Arkivbilde fra Skjæret i Stangvik

Farevarsel på polart lavtrykk

Publisert Sist oppdatert

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på polart lavtrykk for Møre og Romsdal natt til søndag. Der ventes nordvestlig liten storm, og kan hende kortvarig nordvestlig full storm. Vinden ventes å minke søndag formiddag. Det er foreløpig stor usikkerhet i hvor lavtrykket vil treffe land. Hold deg oppdatert på http://yr.no/nb/farevarsler

I følge Wikipedia er et polart lavtrykk et småskala og oftest kortvarig lavtrykk som dannes når meget kald luft fra is- eller snøkledde områder strømmer ut over åpent og forholdsvis varmt hav. De finnes i havområdene på polsiden av Polarfronten på både den nordlige og sørlige halvkule. Systemene har vanligvis en horisontal lengdeskala som er mindre enn 1000 km og kan vare fra 6 timer til et par dager. De er ofte vanskelige å oppdage, siden de som regel oppstår i polare havområder der det er langt mellom observasjonene, og ofte er for små til å fanges opp av vanlige værmodeller. Man oppdager dem derfor ofte ikke før de kan observeres på satellittbilder, og de utgjør derfor en fare for skipstrafikk og gass- og oljeplattformer.

Polare lavtrykk går under flere navn, som kommaskyer, mesosykloner, polare mesoskala virvler, arktiske orkaner, arktiske lavtrykk og kaldluftslavtrykk. I dag blir uttrykket «polart lavtrykk» brukt om kraftige lavtrykkssystemer med vind på minst stiv kuling (15 m/s).

Powered by Labrador CMS