Surnadal legesenter

Leger ønsker å avvikle lokal legevakt på lørdager

Publisert

I et brev til Surnadal kommune datert 21.12.21 krever legevaktslegene i Surnadal at legevaktordningen på lørdager avvikles snarest. Brevet er skrevet under av Gunn Eline Børmark, Solveig Vold og Sivert Skuggevik.

Legene skriver at legevakta i Orkdalsregionen (LiO) er tilgjengelig for befolkningen i Surnadal utenom legesenterets åpningstid, og det lovpålagte kravet om legevakt er således dekt i Orkdal.

I Surnadal kommune er det legevakt hver lørdag mellom kl 11.00 - 13.00.

- Arbeidsbyrden for hver lege utenom vakt er, som kjent for dere, svært stor. Store deler av det siste året har vi vært kun tre fastleger til å dele på lørdagsvaktene, noe som har bidratt til uholdbar arbeidsbelastning. Både nasjonal og lokal legemangel medfører at et slikt lokalt legevakttilbud bør avskaffes, både med hensyn til å beholde dagens legedekning, og ikke minst med hensyn til fremtidig legerekruttering. Det er heller ingen andre kommuner i legevaktsdistriktet som har et slikt tilbud på lørdager, skriver legene.

Legene skriver videre at man ser at antall pasienter som benytter seg av legevakttilbudet på lørdager er svært lavt, i gjennomsnitt ca 2 pasienter hver lørdag.

- Problemstillingene er ofte også enkle og lett håndterbare f. eks via e-konsultasjon med legevaktslege i Orkdal, eller av en slik art at de uansett må videre til sykehus. Det er nærliggende å anta at fordelene neppe forsvarer ulempene og utgiftene knyttet til ordningen. Det er også en stor ulempe at lege står alene i en vaktsituasjon uten støtte av hjelpepersonell, dette med tanke på både pasientsikkerhet og sikkerhet for legen, skriver legene.

Børmark, Vold og Skuggevik skriver til slutt at de ønsker denne saken behandlet snarest og ber om svar på fremdrift/tilbakemelding på henvendelse innen 2 uker, dvs. innen 04.01.2021.

Krever politisk behandling

Kommunedirektør Knut Haugen sendte svar per e-post samme dag som han mottak henvendelsen fra legene. Der skriver han:

Bekrefter at henvendelsen er mottatt og registrert. Dette spørsmålet vil kreve en politisk behandling i Surnadal kommune, og vi vil utrede dette slik at dette kan behandles innen 1. kvartal 2022. I den sammenheng ber vi om å få oversendt en statistikk som viser bruken av legevakt på lørdager i 2021.

Powered by Labrador CMS