Fra venstre: Anne Saltrø Polden Inger Anne Sunde, Siv Oddrun Snekvik, Lisa Forslund og Kirsti Hjørnevik
Fra venstre: Anne Saltrø Polden Inger Anne Sunde, Siv Oddrun Snekvik, Lisa Forslund og Kirsti Hjørnevik

Økt leseglede i litterært pusterom

Å møtes, lytte til tekster å samtale kan gi både økt leseglede og bedre livskvalitet. Dette tilbudet har man både i Surnadal, Sunndal og Rindal.

Publisert

Litterært pusterom er et treårig prosjekt der Trøndelag Fylkesbibliotek og Møre og Romsdal Fylkesbibliotek har fått tildelt tre millioner fra Sparebanken SMS for å lage et unikt litteraturtilbud. Prosjektet heter "Litterære pusterom - Shared reading for større livskvalitet". Målet er mer lesing, lesglede og økt livskvalitet.

- Det er viktig for oss å få fram at dette ikke er skummelt, sier Siv Oddrun Snekvik, en av de to sertifiserte leselederene i Surnadal. Det er ikke noe forberedelse, en får utdelt teksten når en kommer, og teksten blir lest høyt av leselederen. Slik sett trenger en ikke å kunne å lese i det hele tatt, smiler hun. På hvert møte tar de for seg en novelle og ett dikt. Etter lesingen snakker man om teksten. Her er det ingen rette eller gale svar, og en trenger ikke å kunne noe om litteratur for å være med. Meningen er at en skal dele tanker, uten at det må avsluttes i en felles konklusjon. Mange velger å bare lytte de første gangene, og det er også greit, her er det ingen som blir tvunget til noe.

Gode tilbakemeldinger

-Det er spennede å møtes og utveksle tanker, sier Kjertsi Hjørnevik, den andre av de to leselederene i Surnadal. Vi har alle ulik ballast, ulike erfariner og ulikt syn på ting. Her møtes vi i en felles opplevelse som er både litterær, sosial og personlig. Vi kan bli presentert for andre perspektiver, og kanskje til og med bli litt klokere, smiler hun.

Deltakerne har gitt veldig gode tilbakemeldinger, og de to leselederne vil gjerne ha flere deltakere. Det er spennende med variasjon i alder og kjønn og de ser gjerne at flere menn kommer.

Shared reading kom først i stand i England, og var opprinnelig en metode brukt i skolen. I Surnadal har de holdt på siden desember i fjor. Sunndal og Rindal har også tilsvarende tilbud.

Trivsel er viktig, og det ble i utgangspunktet servert kaffe og noe å bite i på møtene, men koronaen satte en stopper for det, og deltakerne kan eventuelt ta med seg medbrakt.

Møtene i det litterære pusterommer er to ganger i måneden, med en gruppe annenhver tirsdag kl 18 og annenhver onsdager (samme uke) kl 16.

Påmelding til 47 68 07 97 eller [email protected] Eller meld deg inn i Facebook-gruppa Litterære pusterom, les og del Surnadal og meld deg på der. Maks 8 personer.

Powered by Labrador CMS