Årets farligste dag i trafikken?

Er du av dem som synes det er best å holde seg inne når fredag og 13.møtes på kalenderen? Eller gir du blaffen og føler deg like trygg i trafikken som på andre dager? Dersom du hører til kategori to, har du helt rett, hevder Framtind forsikring. Statistikken viser at fredag den 13. en minst like trygg som andre dager.

Publisert Sist oppdatert

– Vi krasjer mindre fredag den 13. enn vi gjør andre dager, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Faktisk viser skadestatistikken vår at det skjer færre ulykker på fredag den 13. sammenlignet med gjennomsnittet ellers i året. Kanskje er folk litt ekstra forsiktige denne dagen, spør skadeforebyggeren seg.

På fredag 13. mai i 2022 ble det meldt inn 387 bilskader til Fremtind, og dette var dagen med lavest skadetall i hele denne mai-uken.

Tryggeste fredagen i året?

Fredag er normalt mer skadeutsatt enn andre ukedager, og dette har en naturlig forklaring. Generelt er det flere trafikkuhell og reiseskader på fredager som følge av økt aktivitet. Fredag er en naturlig utfartsdag med ekstra trafikk, og mange reiser på ferie denne dagen.

-Tallene våre tyder derimot på at fredag den 13. har noe færre skader enn andre fredager, sier Hofstad-Nielsen.

Oppsiktsvekkende økning i bilskader

Noen råd er likevel lure å følge uavhengig av dag og dato. Fremtind har sett en oppsiktsvekkende økning i bilskader som følge av krevende vinterføre siste tiden. I følge forsikringsselskapet har det aldri før har det vært så mange innmeldte bilskader som de tre siste ukene i desember. Det har vært registrert mange skader også så langt i januar. Det må nok det glatte føret ta noen av skylden for. Typiske skader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre.

Alle som har vært i nærheten av et bilratt kjenner nok disse rådene, men her kommer en liten påminning. I følge skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen er det lurt å ha dette i bakhodet når du skal ut og kjøre fredag den 13. Gjerne også lørdag den 14., samt alle andre dager:

  • Avpass farten, hold god avstand til bilen foran, la mobilen ligge og sørg for å ha på gode vinterdekk, sier Hofstad-Nielsen.
  • Se på veien og ikke på mobilen
  • Beregn ekstra god tid. Kjør pent og se an kjøreforholdene
  • Ta det pent i parkeringshus
  • Vær obs ved rygging. Uhell ved rygging er det mange av. Mange av oss parkerer med fronten inn først, og rygger når vi skal ut igjen. Gjør heller omvendt
  • Stress ned. Visste du at du bare sparer 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 km heller enn i 90 km i timen?
Powered by Labrador CMS