Pressemelding

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige
Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Høy fart og ekstremkjøring har økt kraftig i Møre og Romsdal

Halvparten av båteiere i Møre og Romsdal har opplevd at andre båtførere er til sjenanse og bryter fartsgrensene til sjøs.

En undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 53 prosent av alle som eier og disponerer båt i Møre og Romsdal oppgir at de har opplevd sjenanse på sjøen. De to siste årene har det vært preget av korona og ferie i eget land, mange ved sjøen.

- Med økte priser på utenlandsreiser, streikefrykt, krig i Ukraina og mye usikkerhet, tyder alt på at det blir en ny rekordsommer ved sjøen innenlands, også denne sommeren, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- Høy fart, uvettig kjøring og liten kunnskap om å føre båt, er noe av det som irriterer mest, sier Voll. Bare det siste året har andelen totalt som plages av dette økt med rundt 11 prosentpoeng.

I fjor druknet 75 personer der flere av ulykkene skyldes høy fart og promille med fritidsbåt. I tillegg til å være en fare for seg selv er disse også en trussel mot andre som ferdes i eller ved sjøen.

Mange bryter reglene på sjøen.
Mange bryter reglene på sjøen.

- Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste årene, sier Voll. Frem til i dag (2022) har Gjensidige alene mottatt 60 skader på fritidsbåter i Møre og Romsdal som skyldes ytre påvirkning med utbetalinger på flere millioner kroner.

Etter at det ble lov å bruke vannscooter har dette med økt støy også blitt et mulig problem for flere. I tillegg holder mange mindre hurtiggående båter på - nær land, og Voll tror en del båtførere ikke er klar over at de kan være en plage for andre.

- Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Voll.

Fakta: Undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført rett før sommeren og på landsbasis svarer litt over halvparten (54 prosent) at de har opplevd dette (kjører for fort, for nærme eller lignende) ofte eller av og til. Økningen totalt er på hele 15 prosentpoeng de siste to årene. Årsaken til den kraftige økningen er at koronapandemien har ført til at rekordmange tilbragte sommeren hjemme i Norge, ved eller på sjøen.

Totalt er det 53 prosent i Møre og Romsdal som oppgir at de har opplevd sjenanse ved eller på sjøen. En økning på 11 prosentpoeng siden i fjor.

Så langt i år har Gjensidige registrert flest skader fra båteiere i Molde 10, Ålesund 7, Sykkylven 6, Herøy 5, Surnadal 4, Aure, Averøy, Giske, Hustadvika, Smøla, Sula, alle med 3 skader. Ulstein og Ørsta 2 skader og stort sett en skade i de andre kommunene som ikke er nevnt.

Powered by Labrador CMS