Hunngaupe på 14,8 kg felt i Surnadal 6. januar

Gaupejakta var over på en dag i store deler av Midt-Norge

Gaupejakta i Surnadal varte i seks dager, mens den var over allerede på den første jaktdagen i området som Rindal tilhører.

Publisert Sist oppdatert

På Nordmøre er det to delområder for kvotejakt på gaupe. Delområde A består av Tingvoll og den delen av Sunndal som er nord for Driva. Dette området fikk tildelt en kvote på to gauper i år. Kvoten i dette området ble oppfylt allerede på den første jaktdagen 1. februar, da to gauper ble felt med kort mellomrom i ytre Tingvoll, opplyser Andreas Sandnes Granli hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal til Trollheimsporten.

Seks dager med jakt i Surnadal

Delområde B på Nordmøre omfatter Surnadal og Aure. Dette området hadde en kvote på tre gauper i år. På den første jaktdagen ble ei gaupe skadeskutt i Surnadal. Det ble igangsatt ettersøk som varte utover natta, og sporinga ble gjenopptatt morgenen etter, forteller Granli. Gaupa ble felt midt på dagen 2. februar. Deretter ble det felt ei gaupe i Surnadal 4. februar og ei 6. februar. Dermed var kvoten fylt, og jakta ble stoppa.

Mistet tre dyr på grunn av overskyting - jakta avslutta på dag 1

I Trøndelag var det en jaktkvote på 10 dyr i hele forvaltningsområdet, altså innenfor området der det er ønskelig at man skal ha ynglende gaupe. Dette opplyser Simon Heier hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Av dette var det kvote på fem dyr i delområde A i Trøndelag, som omfatter Rindal, Orkland, Heim, Skaun og fastlandsdelen av Hita. På den første jaktdagen ble det felt ei gaupe i Rindal og ei i gamle Meldal i Orkland, opplyser Heier. Samme dag ble det skutt to dyr over kvoten i delområde B i Trøndelag, og ett dyr over kvoten i delområde C, i Holtålen. Disse tre dyra ble trukket fra kvoten i delområde A, som var nærmest. Dermed var jakta over i Rindal, Orkland og Heim allerede på den første jaktdagen.

Heier forteller også at det er skutt to gauper i Rennebu, som er utenfor forvaltningsområdet, og dermed hører til under en annen kvoteordning. Oppdal og Røros er de to kommunene i Trøndelag som har kvotefri jakt på gaupe. Slik er det også i størstedelen av Møre og Romsdal, sør for områdene vi har nevnt på Nordmøre.

Powered by Labrador CMS