" ble Aron Løvrød, "Beste ragger" Frank Arild Brøttemsmo, "Beste originale bil" Bjørn Helge Sæterøy, 2. plass i lydkvalitet og "Beste ombygde bil" Jonny Børset, 1. plass i ESPL Iver Berg og 3. plass i Truck Undlimited Torgeir Mikkelsen. Tommy Avset Holten kom på nr 4.i Truck Undlimited.

Bjørn Helge Sæterøy med pokalen for 'Beste originale bil'.
Bjørn Helge Sæterøy med pokalen for "Beste originale bil".

Som i 2019, vant Bjørn Helge Sæterøy pokal for "Beste originale bil". Han handlet bobla si for tre år siden. Han hadde da lenge tenkt på å kjøpe seg en slik bil. Han hadde to kriterier, at den skulle være gammel og at den skulle være T-registrert, og landet på dette prakteksempelet av en 1964-modell. Trass gammel bil, kunne eieren fortelle at den akkurat har passert 63.000 kilometer.

Over 100 lodd var tatt på klubb-bilen til Nordmøre gatebilklubb. Marius Elshaug fra Sunndalsøra ble den heldige vinneren. Her avbildet sammen med Tore Mo.
Over 100 lodd var tatt på klubb-bilen til Nordmøre gatebilklubb. Marius Elshaug fra Sunndalsøra ble den heldige vinneren. Her avbildet sammen med Tore Mo.

Tore Mo er en av de mange som var med i komitéen. Tore skryter av at det er en suveren gjeng med omtrent 50 medlemmer som var med å arrangerte i år, med Connie og Bjørn Moen i spissen.

– Alle står på både gammel og ung. Vi ble tatt på senga. Det kom MYE mer folk enn forventet. Det var en erorm innsats av medlemmene i klubben som var komité. Mange av de hoppet seg på med strak arm i dag - og det etter at de hadde betalt seg inn, skryter en fornøyd Mo.

Han syntes det var stor stas at det kom så mange, og mener at det er et tegn på at folk synes det er veldig gøy å treffes igjen.

Det hele ble avsluttet med "en sklirunde rundt bygda", som Bjørn Moen kalte det, der det bare var å hyve seg på en rolig rånerunde til Skei og tilbake, før man kunne dra hjem etter en strålende dag.

Powered by Labrador CMS