Eli & Oles Adventskalender

Badeplassen Kulpan ligg i Folda før du kjem til Foldsjøen.

Det seies at Kulpan eigentlieg var trolla sin badeplass. Men sola traff det eine trollet, så det vart til fjell, og da rømte dei andre trolla lenger inn i Trollheimen.

Svar Luke 17

Det er nok badeplassen Kulpan i Folda den forsteina trollfiguren Fold ser ned på!

Vinnarar av premiar i Luke 17:

Gave: Bokpakke
Givar: Sparebank 1 Nordmøre
Vinnar: Helen Holsæter

Gave: 4 Flax-lodd
Givar: Rørservice AS
Vinnar:
Randi Fiske Pedersen

Kommentarar:

Dette er frå naturens eget badeland i Folda nedanfor Follsjøen. Dei blir kalla Kullpanj på dialekt. - Anna Ingeborg Nordvik

No er vi i Kulpanj i Folldalen. Eit unikt døme på kor vatn og stein har skapa landet vårt. Vi tek ofte med oss besøkande inn dit, og alle blir imponert over den storslagne naturen. - Kjell Ingar Haugen

Svar luke 17 er Kulpene («Kulpanj») i Folla. Man kan parkere på Mjostohaugen og gå ned til kulpene og bade. - Grete Aune Hovd

Dagens luke er nok fra det som kalles kulpan, med liten k. Kulper er det mange av i Folla, både ovenfor og nedenfor Bjønnsleet. De badekulpene det her er snakk om er lett tilgjengelig fra Folldalsvegen, mellom Mostoinn og Skjeftmyran. Ved skiltet gikk det en vei nedover mot elva og der kunne Folla krysses med traktor/anleggsmaskiner. Folla har mange små fossefall på denne strekningen. Jeg har alltid visst om disse badeplassene og oftest benevnt dem som høler eller jettegryter. Dette er naturens eget badeland, men siden det er regulert vann, må man ta sine forhåndsregler. Kanskje lurer det småtroll langs elvebredden også…….. - Inge Solheim

Kulpene i Folldalen der det er mye bading, men siste sommer var det ikke så mye aktivitet der på grunn av anleggsvirksomheten i Folldalen og dermed stor vannføring i Folla (Folda). - Helge Sæther.

Dagens svar: Kulpanj i Folldalen. Bildet tatt fer ca 20 år sea. - Morten Svinsås

Denne gongen var det 64 rette svar.

Kulpan og jettegryter

I Folddalen finner vi naturens egen badeland med kulper og jettegryter.

Og med naturlige sklier og plasser å stupe og hoppe fra.

Naturens eget badelang.

I følge Store norske leksikon er kulp en naturlig eller kunstig fordypning av en bekk eller elv.

Og en jettegryte er en glatt, sylindrisk fordypning i bergoverflaten, dannet ved sliping (abrasjon) med en eller flere steiner eller grovt sediment (grus, stein, blokk) når store vannmengder settes i bevegelse. En jettegryte er vanligvis dypere enn den er bred, og store jettegryter kan være flere meter dype.

Her har vatnet frå Folda og noen småsteiner starta jobben med å lage jettegryter.

Denne gongen har Ole og Eli vore i gamle familiealbum og henta bilder frå Folda. Frå barndommen kan Eli hugse at faren Harald Solvik og Magne Bakken viste oss dei store jettegrytene i Folda. På bilde ser du Harald og Magne i kvar si jettegryte. Her kan du synke til botn av den eine jettegryta og komme opp at i den andre.

Eli hadde ør lite grann vannskrekk som barn og tykte det var litt skummel. Både det å bade der du ikkje viste kor djupt det var og det å bade nesten rett under dammen. Kva om dammen brast og heile Foldsjøen kom nedover dalen?
Dett er er jettegrytene som har tunnel under vatn mellom seg.

Småfossane

.

.

Hopping

.

Ved Kulpan er det både høge klipper for dei tøffaste å hoppe frå, store og små basseng, og grunne gryter og kulpar som passar for dei minste.

På jakt etter rumpetroll juli 2006. F.v: Emilie Faksvåg Larsen, Helen og Eirik Kjønsø Solvik, Erlend Faksvåg Larsen og Håvard Hyldbakk Solvik.

Stort område

Sommaren 2006
Sommaren 2006
Dette er nedanfor fossane. Det er ein gammel traktorveg som kjem ned fra parkeringa ved bilvegen bakerst i bildet.

.

Nedafor fossen er det eit stor basseng som er litt rolegare,

Søndagsutflukt til Folddalen oktober 1976

Avsluttar med bilde frå ein utflukt som familiane Solvik, Bakken og Bakken hadde i 1976. Eli hugsar at vi ungane tykte det var spennande å finne gamle ledningsstumpar mellom steinane i elva. Ledningane var nok rester etter sprenging i forbindelse med bygging av Foldsjøen.

Mykje tidtrøyte ved elva.

.

Piknink ved Folda. Bak f.v: Siv, Ola, Håkon, Lars, Lene, Eli, Bente, Aud og Berit. Frammom: Nils, Gøril og Edvin. Alle med etter navn Bakken eller Solvik.

Desse bildane er frå der du kjem ned til Folda fra bilvegen, skal du til Kulpan må du vea over Folda og gå nokre hundre meter opp etter elva, det er sti og lett å finne fram.

Advarsel

Eli og Ole tykjer dette er ein av dei finaste badeplassane, kanskje den finaste.

MEN, all ferdsel er på eget ansvar!

Som står på skiltet ved vegen:

"Vannføringen i elven kan plutselig forandres"

Advarselen ved Folddalsvegen.

.

.

.

.

Powered by Labrador CMS