Gudmund og Cathrine Kårvatn viser stolt frem pris og premier som vinnere Kulturlandskapsprisen 2022 i Møre og Romsdal.

– Kort sagt et fantastisk kulturlandskap

Publisert

Det skal godt gjøres å finne vakrere omstendigheter å dele ut en kulturlandskapspris enn på Kårvatn en skyfri dag tidlig på september. Rammen for utdelingen av Statsforvalteren i Møre og Romsdals Kulturlandskapspris 2022 til ekteparet Gudmund og Cathrine Kårvatn kunne med andre ord ikke vært bedre. Til stede var representanter fra Statsforvalteren, fylkeskommunen og Surnadal kommune.

Dagens konferansier var landbruksdirektør Frank Madsøy hos Statsforvalteren. Madsøy besøkte Kårvatn for første gang og han lot seg naturlig nok imponere.
– Det er kjekt å få komme hit på en slik dag. Vi er kort sagt i et fantastisk kulturlandskap, sa Madsøy før han presenterte dagens første musikalske innslag ved Torgeir Leivdal på fele.

Landbruksdirektør for Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Frank Madsøy, fungerte som konferansier.

Første taler var prisutdeler, jurymedlem og statsforvalter Else-May Norderhus.
– Det har vært en hard kamp blant de 12 nominerte til denne prisen, så dette kan dere være stolte over, sa Norderhus.

– Dette er en fin og flott plass. Kulturminner er en fantastisk ting å ta med seg inn i fremtiden, som for eksempel en bro fra 1683 her på Kårvatn er et eksempel på. Gudmund og Cathrine er 12. generasjon som driver denne gården, og deres ambisjon er å gi fra seg gården i enda bedre stand enn til neste generasjon.

Statsforvalter i Møre og Romsdal, Else-May Norderhus.

– Kunne ikke vært mer enig

– Og så har dere, og særlig du Cathrine, dyra, så selv om det blir mye reising og bortetid på Gudmund så er du aldri alene. Jeg ønsker dere lykke til videre. Og til slutt må vi kunne si at dere glade i armod, lo Norderhus med referanse til fjellsportbutikken inne på tunet. Låven som nå er blitt butikk ble i sin tid fraktet fra Oppdal.

Juryens begrunnelse kan du lese HER, og kriterier for prisen kan du finne HER.

Neste gratulant var jurymedlem og fylkesordfører Tove-Lise Torve.
– Dette er en flott grønn lomme inn til Trollheimen. Trolig går gårdsdriften her tilbake et sted mellom 1000 og 1200 år, så dette er en såkalt markagård med et minneverdig tun. Jeg kunne ikke vært mer enig i juryens begrunnelse. Gratulerer så mye, sa Torve.

Fylkesordfører Tove-Lise Torve.

Jo, forresten…

Før landbruksdirektør Madsøy rakk å sende mikrofonen videre til sjølvaste prisvinneren, hadde statsforvalteren rett og slett en kongelig hilsen å viderebringe. – Jeg skal hilse fra Dronningen. Gratulerer, fortsett sånn som dere gjør, var Dronningens ord.

– Ord blir fattige. Jeg må holde igjen tårene her, sa den stolte prisvinner Gudmund Kårvatn. Dette er en så stor ære for oss, som ikke minst motiverer oss til å fortsette videre. Arbeidet her på gården er gjort av mange generasjoner. Det at vi, som holder på i nyere tid, har fått lov til å utvikle gården etter våre ønsker er ikke alle forunt. Ta låven som et eksempel.

– Og så er jeg så veldig takknemlig for Cathrine. Det er ikke alle forunt å finne et kvinnfolk som går i fjøset, lo Kårvatn. Så kommer kanskje drengen etter hvert. Kjedelig blir det i hvert fall aldri her.

– Vi er utrolig takknemlige og ydmyke for å stå her og motta det som for oss er en så høythengende pris, og det er et viktig signal at vi får prisen, avsluttet Kårvatn sin takketale.

Jurymedlemmer, prisvinnere og gratulanter strålte om kapp med sola denne perfekte dagen på Kårvatn.

Et prakteksemplar på et livsverk

Siste gratulant var ingen ringere enn Surnadals-ordfører Margrethe Svinvik.
– Det er vanskelig å finne mer verdige vinnere. Dette er et av de beste eksemplene på hva et livsverk kan være.

– Kommunen er så stolt av å ha Kårvatn i kommunen. Dere driver med landbruk, næringsliv og reiseliv, og alt er med på å sette Kårvatn på kartet som inngangsporten til Trollheimen. Dere tilbyr topp kvalitet og upåklagelig service, også i butikken.

Ordfører Margrethe Svinvik er umåtelig stolt av å ha Kårvatn i Surnadal kommune.

– Mangfoldet her er en styrke. Dere er en god ambassadør for landbruket, og dere er innovatører i praksis, som investerer i eiendommen og ser framover. Alle vi i kommunen er umåtelig imponert og stolte av dere, sa Svinvik.

Deretter var det en siste polsdans fra Torgeir Leivdal med fela til Trygve Ørsal, før Madsøy takket alle oppmøtte for den seremonielle deltakelsen. Neste post på programmet var lunsj ved Hammerstuenes Tor Rune Halset, før det var omvisning og vandring i området. Men da hadde Trollheimsportens utsendte allerede fått mer enn nok stoff.

Torgeir Leivdal kunne by på både flott musikk og interessant fortelling.

Vi i Trollheimsporten gratulerer også Cathrine og Gudmund Kårvatn med prisen.

Powered by Labrador CMS