Rindal IL sin logo. Rød og hvit bakgrunn, 'Rindal IL' i blå skift, og årstallet 1906 i hvitt over.

Takk til alle frivillige

Publisert Sist oppdatert

(hentet fra Rindal IL Facebookside)

Som styreleder sendte jeg ut ved årsslutt, et takkebrev til våre sponsorer. Men har følt mer og mer på at vi ikke får takket de frivillige nok. Her i bygda snakker vi mest om «dona», mens på «fint» kalles det for frivillighet. 2022 var frivillighetens år, og et knapt år som styreleder gav meg et langt større innblikk i alle avdelinger og hva som kreves for å drifte et lag som Rindal il.

Mye av det som skrives her er litt av det som ble sendt sponsorene. Det meste gjelder 2022 og skrives derfor i fortid.

Etter to år med pandemi, har det vært godt å få gjennomført et tilnærmet normalt år. Spørsmålet var om aktiviteten ville komme tilbake? Vi hadde mistet to år med nyrekruttering av medlemmer, det vil si den alderen der barn vanligvis starter med organisert idrett. Det gledelige var at vi hadde et jevnt tilsig av nye medlemmer i 2022, og ved årsslutt hadde vi 751 medlemmer. Det må være bra i ei lita bygd.

Først litt sportslig. Som et av få lag i området, har vi dette året hatt to seniorlag både innen handball og fotball, samt et stort antall lag i aldersbestemte klasser i begge idrettene. I ski og friidrett, har vi enkeltutøvere som ligger på et svært høyt nivå. Og i Holmenkollstafetten, Norges største idrettsarrangement, deltok vi nok en gang i eliteklassen. Rekrutteringa på ski har ligget nede i en del år, men det tas tak. Hver torsdag er det skileik eller poengrenn, som blir avsluttet med f eks bakels og saft. Det har vært 90 forskjellige fra 10 år og yngre som har møtt opp, med et snitt på 44 oppmøtte hver gang. Skigruppa har også kjøpt inn skøyteski og staver til utlån til utøvere i alderen 6-10 år, noe som har vært godt mottatt.

Ei avdeling som var relativt lite påvirket av pandemien, var turstigruppa. Å benytte våre turstier var noe av det mest koronavennlige man kunne gjøre. Og som helseforebyggende tiltak er turstiene et svært viktig tilbud som ikke dekkes av de andre avdelingene. Man må erkjenne at tilrettelegging får flere ut.

Det er et stort antall ulønnede timer som må legges ned for å ha slike tilbud som dette. For å få gjennomført f eks en handballsesong kreves det et utall av frivillige. I tillegg til et avdelingsstyre, må man ha et apparat som arrangerer kamper, og ikke minst et stort antall lagledere og trenere, som vist her: http://rindalil.no/stoetteapparat.357215.no.html og tilsvarende på fotball her: http://rindalil.no/oversikt-stoetteapparat-rindal-il-fotball-2023.6583788-285279.html

I tillegg til seriekamper, har vi et utall av andre arrangementer, store og små: Småtrolluka, Rindalscup, Camp Trollheimen, Rindalsrennet, Rindal Skicross Teamsprint, Rindølrennet, Nordmarkløpet, Tørsåslødag, Rindalsmesterskap. Handball med miniturnering og kick-off. Trollheimsløpet, Lina Roindt og Rindal Løpskarusell. Tursti med Fjelltrimmen, Småtrolltur og Tirsdagstur med 25-32 deltakere hver gang.

Vi har tre fotballbaner, en fotballhall, skistadion med rulleskiløype, lysløyper, tråkkemaskin og skutere for å kjøre løyper, Tørsåsløa, Haraldhytta som er under oppussing/oppgradering, nye turstier er opparbeidet, og et uendelig antall kilometer med turstier må vedlikeholdes.

Men det kreves støtteapparat også for å delta i andres arrangement, som bortekamper i handball og fotball, skirenn, St Olavsloppet, Holmenkollstafett osv, osv.

Hvordan finansierer vi alt dette? Rindal il med kr 3,7 mill. i omsetning er ingen «pølsebu». Av dette finansieres 44,6 % gjennom sponsorinntekter, offentlige tilskudd, medlemskontingent, aktivitetsavgift og egenandeler. Det betyr at vi må få inn temmelig nøyaktig kr 2 mill. gjennom dona. Camp Trollheimen og Småtrolluka gir viktige inntekter, sammen med andre arrangement nevnt ovenfor. I tillegg arrangerte vi basar, sildballfestival, lotterier, salg av dopapir, sokker, billettinntekter på hjemmekamper osv.

Som man ser, frivillighet er så mangt. Noen er hardt belastet, andre ikke. Fint om også nye melder seg på for å ta et tak slik at arbeidsoppgavene blir fordelt på flere. Alt er blitt dyrere det siste året, men vi har holdt medlemskontingent og aktivitetsavgift uendret de siste årene. Stor egeninnsats gjør at klubben kan holde disse lave.

Garantert noe som er glemt. Anbefaler derfor at årsmeldingene leses: http://rindalil.no/aarsmoete-i-rindal-il-16-mars-2023.6589974-154882.html

En stor takk til alle som bidrar med uegennyttig innsats.

Mvh
Tor Jarle Bolme
PS: Ettersom jeg ikke er styreleder lenger, skrives dette som privatperson.

Powered by Labrador CMS