Daglig leder Håvard Fiske

Mer enn et byggefirma

Publisert

Trollheimsporten har vært på besøk hos nyetablerte HJH-Bygg AS i lokalene deres like ved Byggmakker i Surnadal, for å ta en prat med daglig leder Håvard Fiske. Lokalene deler de med Rørservice AS vegg-i-vegg med Trollheimen Treningssenter.

HJH-bygg AS startet opp som aksjeselskap i mai i 2020. Firmaet består av tre eiere som har lik eierandel i firmaet. De tre eierne er: Håvard Fiske som fungerer som daglig leder, Johannes Fjellås og Hallstein Nes. De tre har tidligere jobbet sammen i mange år på Byggefirma Olav Haugen AS. De fikk tilbud om å overta driften, men valgte i stedet å etablere et nytt selskap og slik ble HJH-Bygg til.

—Det er mer engasjerende og starte noe nytt, så man føler man bestemmer alt selv, sier Fiske.

Det er i det samme markedet som Byggefirma Olav Haugen AS at HJH-bygg nå har etablert seg, og det er stort sett rehabilitering de driver med, men de har også kompetanse og mulighet til å sette opp nybygg om det er det kunden ønsker.

—Det er i rehabiliteringsmarkedet at potensialet ligger her i Surnadal, sier Fiske.

Det er bra med arbeidsoppdrag hos firmaet. De har ikke merket seg nedgang i arbeidsoppdrag i koronapandemien hos HJH-bygg, Fiske mener tvert imot at det virker som Surndalingene har trua på fremtiden når man ser at de investerer i hus og bolig.

De kjenner hverandre godt på HJH-bygg. De tre har jobbet lenge sammen på byggefirma Olav Haugen og trives veldig godt sammen. De har også to andre ansatte i firmaet, en som jobber offshore som er med på arbeidsoppdrag når han er på land og en som er veteran i yrket og en god mann og ha fordi om vedkommende snart skal gi seg. I tillegg til de faste ansatte skal de også ha inn to lærlinger nå til høsten.

Det ble lyst ut en stilling rett før jul hos HJH-bygg som dessverre ikke førte med seg en ny til laget, men Fiske har tro på at det nå i denne utlysningsrunden kommer til å gi resultater.

—Det er flere gode søkere på denne stillingen, og det er klart at vi må jo tilby søkerne noe bedre enn det de har for at vi skal få folk hit, sier Fiske.

Fiske snakker varmt om å ha et godt arbeidsmiljø og viktigheten av å trives sammen med kollegaene samtidig som man liker det man holder på med. Men det er også viktig at de som gjør jobben skal ha en lønn som de er fornøyd med.

—Vi skal ha den beste lønna, og lønn skal ikke være en grunn til å skifte arbeidsplass, sier Fiske smilende.

Selv om han vektlegger at det ikke er lønna som er viktigst, men arbeidsmiljø og trivsel.

HJH-bygg AS hadde nettopp en sak opp i formannskapet i kommunen der de har bedt om økonomisk støtte for å utvikle et prosjekt om å ta inn ufaglært ungdom inn i bedriften. Dette har kommunen i utgangspunktet sagt ja til og de på HJH-bygg skal nå legge fram mer informasjon til kommunen.

Det de ønsker å oppnå med dette prosjektet er å få med seg skolelei ungdom som har en interesse for snekkeri og håndverk, HJH-Bygg ønsker å bidra med at skolelei ungdom føler mestring og kanskje kommer seg videre med jobb og skolegang. Det er viktig å få fram at HJH-bygg AS ikke tenker at skolelei ungdom automatisk blir snekkere. Fiske snakker varmt om en type mestring som kun kommer med å være med på å skape noe, noe håndfast man kan se og vite at man har vært med på å skape. Dette med å føle på mestring kan være verdifullt for mange.

—Vi ønsker jo å være med å bidra og ta et samfunnsansvar, et byggefirma trenger ikke bare være et byggefirma, sier Fiske.

Firmaet har også et stort nærvær i sosiale media, noe som er viktig for å vise fram hva de driver med hos HJH-bygg AS og for å vise fram selve yrket. Fiske er opptatt av å fremme snekkeryrket som et yrke man kan være stolt av. At de ungdommene som kommer til de som både ufaglært og som lærlinger skal føle at man ikke «bare er snekker».

—Det er viktig å vise stolthet til yrket, også er det jo gøttj å vise fram rett og slett! Sier Fiske.

Bilder fra instagram er gjengitt med tillatelse fra Håvard Fiske.

Powered by Labrador CMS