Trollheimsporten 20 år 15. november:

Et knippe fine mennesker

Mine ti år i Trollheimsporten

Publisert Sist oppdatert

I januar 2011 tok jeg kontakt med daværende redaktør i Trollheimsporten, Willy Karlstrøm, med spørsmål om det var behov for frilansere. Senere samme dag ble jeg kontaktet av journalist Bjørn Tore Brøske som hadde ansvaret for dekningen av Surnadal. De var begge positive, og 6.januar ble jeg sendt ut for å dekke «Barn i løypa som et «prøveoppdrag». Det gikk sikkert ikke så verst, for etter dette begynte ballen å rulle i raskt tempo. Senere samme måned kastet jeg meg ut i en navnesak om «surnadalsnavnet» Råg. Disse sakene var starten på ti fine år i Trollheimsporten, og jeg har fått gleden av å følge privatpersoner, lag, foreninger og næringsliv gjennom oppturer og nedturer.

Jeg ble fort bitt av skrivebasillen, og det bor nok trolig en liten journalist i meg. Skrivingen gir meg mye, og jeg elsker tempoet, adrenalinet og ikke minst det å møte mennesker i ulike situasjoner. Jeg er evig takknemlig alle menneskene som har delt sine historier, som har vist meg tillit og stolt på at jeg har klart å formidle deres gleder og sorger.

Denne kua fikk oppmerksomhet over hele landet

Noe av det jeg liker aller best med Trollheimsporten er bredden i sakene vi skriver. Ingen sak er for liten, og ingen for stor. Det ene øyeblikket skrives det om store økonomiske utfordringer i kommuneøkonomien og dramatiske trafikkulykker, mens det senere samme dag legges ut en notis om et par votter som er funnet i Vindøldalen. Eller at pyntekua til Dordi har kommet til rette. Sistnevnte sak ble forøvrig snappet opp av Atle Antonsen og Johan Golden i radioprogrammet “Misjonen” på P4. Hør klippet her.

I anledning Trollheimsportens 20-årsjubileum vil jeg gi leserne et tilbakeblikk på noen av sakene jeg husker best fra mine ti år i nettportalen. Link til hver enkelt sak er uthevet med blått.

Menneskene

Gjennom ti år som skribent for Trollheimsporten har jeg fått møte flere mennesker som har satt sine spor. Dype spor. Særlig gjelder dette mennesker som har stått i en alvorlig livskrise. Intervjuet med daværende kommuneoverlege Jørn Tage Angvik i januar 2015 glemmer jeg aldri, og det samme gjelder møtet med trebarnsmammaen Ina Kari Kvernberg i juni 2018. Begge var rammet av alvorlig kreftsykdom. Det kreves mot å dele noe så privat og vanskelig, og det er med dyp respekt jeg formidlet deres historie.

Alle mennesker har sin historie. Med innhold som kan være rørende, gledelig, trist eller viktig. Ofte en kombinasjon av mange følelser. Det er slike «Feature-reportasjer» jeg liker best å skrive. Min aller første «feature» skrev jeg i august 2011. Den handlet om 11 år gamle Hedda Sæter som fikk en alvorlig hjerneblødning.

Her er et knippe andre intervju som jeg synes er verdt et tilbakeblikk (publiseringsdato i parantes):

Magne Ranes og Jorund Talgø med lille Iver - en solskinnshistorie
Ivan Lorgen er den tøffeste jeg har møtt. Her sammen med pappa Georg og mamma Kari Mette

Kulturen

Surnadal og Rindal har et enestående godt kulturliv. Jeg har blitt “blåst av banen” over store lokale prestasjoner gjentatte ganger. Både innen sang, musikk, dans, teater og revy. I tillegg har det vært flere mer eller mindre store kjendiser innom kulturhuset i ulike sammenhenger. Ikke minst har Vårsøghelga og Norsk Laksefestival fått hit artister som har gitt oss store opplevelser. Det er nesten umulig å trekke frem noen høydepunkter fra de siste ti årene, men her er noen jeg husker litt ekstra godt.

Fra byderevyen i Bøfjorden i 2019
Bjarne Brøndbo kastet selvsagt skjorta på konserten i 2015 - til stor latter blant femteklassingene i Surnadal

Sporten

Surnadal og Rindal har bemerkelsesverdig mange idrettstilbud, og mange gjør det godt i sin idrett. Jeg er heldig som har fått være til stede på mange ulike arrangement, og har stor glede av å skrive om sport. Jeg har mange artige minner fra både idrettshallene, fotballstadioner, Nordmarka skisenter, golfbanen, motocrossbanen og alpinbakken. Sport krever gode bilder, og det er krevende når det går fort! Jeg har ikke alltid lykkes med det, og har fortsatt veldig mye å lære. Men artig er det uansett! Her er noen av idrettsarrangementene jeg har dekket for Trollheimsporten.

Trener John Magne Aasbø sammen med Malin ude Von Schantz, Åse Anita Mogstad og Vigdis Vedul Moen som spilte til inntekt for Demensforeninga i 2014
Ole Gunnar Solskjær var omsvermet på Syltøran i 2013

Alt det andre

Hvis man ser bort fra koronaåret 2020, er det veldig mye som skjer i løpet av et år. Trollheimsporten prøver etter beste evne å dekke det aller meste av smått og stort. Og sannelig skjer det mye i dalføret vårt! Mye artig, mye spennende og enkelte ganger noe tragisk. Her kunne jeg nevnt hundrevis av saker, men har valgt å trekke frem disse.

Olav Thon kom på jubileumsfeiringen til Lars Løseth i 2017
Lisa Forslund prøvde fiskelykken under fiskekonkurransen som ble arrangert for lokalpolitikere i 2019
Gullkorn fra barnemunn er alltid morsomt å skrive. Her er Ylva Bæverfjord, Håkon Sundli Segtnan og Sunniva Fiske i 2015

Jeg har skrevet hundrevis av saker, men jeg synes disse sakene oppsummerer mine ti år i Trollheimsporten på en god måte.

Jeg vil benytte anledningen til å takke alle som har inspirert meg og støttet meg. Redaktørene Willy Karlstrøm, Eva Rønning, Hilde Staveli Solli og Øystein Bondhus som har gitt meg tillit. Gode kollegaer som alltid er positive og løsningsorienterte. Lesere som har tipset meg om stort og smått (fortsett slik!), og ikke minst alle som har stilt opp til intervju. Tusen takk! Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Powered by Labrador CMS