Vårsøghelga - Surnadal og Rindal kulturskole

Mørk ramme.Mange ungdommer på scena i noe gammeldagse klær
Denne gjengen viser ekte spilleglede og det smitter over på publikum

Magisk spilleglede 

Talentfulle kulturskoleelever høstet lovord etter forestillingen

Publisert Sist oppdatert

Surnadal og Rindal kulturskole satte opp en tverrfaglig forestilling i forbindelse med Vårsøghelga i Surnadal kulturhus på lørdag. Denne forestillingen er med dramagruppene både i Surnadal og Rindal, band, pianister, scenearbeidere og dansere i en sammensatt og flytende forestilling. Det vises at de er engasjert og at de har øvd godt sammen.

Dette er en forestilling der vi blir tatt inn i det magiske Vårsøglandet, som er et møte mellom fortid og nåtid. Handlingen, som er skrevet av Svanhild Husby, foregår på  Skei og omegn. Delaktige på scena er både elever fra dramagruppene i Rindal og Surnadal, dansekompaniet og musikkelever. Pianistene har en sentral rolle med å binde sammen forestillingen til en helhet, hvor de spiller Nordmørs-slåtter mellom de andre innslagene. Elevene får til raske sceneskift, de er presis inn i rollene og har tydelig uttale. Lyden er passende høy til at vi får med oss alt som er sagt.

En dame sitter foran et bord med en glasskule foran seg. Ved siden av står det en stol og til venstre for disse står en svartkledd person. Blå bakgrunn
Vårsøghelga har fått sin egen spåkone. Her sammen med "Mari Vattøy" fra avisa Driva

En oppsetning i forbindelse med Vårsøghelga skal alltid, om mulig, åpnes av daglig leder i Vårsøg Anders Larsen. Denne gangen som en litt yngre utgave i samspill med en ung utgave av Drivajournalist Mari Vattøy. Dialogen går over til et storslagent fellesnummer til åpning. 

Vi får høre Svein Sæter ringe til Hans Hyldbakk for å invitere hele publikum opp til Kleiva for å høre om hans mange turer i et bokbad. Gjennom handlingen møter vi flere kjente kulturpersoner som blant annet Jørgen Gravvold, Holger og Kirsti Skei, Polla-karrain, Bjarne Brøndbo og John Pål Inderberg. Man kan stille seg spørrende til hvordan Bjarne Brøndbo har kommet med i dette selskapet, men siden han skal på Kleiva i kveld er han selvskreven. Han stiller som trøndere flest i skinnvest og med trekkspill, og et krav for å møte er visst at han må ha egen seng til trekkspillet. 

Tre barn kledd ut som eldre mennesker sitter på hver sin stol med et bord mellom seg
Kulturpersonligheter i Surnadal: Holger Skei og kona Kirsti, Jørgen Gravvold

Mye av handlingen foregår for lenge siden, men på en fiffig måte har de klart å forene det gamle med det nye. Her er det politiske innslag med miljøvennlige elbiler, trender og dårlig økonomisk planlegging i kommunen. Bygda blir fremsnakket, samtidig som de gir humoristiske stikk til blant annet bygging av Bankhallen.

4 jenter som danser, de har på fargerike kjoler med gult i bunnen
Eleganse og engasjement er viktig for et yrende kulturliv

I flere av numrene får skuespillerne god hjelp av dansere til å heve numrene. De er samlende, har gode bevegelser og fyller scena på en god måte. Man ser talenter både på sang, musikk, dans og skuespill. Dette blir understreket av Anders Larsen og selveste Henning Sommerro etter en stående applaus: 

- Helt magisk. Det er dette Vårsøghelga handler om.

Bak på scene sitter revybandet som spiller helt feilfritt.

En person på scena. Sitter bak et bord foran et rødt hus. Hallballer på høyre side av huset
Selveste Hans Hyldbakk foran huset sitt oppe på Kleiva.
Til høyre i bildet en mann  med hatt, rutete skjorte og brun bukse sitter på en stol. Ved siden av en mann i ullgenser . Bak sitter tre jenter i dialog
"Svein Sæter" i dialog med "Hans Hyldbakk"
En jente står foran et rødt hus med microfon.
En kraftfull tolkning av Vårsøg av et ungt sangtalent
11 personer i dans på scena
Polla-karran og Dansegruppen i godt samspill
En person holder en annen i kragen og løfter han opp. I bakgrunnen står 5 jenter i dongribukser og lyse gensere
Slik går det når man ypper med han Lars Polla
Scenebilde. Trepersoner sitter på gulvet til venstre, enn mørkkledd person med saksofon såt midt i bildet, en pianist i bakgrunnen til høyre foran et flygel. Tre personer sitter til høyre i bildet.
Oppe på Kleiva på selveste Kleivakvelden, har med John Pål Inderberg
To personer står mot hverandre. Den ene holder en skinnfell
Anders Larsen deler ut Kleivaprisen til Jørgen Gravvold, i alle beskjedenhet
Powered by Labrador CMS