Tove Sundli er fornøyd med årets julehandel
Tove Sundli er fornøyd med årets julehandel

Jevnt god julehandel i Surnadal

Både Ark, The Loox og Rema er godt fornøyd med omsetninger i desember

-Det har vært trykk her før i dag, sier Tove Sundli ved Ark i Surnadal. Men det roer seg rundt klokka fire. Det er typisk for lillejulaften. Da tror jeg mange har tradisjon med å være hjemme og kose seg sammen med familien.

Sundli er svært fornøyd med julehandelen. Hun forteller at puslespill er en slager i år.

-Vi har bestilt og bestilt, produsentene begynner å gå tomme. Gode, gammeldagse brettspill har det også gått mye av. Og så selger vi mye bøker.

Sundli forteller at det har vært en del menn innom på lille julaften. Noen av dem har ventet med julehandelen til lille julaften.

-Men de er ikke stressa i det hele tatt, de tar det helt med ro, smiler Sundli.

Ellers har de mye handel på klikk og hent, der kundene kan reservere varene i ro og mak hjemme, og butikken har dem klar til henting dagen etter.

Tove Sundli er overveldet over responsen hun har fått etter at hun startet igjen etter et halvt år uten bokhandel i bygda.

-Vi har mange varer ingen andre her har, sier hun. Nå har vi også begynt å selge leker. Og etter at Ringo la ned, er vi de enste som selge leker inne på sentret.

Lokalbefolkningen støtter opp

Sølvi Strand betrakter varene ved inngangen til Kitchn. Hun forteller at hun egentlig er ferdig med julegavene, i dag kikker hun bare etter noe småtteri.

-Det skal ofte være noe ekstra å putte inni gaven, smiler hun.

Sølvi Strand
Sølvi Strand

På The Loox finner vi Tor Rune Halset og Torill Røv. De kan fortelle om en jevnt støm av kunder i løpet av dagen. Halset tror folk har begynt tidlig i år, dermed unngår de de store toppene.

-The Loox har blitt tatt imot blant kundene. Vi får gode tilbakemeldinger på at butikken er bra. Her er det god plass til å bevege seg rundt. Han roser lokalbefolkningen for å ha støttet opp om butikken.

Torill Røv og Tor Rune Halset
Torill Røv og Tor Rune Halset

-Det betyr mye for oss. Vi har truffet noe med konseptet, mener han. Vi har et variert utvalg med for eksempel både gullsmedvarer og parfyme. Også har vi stjernedama vår her da, sier Tor Rune Halset, og kikker bort på Torill Røv.

-Torill er veldig dyktig. Hun er julestjerna vår, ler han

På Rema kan også kjøpmann Ole Erik Hoem Hønsvik melde om jevn handel. Han tror også at folk har begynt tidligere i år. Slik at handlen har spredt seg jevnt over i tid.

-Det er veldig bra for oss, mener han. Det gjør det langt lettere å overholde koronarestriksjonene.

Ole Erik Hoem Hønsvik
Ole Erik Hoem Hønsvik

Hønsvik forteller at omsetningsmessing ligger de på samme nivå som i fjor, og sier seg godt fornøyd med det. Han ser imidlertid at det en en kundegruppe som i stor grad har uteblitt i år.

- Vi merker at det er mye mindre hyttefolk her nå. Mange av dem er faste kunder hos oss, som vi kjenner igjen fra år til år. Men i år holder nok mange av dem seg hjemme. Det har betydning for oss.

Hønsvik mener at folk er jevnt over dyktige til å overholde koronarestriksjonene. De aller fleste spriter seg når de går inn og ut av butikken, og er flinke til å holde avstand.

Julefin. Tina Hoås skinner litt ekstra i kassen på Rema
Julefin. Tina Hoås skinner litt ekstra i kassen på Rema

Det er særlig en gruppe han vil rose, og det er ungdommer som er hjemme på juleferie. Mange av dem studerer i byer, og det er tydelig at de tar smittefaren på alvor, og er vant til å håndtere den på ansvarlig vis.

På Rema gjør de seg klar for romjulshandelen. Tredjedag er søndag så butikken åpner ikke før mandag.

-Fjerde juledag blir stor, slår kjøpmannem fast.