LESERINNLEGG:

Per Vidar Kjølmoen
Per Vidar Kjølmoen

Blindspor om importvern

Publisert Sist oppdatert

Joda, vi kan importere oss til lavere matpriser. Men vil vi virkelig legge store deler av Norge brakk?

Importvernet løftes nå fram som det store grepet for å sikre mer konkurranse og lavere priser i matvarebransjen. «Helst burde importvernet skrotes», skriver tidligere Venstre-politiker, nå Dagbladet-kommentator, Sondre Hansmark. (https://www.dagbladet.no/meninger/bor-bli-grise-billig/78318051).

«Tar du bort importvernet, blir det helt Texas. Det mener jeg på en positiv måte», forteller Bunnpris-arving Christian Lykke (https://www.dn.no/bunnpris-eier-slar-knallhardt-tilbake-ber-regjeringen-ta-ansvar-vil-lose-alle-problemene-i-norsk-dagligvare/2-1-1397137) mens førsteamanuensis ved BI, Ivar Gaasland, kaller importvernet for «elefanten i rommet» i diskusjonen om høye matpriser. (https://e24.no/naeringsliv/i/0QL7Ro/dagligvareutfordrer-sliter-importvernet-gjoer-det-umulig-for-oss).

Lykke har for så vidt rett når det mener at det er «kjempelett» å senke matvareprisene ved å skrote importvernet, i hvert fall for noen varegrupper. Problemet er at en da legger store deler av Norge brakk. Bare de aller mest grøderike delene av landet har mulighet til å konkurrere med det industrielle landbruket i EU og resten av verden.

I Nord-Norge, på Vestlandet og i store deler av Innlandet ville landbruket rett og slett opphøre å eksistere om tollvernet ble fjernet, med de konsekvensene det ville hatt for bosetting, verdiskaping og livskvalitet rundt om i bygde-Norge, og ikke minst vår evne til å brødfø egen befolkning i krise og krig.

Men hvorfor stoppe der, hvis målet kun er billigst mulig mat? I så fall burde vi også importere lønnsnivået for dem som arbeider i næringsmiddelindustrien, i transport og i matbutikken. For øvrig kunne kanskje også BI og Dagbladet spart penger på å basere mer av kommentator- og forskingsarbeid på import fra utlandet?

Arbeiderpartiet tror ikke på noen storstilt avvikling av importvernet (eller sosial dumping for den saks skyld). Vi tror det er fullt mulig å redusere matvarepriser og sikre et levende landbruk rundt om i hele Norge.

Jan Christian Vestre er den mest aktive næringsministeren som Norge har hatt på flere tiår på dette området. Senest i forrige uke lanserte han en tipunktsplan for bedre utvalg og lavere priser i butikken. (https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/10-punktsplan-for-bedre-utvalg-og-lavere-priser-i-matbutikken/id2961697/)

Det er mer fruktbart å diskutere disse initiativene framfor liberalistiske drømmerier fra kommentariatet, BI og Bunnpris-eier Lykke.

Per Vidar Kjølmoen

Næringspolitisk talsperson, Arbeiderpartiet

Powered by Labrador CMS