Et knippe av bidragsyterne. Fra venstre: Sissel Halset Storseltt, Margit Langli Wiik, Rannveig Brøske, Ellen Jorid Mo, Anne Marie Rogsnskog, Lilli Husby, Mia Sæter og Marina H. Kjølstad. Foran: Inga Blomstrand Harang, Ildri Tørset, Kirsten Marie Nordvik og Laila Williams

Kunstnerisk markering av kvinnedagen

Mandag ble kvinnedagen markert med pop up-utstilling i Finstuå. Galleriet ble fylt med arbeider av lokale kvinnelige kunstnere. 15 utøvere benyttet anledningen til å vise fram arbeidene sine.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg satt og tenkte på at det hadde vært artig å få til en markering av kvinnedagen, sier Anne Marie Rognskog, initiativtaker til utstillingen. Anne Marie er kunstinteressert og maler selv. Hun er aktiv i kunstforeningen i Surnadal, men understreker at dette arrangementet er i privat regi.

Det var onsdag i forrige uke Rognskog fikk ideen. Etter å ha forhørt seg med et par andre kunstinteresserte damer, og fåttpositiv respons, ble det satt i gang med å annonsere på Facebook og i lokale media.

Etter hvert ble det tatt kontakt med einingsleiar for kultur, Lilli Husby, som straks tente på ideen, og sa seg villig til å åpne utstillingen.

Søstrene Kirsten Marie og Synnøve Nordvik imponerer stort med tegninger og malerier

Torbjørn Larsen fra kulturskolen tok på seg å finne en jente som kunne stå for musikalsk innsalg til åpningen. Valget falt på 12-årige Hedda Moen Gjerstad, som til eget pianoakkompagnement og med nydelig stemme framførte Unni Boksasps Kveldssang.

Hedda Moen Gjerstad sto for flott musikalsk innslag

Kvinners situasjon i pandemien

I åpningstalen pekte Lilli Husby på at kvinnedagen handler om å sette fokus på kvinners situasjon og behovet for solidaritet med kvinner over hele verden. Årets tema er kvinnelig lederskap; å oppnå en likestilt framtid i en Covid-19 verden.

-Gjennom pandemien har kvinner stått i frontlinjen som helsearbeidere, omsorgspersoner, samfunnsarrangører og ikke minst som sterke nasjonale ledere i kampen mot pandemien. Samtidig rammes kvinner hardt i pandemien, gjennom økende vold i hjemmet, mer ubetalte omsorgsplikter, større arbeidsledighet og fattigdom, sa Husby.

Dagen for å tørre

Husby har selv to malerier med i utstillingen. Hun betegner seg selv som en rykende fersk maler, og det å skulle vise fram kunsten sin for publikum for første gang er en milepæl. Husby var ikke sikker på om hun turte.

-Men 8. mars er dagen da damer skal tørre, avsluttet hun før hun ønsket velkommen inn i Finstua.

Utstillingen blir hengende en stund, og det er mulig å se den på kulturhusets åpningstider.

Powered by Labrador CMS