Tommel opp for asfalt! Foran fra venstre; Odin Kvande, Trym Kvande, Jorid Flostrand, Tore Flostrand Skei, Ola Mogstad, Abel Sæter Mogstad og Luka Sæter Mogstad. Bakerst fra venstre: Kari Halle, Mads Kvande, Oddrun Flostrand Skei, Øivind Sæther, Jon Gunnar
Tommel opp for asfalt! Foran fra venstre; Odin Kvande, Trym Kvande, Jorid Flostrand, Tore Flostrand Skei, Ola Mogstad, Abel Sæter Mogstad og Luka Sæter Mogstad. Bakerst fra venstre: Kari Halle, Mads Kvande, Oddrun Flostrand Skei, Øivind Sæther, Jon Gunnar "Gutte" Skei og Ivar Mogstad.

Asfalt på dugnad

Publisert Sist oppdatert

Til stor glede for store og små ble det onsdag lagt asfalt gjennom Setergardsvegen i nedre Surnadal. Veien er privat, og asfalteringen er et resultat av frivillig innsats og dugnadsånd.

- Dugnadsånden lever i beste velgående i den lille grenda vår. Vi drar lasset sammen, sier Ola Mogstad.

Onsdag sørget Veidekke for at 700 meter av veien fikk fast dekke. De resterende hundre meterne fra Øra bru til musikkhuset Toneheim har hatt asfaltdekke i lengre tid.

Ny asfalt gjennom Setergardsvegen
Ny asfalt gjennom Setergardsvegen

- En stor dag

Asfalteringen er i sin helhet finansiert av oppsitterne i Setergardsvegen veilag.

- Totalt består Setergardsvegen av 16 husstander, og gjennom mange år har vi spart opp midler ved at alle har betalt veiavgift. Oppsparte midler og øvrige bidrag fra oppsitterne sørget for at drømmen om asfalt ble en realitet. Asfaltering har stått høyt på ønskelista, så dette er utvilsomt en stor dag for grenda vår, sier Mogstad.

Veilaget har flere ganger forsøkt å få Setergardsvegen til å bli kommunal eie - uten å lykkes.

- Det har blitt gjort flere forsøk gjennom de siste 20-25 årene, men vi har ikke fått medhold. Vi får vel klare oss selv, og med splitter ny asfalt blir alt så mye bedre. Nå er det så fint her at vi kanskje bør vurdere å ta inngangsbillett, smiler Mogstad.

Det er først og fremst vedlikehold av veien som har krevd mye av oppsitterne.

- Det viktigste argumentet for å legge asfalt er uten tvil at det blir langt enklere og rimeligere å drive vedlikehold. Ingvar Sæther har lagt ned en stor jobb med å holde veien i god stand, og har kjørt uttallige mange traktorlass med grus for å fylle de mange hullene i veien, sier Mogstad.

I følge Ola Mogstad står fellesskapet i Setergardsvegen sterkt, og alle bidrar på sin måte.

- Fellesskapet står sterkt, og dermed klarer vi å gjennomføre både små og store prosjekt. For to år siden gravde vi ei grøft som var cirka 1 kilometer lang for å få lagt fiberbredbånd. Noen brukte gravemaskin, mens andre brukte spade og rive. Du kommer langt med dugnadsånd og positiv innstilling, smiler han.

Veilaget ønsker å presisere at Setergardsvegen er privat, og at gjennomkjøring ikke er tillatt.

- Dersom det er noen som absolutt må kjøre gjennom grenda, er det gåfart som gjelder. Vi er så heldige å ha mange barn i grenda vår, og de skal kunne ferdes trygt etter veien, sier Mogstad.

Lykken er å kunne sykle på rykende fersk asfalt på slutten av oktober
Lykken er å kunne sykle på rykende fersk asfalt på slutten av oktober
Powered by Labrador CMS