Nils Heggem og Tobis Grøtan for Rindals-Tre sammen med kulturleder i Rindal kommune, Morten Møller.

Restaurerer flere bygg på Rindal skimuseum

Arbeidet med restaurering av flere bygg på Rindal skimuseum er i gang. Det er rindalsbedriften Rindals-Tre som er engasjert til å gjennomføre arbeidet.

Publisert

I denne omgang er det fire bygg som skal restaureres. Løsetlånna er førsteprioritert, og kommunen satser på at arbeidet skal være gjennomført i løpet av sommersesongen.

- I 2009 ble det foretatt større vedlikeholdstiltak på noen av byggene ved museet – dette gjaldt i hovedsak rehabilitering av tak på stall og låve. Etter den tid er det ikke gjennomført større restaureringsprosjekt på noen av byggene. Dette skyldes at det ikke er blitt prioritert budsjettmidler til formålet, skriver kulturleder i Rindal kommune Morten Møller.

De siste årene har ikke vedlikehold av byggene på Rindal skimuseum vært prioritert i eksisterende budsjett. Det har heller ikke vært avsatt ekstra midler til restaurering. Resultatet av dette er at flere av byggene bærer preg av slitasje over tid. Noen av byggene har store råteskader, og ustabile og utglidende fundament. I 2018 var ett av byggene sperret av på grunn av sikkerhetstilsyn.

I 2018 leverte Arlid Bjarkø en rapport om tilstanden på flere av byggene på Rindal Skimuseum (tidl. Rindal bygdemuseum). Bjarkø har tidligere vært benyttet som byggeleder på flytting og ombygging av Heggemsfjøset til skimuseet. Rapporten viste til at flere av bygningene trengte vedlikehold. Bjarkøs tilstandsrapport har i ettertid vært underbygget av håndverksansvarlige ved MIST som har vært på befaring på museet. Denne rapporten lå til grunn da kommunestryret i Rindal vedtok å sette av 2,2 millioner til restaurering. Det ble bestilt tilstandsrapport på fire bygg; Løsetlånna, Kverna, samt to stabbur. Konklusjonen fra 2018 var at det burde iverksettes strakstiltak for Løsetlånna og Kverna, mens stabburene burde istandsettes innen få år. Disse fire byggene blir nå restaurert.

- Det er ingen konkret plan for resten av byggene, men vi håper på å få utarbeidet en statusrapport med behovsregistrering på resten av husene på museumsområdet i løpet av kommende år, skriver Møller.

Powered by Labrador CMS