Trollheim kraftverk

Trollheim kraftverk er i full drift igjen - med ny turbin

Trollheim kraftverk i Surnadal har vært under rehabilitering siden starten av oktober. Prosjektet har tatt noe lenger tid enn planlagt, men sist fredag ble produksjonen satt i gang igjen.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2020 var det planlagt rehabilitering i kraftverket, blant annet med skifte av turbin, forteller Per Ivar Ingstad i Statkraft til Trollheimsporten. Ingstad er kraftverksjef for Aura kraftverkgruppe, som Trollheim kraftverk er en del av.

Kraftverksjef Per Ivar Ingstad.

Optimaliserer drifta

Arbeidet startet 5. oktober. Den gamle turbinen hadde nådd forventet levetid, og var moden for utskifting, sier Ingstad. Prosjektet var nøye og godt planlagt, men kraftverket er 50 år gammelt, og man kan ikke alltid forutse alt som skjer når man jobber med gammelt utstyr, påpeker han. Målet var å bli ferdig med arbeidet før årsskiftet, men det rakk man ikke.

Rehabiliteringen er nå ferdig, og kraftverket har vært i drift siden forrige fredag. Hele den siste uka har kraftverket gått på nesten maks produksjon, og det gått helt feilfritt, forteller kraftverksjefen.

– Oppgraderingen gjør at vi klarer å optimalisere kjøringa mer. Den nye turbinen har et mer moderne design, og vi klarer å utnytte vannet bedre, sier Ingstad.

Større vannføring i Folda

For å oppfylle kravet til minstevannsføring i Surna, i henhold til konsesjonen, har det blitt sluppet vann fra Follsjø-dammen ned i Folda i hele den perioden kraftverket har vært ute av drift. Det har gitt høyere vannføring enn normalt i Surna, oppstrøms kraftverket.

Powered by Labrador CMS