Rindal Skimuseum

Bodil Børset med noen av de aktuell treskiene. Både barneski med moderne bindinger, ski med kandaharbindinger og tandem-treskiene. Bambusstaver og enkel skistav. Bodil har på seg genser og lue fra VM i Vysoké Tatry i 1970, og strikka'høssu' fra Fretex.
Bodil Børset med noen av de aktuell treskiene. Både barneski med moderne bindinger, ski med kandaharbindinger og tandem-treskiene. Bambusstaver og enkel skistav. Bodil har på seg genser og lue fra VM i Vysoké Tatry i 1970, og strikka"høssu" fra Fretex.

Pangstarter jubileumsåret med Treskifestival

Rindal Skimuseum arranger Treskifestival siste helga i vinterferien, og topper programmet med en "Ettepåski"konsert med Jo Sverre og Sigurd Brørs. 

Publisert Sist oppdatert

Rindal Skimuseum blåser liv den gamle Treskifestivalen andre helga i vinterferien, 22. - 24. februar. 

Jubileumsåret 2024

Det er i år 10 år siden Rindal Skimuseum ble etablert som skimuseum, og de ønsker å markere innledningen til jubileumsåret med treskifestivalen i Rindal i februar.
En tredagers skifest tuftet på bygdas lange treskitradisjoner. Rindal Skimuseum legger Treskifestivalen til den andre helga i vinterferien, og håper det vil få folk til å legge vinterferien til Rindal denne helga.

- Treskifestivalen er for så vidt ikke vår oppfinnelse, sier Bodil Børset, avdelingsleder ved Rindal Skimuseum. Det var lokale ildsjeler som tok initiativ til Treskifestivalen som ble startet i 1997, og selv om det var planen å fortsette med festivalen, ble det bare med dette første året. Det synes Rindal skimuseum er for ille, og derfor ønsker de å sparke liv i festivalen igjen.

Den signerte treskia fra Treskifestivalen i 1997. Med blant annet signaturer fra Magne Myrmo, Ove Aunli, Edvin Landsem, Reidar Helgetun og Magnar Ingebrigtsli
Den signerte treskia fra Treskifestivalen i 1997. Med blant annet signaturer fra Magne Myrmo, Ove Aunli, Edvin Landsem, Reidar Helgetun og Magnar Ingebrigtsli

- Rindal Skimuseum er Museene i Sør-Trøndelag sitt spesialmuseum for ski- og skimakerhistorie med utgangspunkt i skimakertradisjonen og skifabrikkhistoria i Rindal. Vi ønsker i 2024 å øke vårt tilbud i vinterhalvåret og skisesongen, fortsetter Børset.

- Vi ser hvor stor skiglede våre treskidager for barn og unge som vi tilbyr skoler i regionen skaper, og den ønsker vi at flere skal få oppleve. Her er det ikke konkurranse, men skilek og ha det moro som er i fokus.

Finn frem treski og skiutstyr 

Rindal Skimuseum og MiST står som hovedarrangører, men har med seg mange gode samarbeidspartnere. Ski- og skimakerforeningen har produsert, og skal produsere flere massive treski, i tillegg har de fått i gave fra Johan Landsem ubrukte Landsem treski som det blir montert bindinger på, slik at det blir mulig å leie seg treski.

Bodil Børset oppfordrer dessuten alle til å lete igjennom loft og låver etter gamle treski, bambusstaver, skiutstyr og skisko som du kan ha på deg under festivalen i tillegg til tidsriktige skiklær. Strikkagensere og strikka"høssu" - hjemmestrikka eller fra Fretex. Noen har sikkert også liggende overtrekksklær fra idrettslagene i Rindal eller andre effekter med logoer fra skifabrikkene i Rindal.

"Ettepåski" konsert med Jo Sverre og Sigurd Brørs

Høydepunktet er utvilsomt på lørdag med "Ettepåski" konsert med Jo Sverre og Sigurd Brørs. De er begge musikere og tidligere skiløpere som gikk for Rindal IL og Surnadal IL som mellom låtene vil dele fra sine respektive skikarrierer. Sigurd Brørs tok bronsemedalje på 15 km friteknikk på et verdenscuprenn i Cogne i Italia i 1992 som beste prestasjon i skisporet. 

- Konserten vil ha forhåndssalg av billetter både på nett og på museet, det gjelder å være tidlig ute, da det er begrenset kapasitet, presiserer Bodil. 

Bretting av skitupper på skimakerverkstedet
Bretting av skitupper på skimakerverkstedet

 - Under festivalen skal det være aktiviteter som skal passe for alle i alle aldre, fortsetter Bodil Børset. På fredag blir det familiedag oppe på skimuseet, blant annet åpner vi skimakerverksted på låven hvor det blir preparering av treski, tjærebredding og bretting av skitupper, fortsetter Bodil. 

I tillegg til Ski- og skimakerforeninga er festivalen et samarbeid med skigruppa til Rindal IL, iTrollheimen, Dalalåven atelier, 3 venner, Gardsbakeriet Hæmstelt,  Frivilligsentralen og selvfølgelig Skimuseets egen venneforening. Rindalshuset vil ha åpent og tilby både kino og basseng. 

- Vi vil også gjerne takke Rindal Sparebank som har bidratt med gavemidler til årets treskifestival.

Mangfoldig program

Programmet er fortsatt under utvikling, men det er allerede nå et innholdsrikt og spennende program som burde kunne engasjere folk i alle aldre.

Her er et utdrag:

Torsdag: 

Fakkelrenn fra Rindal Skimuseum, via Tjønna til Sentrum.

"Klisterhjerne" Skiquiz på Rindal Skimuesum

Fredag:

Treskifestival med treski på Rindal skimuseum.
Her vil det blant annet være vintercamp i samarbeid med iTrollheimen, utleie av treski, Ski-in og åpen skistue i Mueseumskafeen, samt skimakerveksted på låven.

Fredagen avsluttes med Temakveld på Rindal Skimuseum.  Foredragsholdere kommer senere.

Lørdag: 

Treskifestivalen fortsetter på Rindal skimuseum med hovedaktiviteter nede på Tjønna med blant annet "Gaukrenn", konkurranser og tandem - treskistafett. Det blir skilek og aktivitet i samarbeid med Rindal IL sin skigruppe og iTrollheimen. Ski- in og åpen skistue i museumskafeen. På lørdag vil det også bli egen treskismørebu med tilgang på ekspertise, og det vil bli bål og bålkos i skiløypa. Badstu og isbading på tjønna i regi av iTrollheimen. 

På kvelden vil det, som tidligere omtalt, være "Ettepåski" med konsert  med Jo Sverre og Sigurd Brørs på Rindal Skimuseum, før kvelden avsluttes med "Ettepå Ettepåski"  - åpen skipub på 3 Venner. 

- Her er det bare å kaste seg rundt, finne frem skiklær fra treskienes tid og bli med på treskifestival, avslutter Bodil. 

Powered by Labrador CMS